Dansk bud: 1,7 milliarder kroner for pille-bureaukrati

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
01. okt 2017

Forsøget på at få det europæiske lægemiddelagentur EMA til København led et mindre knæk i weekenden, og der savnes svar på, hvad vi egentlig får ud af at bruge 1,7 milliarder skattekroner på EU's pille-bureaukrater.

Lørdag undlod EU-Kommissionen, som laver en del af beslutningsgrundlaget, at anbefale Danmark eller nogen anden vært for EMA, når agenturet skal flytte fra London efter Brexit.

Det lugtede lidt af nederlag for folk som eks-Novo-chef Lars Rebien Sørensen, Københavns overborgmester Frank Jensen (S), og Lægemiddelstyrelsens Thomas Senderovitz.

1,7 milliarder kroner

Et af trumfkortene er imidlertid, at den danske regering vil bruge op til 1,7 milliarder kroner på at garantere EMA gratis kontor i København i 20 år.

Det eksorbitante beløb er afsløret af dagbladet Politiken og har skabt forundring grænsende til forargelse i Folketinget. Beløbet menes pt. at være det største statsstøtte-beløb blandt alle 19 ansøgerlande, men rivaliseringen er ikke slut.

Dansk Industri tror, København står "vanvittig stærkt”. Den europæiske lægemiddelforening bakker op om Danmark, og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har rejst rundt for at have gode venner, når afstemningen skal stå i november.

Schwung, jetset og provinshuller

Alligevel tales der i europæiske medier mere om Amsterdam, Barcelona eller Wien.

Alle tre har måske mere internationalt schwung, og EMA's nuværende ansatte tilkendegav forleden i en stor undersøgelse groft sagt, at de ikke vil flytte til et europæisk provinshul.

Ifølge EMA overvejer mellem 19 og 94 procent af de nuværende medarbejdere at sige op, alt afhængig af valget af hjemby. En tumultagtig flytning vil derfor skade EMA's evne til at vurdere og godkende nye lægemidler og kontrollere de gamle.

De ansattes ønske om at forblive en del af EU-jetsettet hører med i Kommissionens kriterier. EMA skal ligge nær en lufthavn med masser af flyforbindelser, og der skal være en international skole for de ansattes børn.

I Danmark falder EMA-spørgsmålet ubekvemt midt i årets finanslovsforhandlinger.

Nye offentlige nedskæringer, eller for den sags skyld manglende skattelettelser, vil blive holdt ubønhørligt op imod, hvad regeringen agter at betale for EMA.

EMA-ansatte er i forvejen velbetalte, og medicinalindustrien har i årevis generelt haft store overskud.

Penge for at få indflydelse?

Så hvorfor er milliardbeløb fra statskassen den eneste måde, hvorpå Danmark kan få indflydelse i EU?

Og er det i det hele taget en fordel af få et EU-agentur?

Et svar på det sidste spørgsmål er, at det bliver nemmere for danske medicinalvirksomheder at rekruttere højtuddannet arbejdskraft, når der er kvalificeret arbejdskraft lige ved siden af.

EMA vil også være godt nyt for hotel- og restaurationsbranchen, idet regeringen forventer cirka 30.000 hotelovernatninger, hvis København vinder.

Omvendt ligger det naturligvis ikke i kortene, at EMA kan lade danske medicinalvirksomheder slippe nemmere i godkendelsesprocessen.

Samtidig kan ankomsten af 900 velbetalte EMA-ansatte få den nordsjællandske boligboble til at puste sig yderligere op.

Det Europæiske Miljøagentur

Der er fortilfælde for den proces, der kører nu.

EU's Miljøagentur blev placeret i København i 1993 under stor pomp og pragt og har i dag cirka 350 personer tilknyttet. Det er uklart, hvad Danmark har fået ud af det.

Miljøagenturet følte sig i 2015 kaldet til at udgive en brochure med titlen ”hvem er vi, hvad laver vi, og hvordan gør vi det”. Det var ikke et svar, der umiddelbart gav sig selv.

Beslutningen om EMA træffes af ministre fra de 27 resterende EU-lande i løbet af november, og med i det samlede puslespil hører også placeringen af EU's nye banktilsyn, EBA. Her har otte lande lagt billet ind.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk