Hvem holder hånden over Nets?

authorimage
BLOGS
Af: Esther Dora Rado
25. sep 2017

Foto: Magnus Møller

Meget speget er det med negativ omtale af virksomheden, som ellers i den grad har lagt i kakkelovnen til skandale. Kommunikationschefen høstede en gevinst på 35 mio. kr. Han må være alle pengene værd, well done. 

Det var kun hr. Qvortrup, der fik på frakken, da tys-tys stormen rasede. 
 
Hele vejen igennem sad jeg ellers spændt som en flitsbue og ventede på, hvornår Nets ville blive stillet til ansvar - og fortælle os om, hvordan de vil forhindre, at en ny klaphat misbruger kundeinformationer. Men tiden gik, og der skete ligesom ikke rigtig noget. Hvorfor, tænkte jeg? Det ville være både fair og normal kotume - og så er det jo endda et hedt emne nu: Hvordan beskytter vi befolkningens personfølsomme informationer i denne digitale tid?
 
Det skulle der dog hurtigt komme en lidt for belejlig forklaring på: Hele sommeren, hvor Nets-sagen kørte på tv, må man have været i færd med at berede sig på den nært forelæggende børsintroduktion i Nets. En børsintro, hvor ledelsen, herunder chefen og kommunikationsdirektøren, stod til at kunne høste millioner af kroner i gevinst på deres billigt købte aktier, mere specifikt stod kommunikationschefen til at kunne score 35 millioner kroner, hvilket er noget af en hyre for sådan en - og så var der godt en halv milliard til bossen Bo. 
 
I alt kunne 70 personer i Nets’ ledelse se frem til at blive forgyldt med mellem op mod 2,4 mia. kroner. Jeg behøver vidst ikke at pege på, at dårlig omtale kunne have ødelagt tilliden til Nets og den forestående børsintro - og at Bo og venner i så fald kunne se langt efter den gevinst. Det havde derfor været meget ubelejligt at komme i dårligt lys. 
 
Børsintro flopper - nu salg?
Perfidt nok - var det næsten samme beløb, som Bo høstede alene, som Nets var nede i årsregnskabet efterfølgende. Man er jo godt er klar over, at de to beløb intet har med hinanden at gøre. Men man må da som ramt eller ikke ramt medarbejder have haft lyst til at stoppe en grape i munden på det gyldne sjak.
 
Selve aktiehandlen var kritiseret og udskældt, da det program, som var strikket sammen til ledelsen gav incitament til at sætte Nets på Børsen til så høj pris som muligt. Men efter introen raslede kursen ned, investorerne var skuffede og sure over et dårligt informationsflow under forløbet og endvidere bekymrede for, om den snart økonomisk uafhængige ledelse overhovedet ville føle incitament til, at gøre det hammer godt. Kommunikationschefen forlod biksen. 
 
Men nu ser det imidlertid ud til, at Bo kan gøre det igen. Et salg kan være en realitet, og hvad mon de kan score på det? Det bliver dog interessant at se, om de kan få alle 90 % af aktionærerne med på salget til den pris og med børsfloppet in mente, mit bud er, at der godt kan være en del private investorer, som vil sige pænt nej tak. 
 
God Dankort it, Nets
Nå, nu vi så har talt om millionregnen i Nets, så lad mig så nu dele en lille oplevelse fra min hverdag - som heller ikke har fået meget opmærksomhed. 
 
I min lille lokale Netto på Rådhuspladsen kunne jeg sidste vinter betale med kort - alle kort - og med Mobilepay. Det var lige indtil, at Nets kom på banen. Ja, altså ikke med en løsning, men Mobilepay-funktionen blev fjernet, og fra den ene dag til den anden erstattet med et spændende biograf-promo-agtigt skilt med afsløringen: Nets kommer med ny spændende løsning her i foråret. 
 
Var der nogen, som sagde, at det lyder mærkeligt, at de smider en anden løsning ud, inden de har deres egen oppe at stå - og som i øvrigt er begrænset til de mennesker, som HAR et Dankort, og altså ikke folk, som måske kun har Mastercard uden alt det der danske halløj. Altså ikke særligt fremsynet eller disruption-agtigt. 
 
Jeg forestiller mig sådan en rigtig bussemand i læderjakke og spidse sko, som er kommet ned i butikken på Rådhuspladsen, har smækket næven ned i Dankort-terminalen og sagt “I er nok glade for den her, hva, venner? Men hvis I gerne vil beholde den, så er det altså op med denne her lap og slut med det andet betalingspjat” - ja, jeg forestiller mig faktisk lidt, at det er sådan, at “coming this season from Nets”-reklamen kom op der, men det er selvfølgelig bare min fantasi. 
 
State of the art best practice ever
Jeg er normalt ikke typen, som har det skidt over, at nogen tjener noget, får bonusser eller gyldne håndtryk. Især ikke, hvis det er velfortjent. Når jeg tager dette op - så er det fordi, det forbløffer mig, at Nets igennem flere år har kunne undgå hug, som andre ville have knækket nakken på. For Nets er et nationalklenodie og har vores alles interesse, og det er ikke unormalt, at nogen stiller spørgsmål. Med de summer og den datasag burde journalisterne have ligget klar i skyttegravene. Gud bedre, om jeg forstår det - det må være det bedste kommunikationsarbejde, der nogen sinde er gjort. Ja, ellers har de altså en skytsengel. 
 
Hvad forgår der ellers i verden? Nåja, Nem ID skal skifte navn til Mit ID. Hvem fanden har fundet på det. “Log ind med dit Mit ID”, milde skaber. Letbanen. Ja, hvad skal man sige? Til gengæld gik jorden ikke under i lørdags, da den mystiske sorte dværgplanet Nibiru skulle have ramt os, som en kristen numerolog har forsøgt at overbevise os om igennem de seneste år. Godt, jeg ikke er ham i dag - han har et forklaringsproblem og nogle meget apokalypseforberedte, tro følgere, som har siddet ved kikkerten hele weekenden og ventet på deres og verdens endeligt. Den fuser overgår vist alt andet. 
 
Jeg håber alt ender godt. Held og lykke til Nets, må Nets’ medarbejdere blive begavet og æret for deres indsats, og må Nets’ investorer få et godt afkast, når dagen oprinder. 
Profil
Esther Dora Rado authorimage Esther Dora Rado er erhvervskvinde og CEO for Corporate Communications. Hun er specialist i virksomhedskommunikation og profilering af topledere. Desuden er Esther bestyrelsesmedlem i Board Assure A/S, der arbejder med udvikling af direktions- og bestyrelsesmedlemmer.

Få Esthers indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk