Mærsk blev ikke bygget på en 30 timers arbejdsuge

blogimage
"Hvis man som iværksætter en dag vil måle sig med de helt store virksomheder, bliver man nødt til at knokle igennem og ofre alt, man har". Arkivfoto: Aly Song/Scanpix
authorimage
BLOGS
Af: Karim Ben M'Barek
21. sep 2017

Kortere arbejdsuger gør os lykkeligere, øger livskvaliteten og forebygger stress og nedslidning.

Henover sommerferien har debatten om en 30 timers arbejdsuge raseret, og jeg er flere gange blevet mødt af argumenter som disse. Og de kan sikkert være solide nok, men fra mit perspektiv, som iværksætter, ville det være katastrofalt og lulle hele vores forretning i søvn. Og det, tror jeg, ville være tilfældet for alle landets iværksættere. Tror du Mærsk blev bygget på en 30 timers arbejdsuge?

Washa er resultatet af langt mere end 30 timers ugentligt arbejde. Vores produktivitet har været direkte afhængigt af antallet af timer, vi ofrer og ligger i arbejdet. Og i lang tid lagde vi næsten alt vores tid. Som iværksætter ved man, at det handler om at ofre alt eller intet, og fordi de fleste iværksættere brænder så meget for deres idé, er det direkte umuligt for dem kun at ofre 30 timers ugentligt arbejde på det. Det dræber engagementet. Det dræber ambitionerne. Og det giver ingen mening at sidde derhjemme og trille tommelfingre en hel dag, hvor man i stedet kunne arbejde på at gøre sin nye virksomhed større og bedre.

En dansk virksomhed, der nu holder fredagsfri, har flere gange været nævnt i medierne som et succesfuldt eksempel på en 30 timers arbejdsuge. En forlænget weekend kan få de fleste danskere til at klappe i hænderne, men det kommer jeg ikke til.

Jeg forsøger at skabe en stærk kultur hos Washa, hvor vi alle hjælper hinanden. Også her ville en 30 timers arbejdsuge have en dårlig effekt. Vi ser fredag som resultatet af en uges hårdt arbejde, og det fejrer vi med fredagsbar. Det er frivilligt at deltage, men når størstedelen gør det, vidner det for mig om arbejdsglæde og et stærkt fællesskab. Det er også her, jeg lærer mine medarbejdere at kende på et personligt plan, og det er vigtigt, hvis jeg på et tidspunkt har brug for en ekstra arbejdsindsats. Men det fungerer også den anden vej rundt.

Da vi holdt sommerfest blev vores morgenchauffører liggende i sengen, mens jeg og de to andre medejere og -grundlæggere, Max og Jannick, satte os bag rattet og tog de tidlige morgenture med rent vasketøj.

Hvis man som iværksætter en dag vil måle sig med de helt store virksomheder, bliver man nødt til at knokle igennem og ofre alt, man har. Man er nødt til at opbygge en stærk fællesskabsånd og en god arbejdsmoral, hvor alle vil virksomheden. Hvis iværksætteriet og de små spændende virksomheder begrænses til tanken om en 30 timers arbejdsuge, kommer de aldrig rigtig i gang – og så bliver det et farvel til nye, fremtidige erhvervssuccesser.

Hvad med dig – ville du kunne klare dit arbejde på 30 timer om ugen?

Profil
Karim Ben M'Barek authorimage Som iværksætter fra den digitale generation har Karim Ben M'Barek en klar holdning til, hvordan en nystartet virksomhed skal ledes og drives til succes. Han blogger om de daglige udfordringer, iværksættere møder.

Karim Ben M’Barek er adm. direktør for og medstifter af onlinevaskeriet Washa.dk, der tilbyder tøjvask og rens via digital bestilling. Han har tidligere arbejdet for den digitale tjeneste Autobutler.

Tidligere bloggere på borsen.dk