Floppede Bavarian fordi de ikke er dygtige nok?

authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
18. sep 2017

Bavarians medicinske forsøg med Prostvac, en lovende vaccine mod prostata-kræft, blev brat stoppet i sidste uge. Det førte til et massivt kursfald på 48%. Paul Chaplin, CEO i Bavarian, var både bedrøvet og overrasket. Men det burde han nok ikke have været. For udvikling af medicin mod kræft, og endnu værre kræft-vaccination er noget af det sværeste, man kan give sig i kast med.

Udvikling af kræftmedicin er svært

Rapporten ’Clinical Development Success Rates’ fra 2016 illustrerer tydeligt, hvor svært det er at udvikle kræftbehandling. Rapporten har gennemgået 9985 medicinske studier fra 2006-2015 og undersøgt, hvor mange af dem, der kom videre fra fase 1 (første afprøvning i mennesker) til en egentlig godkendelsesansøgning. I figuren herunder kan det til venstre ses, at den overordnede sandsynlighed for succes er relativt lav for både kræft og ikke-kræft forsøg (5,1 % og 11,9%), men interessant nok er chancen for succes altså dobbelt så stor for ikke-kræft studier. De to kolonner til højre i figuren afslører, hvor det går galt i den medicinske udviklingsproces. For når man specifikt undersøger sandsynligheden for at gå fra fase III (Det sidste store forsøg i mennesker inden medicinen kan komme på markedet) til indsendelse af ansøgning bliver det tydeligt, at der er her det går afgørende galt for kræftmedicinen. Hvilket jo også netop var tilfældet for Prostvac. Der er således markant lavere chance for succes med kræftmedicin.

Sandsynligheden for succes i medicinske forsøg med kræft og ikke-kræft sygdomme

 

 

 

Sandsynligheden for at en medicinsk behandling overlever hele vejen fra fase 1 til endelig godkendelse hos myndighederne er 11,9% for ikke-kræft behandlinger og 5,1% for kræftbehandlinger. Den udvikling er især drevet af sandsynligheden for at gennemføre fase III studier med succes, hvor 63,7% af alle ikke-kræft studier har succes, i modsætning til kun 40,1% af kræftstudier. Kilde:’Clinical Development Success Rates 2006-2015’på www.BIO.org

Udvikling af kræftvacciner er endnu sværere

Det er altså rigtigt svært at udvikle medicinsk kræftbehandling, men det lader til at være endnu sværere at få fase III succes med kræftvacciner. Siden 2013 er forsøg med kræftvacciner mislykkedes inden for hjerne-, lunge-, bugspyt- og hudområdet. Med andre ord er Bavarian altså ikke udygtige, men havde med Prostvac kastet sig ud i et uhyre kompliceret felt. Bavarians topchef Paul Chaplin har været ude og understrege, at der er guldæg i resten af pipelinen, bl.a. deres vaccine mod luftvejsinfektioner, som har vist positive fase II resultater. Men samtidig fremhæver han sin tiltro til CV-301, som er en vaccine mod lunge og blærekræft. Det skal blive interessant at følge, om det lykkes Bavarian at knække kræftvaccine kurven.

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk