Opråb til forældre: I svigter jeres piger

authorimage
BLOGS
Af: Susanne Møllegaard
18. sep 2017

I fremtiden, når vores børn bliver gamle nok til at søge ud på arbejdsmarkedet, vil teknologisk vovemod, forestillingsevne, opfindsomhed og skaberkraft være vigtigere kompetencer end evnen til at skrive, regne og opføre sig pænt. Derfor er det et gigantisk problem for mit køn og fremtidens arbejdsmarked, at pigerne brillierer med en manglende interesse for teknologien.

Jeg ved, at det er med risiko for at fornærme alle jer forældre til pigebørn, at jeg kommer med dette opråb. Men jeg ser det som et kæmpesvigt fra jeres side, at I ikke insisterer på at gøre jeres piger nysgerrige på teknologien og alle de spændende discipliner, der udfolder sig omkring den. Også de nørdede af slagsen.

Piger skal ikke være ret gamle, førend gruppenormer kommer til at styre deres adfærd. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at I som forældre til piger går sammen med de øvrige forældre i skole og børnehave og drøfter, hvordan I kan skabe en kultur og inkludere aktiviteter i jeres pigegrupper, som omfavner teknologien.

I Danmark er vi heldige at have mange gode kræfter, der gerne vil styrke børns teknologikompetencer. Coding Pirates er en af dem, en frivillig organisation, som har en vision om ”at udvikle børns teknologiske vovemod ved at fokusere på teknologisk forestillingsevne, opfindsomhed og skaberkraft. Dette sker gennem udbredelsen af teknologiske lege-, lære- og væresteder for børn, unge og frivillige på tværs af alder, køn, kultur og evner.” Visionen opfylder de både ved at tilbyde supplerende læringskurser i skolerne og ved at afholde events.

Hvorfor skal din pige ikke prøve at blive 3D-printet?

I går deltog min 11-årige søn sammen med en kammerat i en af disse events, en såkaldt Hackathon i Prøvehallen i Valby. De havde en fantastisk dag.

Der var 75 pladser, og ud af disse 75 deltagere var bare fire piger. Fire!!! Det er i mine øjne katastrofalt. Og et udtryk for en slaphed hos pigeforældre, som kan få store konsekvenser for kønnenes rollefordeling på det fremtidige arbejdsmarked.

Som en bibemærkning skal det lige nævnes, at det var mig, og ikke min søn, der opdagede  begivenheden og introducerede den for ham.  Blot for at sige, at drenge heller ikke automatisk klarer det hele selv.

Ved gårsdagens Hackathon kunne skolebørn tilbringe dagen med at blive 3D-scannet og efterfølgende 3D-printet. De kunne designe deres egne klistermærker og printe dem. Og de kunne lære at programmere med Scratch, Stencyl, Unity og Minecraft. Alt sammen frivillig undervisning baseret på børnenes egne interesser og støttet af frivillige voksne. Kort sagt, et vanvittigt godt arrangement, som bidrager til at give børnene nyttige kompetencer for fremtiden.  

Eller mere korrekt, det bidrager til at give drengene nyttige kompetencer for fremtiden. For pigernes forældre glemmer deres ansvar!          

Profil
Susanne Møllegaard authorimage Simple forretningsgange og smidig kommunikation er drømmescenarier for virksomhedsledere og iværksættere. Susanne Møllegaard ved, hvordan vi når målet – og gør kunderne glade. Hun har fingrene i den teknologiske muld, og blogger på den baggrund om, hvordan virksomheder giver kunderne en bedre oplevelse gennem digitalisering og automatisering.

Susanne Møllegaard er adm. direktør i it-konsulenthuset Process Factory, der rådgiver om og udvikler digitale løsninger til forsikringsbranchen. Fintech står højt på hendes agenda. Hun er cand. oecon. og forhenværende underdirektør og forretningsansvarlig i forsikringsbranchen.

Få Susannes indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk