Bønder er nogle svin, der kun er ude på at rage til sig!

BLOGS Af

Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København – landbrugets fremmeste interesseorganisation – vil sætte ind overfor journalister og medier, der fordrejer viden og anvender forkerte fakta.

Good luck, siger jeg bare. I alle fald når man nu befatter sig lidt med jordbrug. For står mediernes behandling af landbruget til troende, er vi djævleyngel, der kun er ude på at svine, snyde og bedrage naturen. Og ikke mindst forgifte intetanende, forsvarsløse forbrugere med vores afstumpede fødevarer. For ikke at tale om grundvand, fjorde og sangfugle.

For indsatsen bliver givet en kamp uden lige.

Jeg delte i sidste århundrede kontor med en anden erhvervsjournalist. Det var godt nok. Sparring og den slags. Og der var som regel rimelig roligt i vores ydmyge kontor. Bare ikke når talen faldt på landmænd. Som vi også skrev om før alting blev IT-bobler, biotek og fallerede start-ups.

For min ellers rolige, dygtige og afbalancerede kollegas holdning til landmænd var klar: Bønder var nogle svin, der kun var ude på at rage til sig. Ude på at ødelægge naturen. Og de skulle bare ikke have lov at forgifte hans små børn med al deres gift og sprøjtemidler og uhumskheder.

Nu har nybagte forældre tit flossede nerver og bølgerne kan gå lidt højt, når talen falder på deres blåøjede småfolk. Så de skal have lidt plads, forældrene. Og måske lidt tilgivelse.

Alligevel tillod jeg mig, runden af landmandsslægt og fornemmelsen af en vis samhørighed mellem natur og menneske herude på landet, at forklare min søvndepraverede kollega, at ikke alle bønder var svin, at det nok var de færreste af dem, der bevidst havde sat sig for at skade hans øjesten og et par andre fakta.

Men det resulterede kun i en rødøjet erklæring om, at han, som journalist, ville bruge alle muligheder han fik til at skrive dårligt om landbruget. For de satans bønder skulle sku’ ned med nakken, hvis han havde noget at sige. Hvilket han så siden fik i den danske medieverden.

Og hvis det er grundholdningen rundt omkring, så kan man godt forstå mediernes ofte imponerende faktaresistens i forhold til landbruget – som fejlagtige MRSA-påstande, selvfed mediefejring af ’Gyllegate’ og hovedløs løben efter haleløse grisebasser i bur – og hvordan den fjerde statsmagt, uden blusel, skipper de ellers højt besungne idealer om journalistisk objektivitet.

Så, Landbrug & Fødevarer, og alle os andre, good luck.


 

Se flere blogsProfil