Lad os disrupte kommunen og få iværksætterne på banen

authorimage
BLOGS
Af: Cecilia Lonning-Skovgaard
14. aug 2017

København er en by i fremgang - men vi kan gøre langt mere for at tiltrække og fastholde private arbejdspladser i byen. I den forbindelse er det oplagt at se på, hvordan vi udnytter det store vækstpotentiale, der er start-up miljøet.

Oxford Research og Rainmaking Innovation fastslog allerede tilbage i 2015 med en omfattende analyse potentialet i det opblomstrende iværksættermiljø i København. Der blev forudset et potentiale på 6.000 arbejdspladser - dette endda kun inden for fintech-industrien. Siden da har en række erhvervsorganisationer, støttet af Københavns Kommune, arbejdet hårdt for at realisere en stigning i antallet af start-ups inden for finansiel teknologi.

Skal vi videre af denne bane, er det relevant at bringe de kommunale værktøjer op til revision. En søgning på Københavns Kommunes hjemmeside viser, at der tilbydes personlig rådgivning til start af virksomhed, gratis kurser og introduktionsaftener for nyetablerede virksomheder. Det er alt sammen vigtige indsatser for at skabe et godt iværksættermiljø i byen, men det er formentlig muligt at gøre det endnu bedre for de lokale start-ups - ikke mindst for de, der allerede ER etableret. Og det kræver formentlig, at kommunen i langt højere grad formår at sætte sig i iværksætternes sted - og formår at "disrupte" sin egen erhvervsindsats. 

For når nu markederne bliver disruptet, hvorfor så ikke lade kommunerne tænke ud af boksen? Hvad med en kommunalt udviklet crowdfundingportal, hvor start-ups kan sælge deres forretningsplaner til interesserede investorer for startkapital? Kan netværksarrangementer kickstarte samarbejde mellem etablerede virksomheder og iværksættere? Skal der igangsættes et review af sagsbehandlingen for nystartede virksomheder, så vi undgår tung kommunal behandling i en virksomheds opstartsproces? Kan vi tilbyde "midtvejs-coaching" til virksomheder med 3-4 år på bagen, som for alvor skal til at rykke op i en ny liga? Der er mange eksempler på at ryste posen, så iværksættermiljøet bliver styrket. Og fællesnævneren er, at vi skal lade kommunen møde iværksætterne i øjenhøjde - og hjælpe dér, hvor det gør en forskel.

Det står klart, at ressourcerne skal være til stede for at kunne gøre en forskel. Om et par uger forhandler vi om kommunens budget for 2018. Det er en oplagt mulighed at få bragt erhvervsfremme på dagsordenen og afsætte en ambitiøs bevilling til iværksætterindsatsen. Jeg har tillid til, at der falder en erhvervsvenlig løsning på plads. Det må ikke blot være af interesse for København at udløse vækstpotentialet i iværksættermiljøet.

Profil
Cecilia Lonning-Skovgaard authorimage Cecilia blogger om København – og især om hvordan der kan skabes bedre vilkår for erhvervslivet, de selvstændige og alle dem, der bor og arbejder i hovedstaden. Som spidskandidat og politisk ordfører for Venstre i hovedstaden giver Cecilia ”det røde styre” et løbende servicetjek.

Cecilia Lonning-Skovgaard har været medlem af Borgerrepræsentationen siden 2008. Hun er senior director i Dong Energy og har før det været ansat i Codan, Carlsberg og McKinsey. Hun er cand.scient.pol fra Aarhus Universitet og MPA fra Kennedy School of Government, Harvard, USA.
Tidligere bloggere på borsen.dk