Rapport slår alarm - der er ikke flere diamanter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
03. aug 2017

Mens der graves ædelsten ud på livet løs, advarer eksperter om en alarmerende faldende forekomst af diamanter. Faktisk er det så alvorligt, at det forventes, at efterspørgslen kommer til at overstige udbuddet allerede om to år. Analysen understøttes af en rapport, som Bain & Co. udgav i 2016, hvor de vurderer, at den globale efterspørgsel på rå diamanter vil stige ml. to-fem pct. om året, mens udbuddet vil falde med en-to pct. pr. år.

Indtil da udvinder de største miner diamanter for fuld damp for at imødekomme den nuværende efterspørgsel.

I mange år er ca. 65 pct. af diamanter kommet fra Afrika. Men Rusland, Canada og Australien har også været stabile leverandører, og man forventer at Rusland bliver den største leverandør af diamanter målt i værdi, efterfulgt af Botswana, Canada og Angola, Sydafrika, Namibia og Australien.

 

Her er en liste over de ti største diamantminer, målt i ct., værdi eller areal:

Afrika:

1)     Jwaneng i Botswana. Denne mine anses for at være den rigeste mine i verden. Den måler to km. i diameter

på det bredeste stykke og trafikkeres af kæmpe tre-tons lastbiler hver eneste dag. Den kaldes ”The Prince of Mines” og blev åbnet i 1982, hvor diamantindustrien fik Botswana til at gå fra at være et af de fattigste lande i verden til at blive et af Afrikas rigeste lande. I 2015 var det den største producent af diamanter målt i værdi, og det forventes, at den alene kan levere 15 pct. af alle diamanter og bliver dermed den største leverandør i 2017.

2)     Orapa i Botswana. Denne mine er verdens største mine målt på areal. Blev opdaget i 1960 og har været aktiv siden 1971. Den ejes af Debswana, som er et joint venture mellem De Beers og regeringen i Botswana. Minen har en overflade på 118 km2 og er i øjeblikket 250 meter dyb, men forventes at nå ned på 450 meters dybde i 2026.

3)     Catoca i Angola. Angola er den fjerde største diamantproducent i verden, målt i værdi. Den ejes af et konsortium af internationale mineinteressenter og det statsejede Endima, som hovedaktionær.

4)     Debmarine i Namibia. Minen ejes af 50/50 af De Beers og den namibiske stat og regnes for at have verdens mest avancerede udvindingsmetode. Det er nemlig den eneste mine, som udvinder diamanter offshore. De anvender fem specieltudstyrede køretøjer, fremstillet til maritim minedrift. Maskinerne kører på havets bund og screener al materiale, som hentes op fra bunden. Herefter bliver indholdet hejst op med helikopter for at undersøges nærmere på land.

 

For at gøre metoden smidigere har Debmarine netop søsat verdens mest avancerede skib, bygget til offshore diamantudvinding, SS Nujoma. Skibet blev bygget i Norge på Kleven Verft og vejer 12.000 tons, er 113 meter langt og kan have 80 medarbejdere boende. SS Nujoma har sin egen landingsplatform for helikoptere og kan blive fremtidens løsning for diamantudvinding. Med en andel på 70 pct. er den Namibias største diamantproducerende mine.

Rusland

5)     Jubillee i Rusland. Minen var i mange år verdens største mine. Den ejes af Alrosa, som er en af verdens ledende diamantproducenter målt i ct. Jubillee-minen har været aktiv siden 1986 og er blandt verdens største diamantminer, målt på areal. I skrivende stund er minen ca. 500 meter dyb, men den forventes at nå ned på 700 meters dybde.

6)     International i Rusland. Denne undergrundsmine har været aktiv siden 1999. Alrosa forventer, at diamantreserverne er udtømt i 2022.

7)     Mir i Rusland blev opdaget i 1955. Minen startede som en ”open pit” mine, men det sluttede i 2004, hvor Alrosa i stedet skabte underjordiske tunneller for at udvinde diamanterne. Årsagen til den ændrede strategi var, at minehullet var blevet så stort, at det potentielt er kraftfuldt nok til at suge en helikopter ned i dybet. Den er verdens næststørste udgravede hul, som måler 1,2 km i diameter og 500 m dybt. 

(Her bør også nævnes Nyurbinskya-minen i Rusland, som er en af Alrosa’s nyeste foretagender).

Canada

8)     Diavik i Canada. Denne mine forvaltes af Rio Tinto, som ejer 60 pct. af minen (Dominion Diamond ejer 40 pct.), som åbnede i 2003. Det er Canadas største mine målt i mængden, der udvindes.

9)    Ekati i Canada. Minen befinder sig ca. 300 km nordøst for Yellowknife, og forvaltes af Dominion Diamond Corporation. Den nyeste mine er Gahcho Kue, som ligger i Canada, åbnede sidste år, og den forventes at producere ca. 4,5 mio. ct. om året. Den er Canadas sjette diamantmine, hvoraf to allerede er lukket.

10)      Argyle minen i Australien. Over 99 pct. af Australiens diamanter kommer fra denne mine. Den ejes af Rio Tinto, som har varslet om minens lukning i 2021, pga. af udtømte reserver, men den har siden 1982 været verdens største producent af diamanter nogen sinde. Det bør dog nævnes, at selvom diamantudvindingen har været stor, så er der her tale om, at størstedelen er mest egnede til industrielt formål, fremfor smykkeformål, da kvaliteten ikke har været høj nok. Til gengæld er den blevet kendt for sine pink diamanter. Man regner med at ca. 90 pct. af alle pink diamanter i verden kommer fra denne mine. Det betyder dog ikke, at de forekommer hyppigt. Det er mindre end en pct. af minens totale produktion, der pink, hvilket gør dem til nogle af de mest sjældne diamanter i verden. Efter 30 år som open pit mine, investerede Rio Tinto USD 800 mill. i 2014, som kunne forvandle den til en undergrundsmine. Varsling om lukningen af denne og en efterspørgsel, som har været konstant stigende i 25 år, er årsagen til de forventede fortsatte prisstigninger på pink diamanter.

Der er ikke opdaget nye diamantområder i de sidste 20 år, så hvis analyserne og eksperternes udtalelser viser sig at holde stik, og hvis der ikke pludseligt dukker en hidtil ukendt kæmpereserve op, kan vi forvente mærkbare generelle prisstigninger i fremtiden. De største stigninger vil formentlig kunne ses på alle farvede diamanter – ikke kun pink, men også farver som, blå, gule, grønne, cognac, champagne, fordi de er mere sjældne end de hvide diamanter. Faktisk så sjældne, at for hver gang man finder 10.000 hvide diamanter, finder man blot én farvet.

 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her




 
Tidligere bloggere på borsen.dk