Prisforhandlinger i USA. Novo satser nyt.

authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
01. aug 2017

Medicinalbranchen er godt trætte af den amerikanske prismodel. Godt nok giver den mulighed for at sætte høje priser, men den har især medvirket til en stigende indtjening til det mellemled, som forhandler rabatter, gebyrer, medfinansiering og fradrag. Medicinalbranchen er således endt med en fuldstændig ugennemsigtig prismodel i USA, samt et ubehageligt ry for at være ekstrem grådig. Der er brug for en ny model, og ’outcome based pricing’ bliver nævnt som en løsning. Men outcome based pricing har allerede været prøvet i EU i flere omgange med begrænset succes.

’Outcome based pricing’ er det nye sort

I ’Outcome based pricing’ går man væk fra en fast pris per behandling og betaler i stedet kun, hvis patienten har effekt af behandlingen. Harvard Pilgrim Health Care, som er en af de største forsikringsselskaber i Massachusetts, har for nyligt lavet aftaler med både Amgen og Eli Lilly. I aftalen med Amgen vil Harvard Pilgrim betale en lavere pris for Amgens nye gigtprodukt, hvis patienterne scorer under et specifikt niveau på en tilfredshedsskala. I aftalen med Eli Lilly, om deres medicin mod knogleskørhed, vil prisen afhænge af, om patienterne ren faktisk tager medicinen, da lav adherence er et velkendt problem, fordi medicinen dagligt skal selv-injiceres.

Alle ønsker mere værdi for pengene

Ideen ændrer altså medicinalbranchens incitamentet væk fra at sælge så meget medicin som muligt, til i stedet at sælge målrettet til de patienter, som vil have mest gavn. Forsikringsselskaber, som Harvard Pilgrim, forventer, at det vil give store besparelser på sundhedsbudgetterne, da flere studier har vist, at 30-50% af den medicin, vi spiser, ikke har effekt på patienterne. Men medicinalbranchen forventer også gode resultater, fordi det vil fjerne den ensidige fokus på pris og i stedet sætte fokus på værdien for patienten. Amgen og Eli Lilly er bestemt ikke alene om interessen. Novartis har lavet flere aftaler, og Novo er også i gang med at undersøge, hvordan de bedst kan implementere modellen.

Outcome based pricing har været prøvet før

Outcome based pricing er imidlertid ikke en ny opfindelse. Det har været testet mange steder i Europa under forskellige navne såsom ’Value based pricing’, ’Pay-for-performance’ eller ’Risk sharing agreements’. Jeg har netop sammen med min kollega Trevor Piatkiewicz publiceret en historisk gennemgang af udviklingen i pay for performance aftaler. Konklusion på artiklen er entydig. Det er et tiltalende koncept, men det er rigtigt svær at enes om, hvordan man beviser, at patienterne har fået effekt og mindst lige så svært at indsamle dataene herefter.

Ændringer i prisforhandling i USA kommer først fra 2018

Så hvad skal vi forvente? Vil der ske store ændringer i prisforhandlingerne i USA til sommer? Så hurtigt går det næppe. Men i 2018-19 vil den øgede digitalisering med apps og aktivitetsmålere formentlig betyde, at flere og flere prisaftaler i USA vil blive baseret på outcome based aftaler.

Nb. Artiklen kan findes her: https://link.springer.com/article/10.1007/s41669-017-0044-1

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk