Gråt guld eller bare metaltræt?

Annette Franck
BLOGS Af

Problemet er stort og alvorligt: Seniorer bliver fyret hyppigere, har vanskeligere ved at finde nye jobs og føler sig mere udsatte på jobmarkedet. Fagforeninger og politikere diskuterer, men løsningerne kommer ikke kun her fra. Seniorer skal også udfordre sig selv. Erfaring er nemlig ikke altid en fordel, når arbejdspladsen er under forandring.

To gange i 2017 har DJØF dokumenteret aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, senest ved fyringer i den offentlige sektor. Øvrige fagforeninger støtter DJØF’s forslag om en ’Seniorarbejdsmarkedskommission’. Sådan en får til opgave at komme med bud på, hvordan der bliver plads til seniorer på arbejdsmarkedet.

Debatten handler mest om struktur og lovgivning: Fleksibel tilbagetrækning, ret til efteruddannelse, etc. Meget langt væk fra ens egen kontorstol, hvis man føler, at man sidder yderst.Hvilket mange +55-årige oplever, ifølge en undersøgelse lavet af Epinion for DJØF i 2016.

Tung erfaring

Roserne fra fagforeningen til seniorer er uden torne: ”Erfarne medarbejdere er guld værd”, udtaler formanden for de offentligt ansatte i DJØF, Sara Vergo: ”De er kulturbærere, og de har stor viden.”

Hvad nu hvis erfaring er overvurderet, når fag og teknologi udvikler sig? Eller endnu værre, hvis erfaring faktisk er en meget tung bagage, når læringskurven bliver stejl?

Det er et stort tabu, men bag en lukket dør beskriver mange ledere, hvor udfordrende det er at skabe udvikling på arbejdspladser med høj anciennitet og gennemsnitsalder. Her er det ikke en dyd at være kulturbærer, fordi det ofte betyder at man værner om det eksisterende, fremfor at lære nyt så man kan bidrage til udvikling.

Fleksibilitet, nysgerrighed, ydmyghed over for usikkerhed, villighed til at flytte faggrænser, etc. tæller langt mere end erfaring, når fag og arbejdsplads skal udvikles. Det hedder læring.

Erfaring er down load

Motoren i forandring er læring. Det gælder både kollektivt på arbejdspladsen og individuelt for hver enkelt af os. Men alt for ofte oplever jeg, at vi bruger alder som begrundelse for ikke at kunne lære nyt. Både bevidst og ubevidst hævder vi, at erfaring trumfer behovet for læring.

Psykologen Daniel Kahneman fik i 1992 en Nobelpris for sit arbejde med at dokumentere, at vi ’down loader’ erfaringer i videst mulige omfang, så vi undgår den anstrengende proces med at lære nyt. Det er nemlig fysisk og mentalt så krævende at lære, at vi faktisk er designet til at undgå det, med mindre vi opfatter, at afvigelserne mellem det vi kan, og det vi skal kunne, er for store. For børn og unge er den konstante udfordring med at lære en selvfølge. Men tidligere generationer har kunne hvile sig på erfaringen, når de blev midaldrende. Sådan er det ikke længere, fordi udviklingen går stærkere. Derfor er erfaring er ikke nødvendigvis kvalificerende, tværtimod.

Vilje slår alder

Vi kan komme langt med den erkendelse. Intet fysiologisk hindrer, at vi lærer livet igennem. Hjernen er plastisk. Ok, sanserne sløves, og arbejdshukommelsen reduceres en anelse. Her har vi så fordelen af, at vi har ’lært at lære’, og derfor kan kompensere gennem indsigt i, hvordan man lærer bedst. Men det helt afgørende er at være indstillet på at gøre indsatsen.

”Hvis viljen og lysten til hårdt arbejde med læring er til stede, så kan vi lære livet igennem. Det gælder sådan set for alle uden skelen til alder.”, er budskabet fra lektor Ole Lauridsen. Han er ekspert i hjernens læringsstile (Link til hans hjemmeside nedenfor)

Det handler om læring

En opfordring til at +50-årige går til kamp mod aldersdiskrimination ved aldrig selv at bruge erfaring og alder som hverken trumfkort eller undskyldning på arbejdspladsen. Så er man ikke ’gråt guld’ men bare metaltræt. Det handler om læring, og her kan vi alle være med. Hvis vi vil.

Læs også bloggen: Er du mentalt fyrre, fed og færdig?

Læs Berlingskes omtale af DJØF’s undersøgelse her:

https://www.b.dk/nationalt/aeldre-ansatte-fyres-oftere-i-den-offentlige-sektor-end-i-den-private

Læs mere om Ole Lauridsens arbejde med hjernen og læring her

 

Profil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om, hvordan vi samarbejder produktivt på vores arbejdspladser, når hverdagen konstant udfordres af komplekse forandringer. Resultater og trivsel hænger sammen, men rækkefølgen er afgørende: Når vi samarbejder om at skabe resultater, så trives vi.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Hun rådgiver om udvikling og implementering af forandringer på arbejdspladser. Hendes baggrund er cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og master i journalistik.

Få Annettes indlæg
som RSS-feed her