"Ask what you can do - - -".

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
24. jul 2017

For alle med interesse for amerikansk politik har John F. Kennedy og Kennedy-familien en helt særlig betydning. Sådan er det også for mig.

De sidste par uger har jeg sammen med min hustru, Helle Sjelle, holdt ferie på Cape Cod i USA og nu til sidst et par dage i Boston. Cape Cod er et skønt område, især hvis man finder de ”rigtige” steder. Vi har nydt strandene, sejlet, besøgt øen Marthas Vineyard og skønne byer som Chatham, Provincetown og Hyannis, som man nu gør på en god ferie. Men vi har samtidig brugt lejligheden til at gøre lidt politiske og historiske studier.

Møder med fortiden

Kennedy familien har altid haft en stærk tilknytning til dette område og har stadig deres ejendomme ud til kysten på Cape Cod, som vi sejlede forbi en af dagene. Vi er begge stærkt interesserede i amerikansk politik. Derfor har vi også brugt ferien til at besøge steder og tale med mennesker, det kunne gøre os lidt klogere på Kennedy familiens historie og betydning for USA. Ikke mindst naturligvis John F. Kennedy. Det har været en ferie, der giver anledning til refleksion.

Vi havde bl.a. lejlighed til at møde Ethel Kennedy, som var gift med Robert Kennnedy, og som selv er en markant personlighed. Jeg besøgte for nogle år siden som dansk justitsminister min amerikanske kollega, Attorney General, Eric Holder, i det amerikanske Department of Justice i Washington DC. Vi holdt mødet i Robert Kennedys gamle kontor. Det var i sig selv spændende, fordi jeg altid har beundret Robert Kennedys indsats i hans tid som Attorney General. Det glædede mig at kunne fortælle Ethel Kennedy det.

Vi deltog også i et arrangement organiseret af Kennedy museet i Hyannis på Cape Cod, hvor den tidligere sovjetiske leder Nikita Khrushchevs søn, Sergei Khrushchev, fortalte om sin fars overvejelser i forhold til JFK under den kolde krig og fik også lejlighed til at tale med ham i tilknytning til foredraget. Det var interessant at få historien fra en ny side end normalt om ikke mindst Cuba krisen, der i den grad satte Kennedys dømmekraft og beslutningsevne i spil. En test han bestod med bravour.

Hvorfor inspirerer Kennedy stadig?

Også et besøg på JFK Library her i Boston i går var med til at perspektivere og binde tingene sammen. Hvorfor er det, at mennesker, især politisk interesserede, ikke bare i USA men i hele verden, den dag i dag ser John F. Kennedys alt for korte præsidentperiode som en legende og lader sig inspirere af ham og hans brødre Robert og Edward?

Forklaringen går efter min opfattelse langt ud over det spektakulære, dramatiske og glamourøse, der knytter sig til Kennedy legenden, og som mange hæfter sig ved. Det handler om, at John F. Kennedy var en politiker, som forstod at formulere sine visioner og værdier og give dem videre til andre. Og vel at mærke gjorde det med baggrund i stor indsigt i modsætning til overfladiske populistiske fraser baseret på øjeblikkets stemninger og følelser.

JFK var siden sin ungdom stærkt optaget af historie. Og han var også tidligt optaget af at basere politiske beslutninger på evidens så langt som muligt. I den tale, han desværre aldrig fik holdt i Dallas den 22. november 1963, ville han bl.a. have advaret mod tendenser til det, vi i dag kalder populisme og fake news. Hans talekort til den tale, det var forberedt, ligger i dag fremme på udstillingen i JFK Library.

JFK forstod at bruge sin indsigt og samtidig lade sig inspirere af andre, til at formulere visioner, konkrete mål og værdier, så han inspirerede en hel nation og en hel verden. Og vel at mærke gør det den dag i dag.

Dertil kommer, at han satte handling bag ordene. Jeg behøver blot at nævne Berlin, Cubakrisen, ”man on the moon ” og ”borgerrettigheder til alle amerikanere” for at eksemplificere det. Eller hvad med "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country".

Forbindelsen til nutiden

Det er vanskeligt ikke at sammenholde Præsident Kennedys tilgang til præsidentembedet med den nuværende amerikanske præsidents tilgang. Hvor Kennedy klart tog et ansvar, der gik ud over USA’s grænser og meget klart manifesterede sig som den frie verdens leder, har Trump tilsyneladende den modsatte tilgang. Det drejer sig alene om ”America first”.

Politikere fra alle dele af det politiske spektrum vil den dag i dag kunne finde  inspiration i Præsident Kennedys og hans brødres tilgang til politik. 

 

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk