Politisk feriestemning før et afgørende år

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
21. jul 2017

Politikerne er gået i sommerhi. Juli er den måned, hvor alt, eller næsten alt, står stille på Christiansborg. På en tur rundt på gangene i det store hus vil man normalt møde adskillige medlemmer af Folketinget og deres medarbejdere på vej til eller fra et møde eller se dem sidde for åben dør og arbejde med sager på deres kontor. Man vil også normalt i Snapstinget eller hos Brydesen på anden sal henne ved Statsministeriet træffe politikere, medarbejdere, lobbyister og andet godtfolk, som over en kop kaffe eller frokost diskuterer verserende sager.

Men på en tur rundt på Borgen nu vil man stort set ikke møde en levende sjæl bortset fra enkelte folketingsbetjente og så de håndværkere, som bruger den stille måned til at få ordnet reparationer, male renovere og gennemføre eventuelle ombygninger i huset.

Mange tror, at Folketingets medlemmer holder ferie fra folketingssamlingens afslutning omkring grundlovsdag til første tirsdag i oktober, hvor Folketinget altid mødes og begynder en ny folketingssamling. Sådan er det ikke. Der er for de fleste stadig masser at lave i juni, om ikke andet så for at få ryddet skrivebordet og afviklet de sidste møder, så man kan starte ferien med god samvittighed.

Der er lukket i juli

Men i juli er der lukket ned. Det er dog ikke uden undtagelser. For ministrene er der altid risikoen for, at der i sommervarmen udbryder en sag inden for deres område, som de må afbryde ferien for at tage sig af. Og i folketingsgrupperne er der hvert år den overvejelse, om man skal benytte sig af mediernes mangel på politiske historier til alligevel at få nogen af ordførerne ud med nogle meldinger, der netop i mangel af andet kan få en god dækning.

Ellers er undtagelsen Europaudvalgets medlemmer. EU først holder ferie i august. Så der vil stadig for flere ministres vedkommende være et rådsmøde i juli og som følge deraf et møde i Folketingets Europaudvalg for at forelægge og få godkendt forhandlingsmandater.

Sommeren i år er ingen undtagelse. Der har kun været enkelte meldinger. Transportministeren har måtte forholde sig til nogle spørgsmål om løb og cykelløb på broerne over bælterne. Sagen om folkepension til udlandsdanskere er blevet debatteret. Og der har også været enkelte andre sager.

Det ulmer alligevel

Men tag ikke fejl. Det ulmer lige under overfladen.

Traditionen tro starter sommergruppemøderne i august. Og trods ferien bliver der arbejdet på udspil, der kan præsenteres for pressen i den forbindelse. De første forhandlinger om større sager begynder så småt også at starte lige på den anden side af månedsskiftet. Og regeringen skal have lovkataloget endeligt på plads, ligesom forslaget til finanslov for 2018 skal fremlægges og førstebehandles i folketingssalen allerede i august.

Herefter accelererer det voldsomt frem mod oktober, hvor hele apparatet er oppe at køre på fuldt blus igen. Det bliver et afgørende år i dansk politik, vi går ind i. Et år der kræver meget grundige forberedelser i regeringen. Derfor har ministrene helt sikkert også hjemmeopgaver med i kufferten på vej til sommerhus eller til sydens palmer.

Et afgørende år er lige om hjørnet

Der er store sager, regeringen skal have på plads i efteråret, senest i forbindelse med finansloven. Det gælder ikke mindst planerne om skattelettelser, som regeringspartierne har forpligtet sig meget på, men hvor det kan blive uhyre vanskeligt at finde et flertal for en skatteaftale i Folketinget med de alliancer, der er indgået mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Der er også hele EU-politikken og Brexit, hvor regeringen skal have flertal bag sin linje.

Samtidig vil kommunalvalget og regionsvalget i november præge dansk politik allerede fra feriens slutning. Det bliver rigtig spændende i sig selv, hvordan det kommer til at forløbe. Men på Christiansborg vil alle partier samtidig være opmærksomme på ikke at komme med udmeldinger, der kan skade deres partifæller i kommunerne og regionerne. Tværtimod vil man søge at fremsætte forslag, der kan skabe en god grundstemning for partifællerne. Det sidste kan gøre det mere vanskeligt end sædvanligt at få en finanslovaftale i økonomisk balance på plads inden jul.

Og så handler det for alle om at kridte banen op før det folketingsvalg, der nærmer sig med stormskridt. Senest i foråret 2019 skal statsministeren udskrive valg. Og han kan jo overraske og udskrive det før. Så den kommende folketingssamling kan blive den sidste, hvor man for alvor kan positionere sig før vælgernes dom.

Et uhyggeligt spændende valg venter

Som alt tegner lige nu, bliver det et uhyggeligt spændende valg. Meningsmålingerne dømmer stort set dødt løb mellem rød og blå blok. Og der er flere faktorer, der kan spille uventet ind. Vi har set tilnærmelser mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der ultimativt kan have afgørende betydning for regeringsforhandlingerne efter et valg. Der er også det nye parti, Nye Borgerlige, der har gode chancer for at få pladser i Folketinget, men hvordan vil de med eventuelle ultimative krav til udlændingepolitik og EU-politik spille ind; og hvad betyder et borgerligt stemmespild, hvis hverken de eller Kristendemokraterne kommer ind?

Alt ser roligt ud lige nu i ferietiden. Men under overfladen ulmer det. Det bliver helt sikkert et spændende år i dansk politik, som vi går ind til.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk