Polsk milliardær i centrum af Velux spionsag

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
06. jul 2017

En af Polens mest magtfulde erhvervsmagnater, Ryszard Florek, kigger i vinduer på en lidt usædvanlig måde. Florek grundlagde i 1991 ovenlys-vinduesproducenten Fakro, der har gjort ham til milliardær og Velux’s værste konkurrent med omkring 15 procent af verdensmarkedet.

Gennem årene har Fakro undertiden ladet sig inspirere af, men samtidig også udtrykt uvilje mod Velux. Forgæves har Fakro i årevis prøvet at få EU til at dømme Velux for monopoldannelse.

Omvendt har Velux-folk moret sig over, at Fakro undertiden kopierer selv Velux's få og små fodfejl, f.eks. et unødvendigt og uvigtigt borehul.

Sådan morer man sig i vinduesbranchen.

Den 5. og 6. juli 2017 kunne Jyllands-Posten så levere en artig nyhed om rivaliseringen.

En af Fakros grundlæggere, Krzysztof Kronenberger, har via mellemmænd fået præsenteret 1.000 dokumenter smækfyldt med stjålne og stærkt følsomme Velux-oplysninger. Dokumenterne stammer angiveligt fra en sur Velux-topmedarbejder.

Florek deltog selv i et møde

Florek, der bor i et bevogtet palads i Krakow, besluttede derefter selv at mødes med en involveret tolk og skal da have udtrykt interesse for et videre samarbejde.

Stjålne varer var mødets omdrejningspunkt, men Florek er så vidt vides ikke sigtet.

Dansk tys-tys

I Danmark er den tidligere topmedarbejder i Velux sigtet i sagen, som kom frem for over et år siden, da den ovennævnte tolk gik til bekendelse.

Siden har de danske myndigheder excelleret i unødvendigt hemmelighedskræmmeri og lukkede retsmøder, der, apropos, giver mindelser til Østeuropas kommunistiske historie.

Eksempelvis har danske medier forbud mod at nævne navnet på den sigtede, der angiveligt er tysker. Manden nægter sig i øvrigt skyldig.

"Lov og Retfærdighed" i Polen

Tilbage til Florek. Han er velanset og en af Polens mest politiserende milliardærer.

I et interview med Financial Times 15. januar 2013 berettede han, hvordan han som barn ved sengetid kiggede op i et lille loftsvindue og ønskede sig at kunne se stjernerne (se billedet af artiklen).

I dag kan han se lige ind i magtens korridorer i Warszawa, hvor regeringspartiet "Lov og Retfærdighed" (PiS) nærmest har overtaget Floreks national-protektionisme som økonomisk politik.

Florek gav et eksempel på tankegangen i et Forbes-interview 17. november 2016, da han beskrev sit land som ”halv-koloniseret” af udenlandske investeringer og udenlandske virksomheder.

Velux blev ikke nævnt, men i den polske milliardærfortælling passer den danske koncern ind som fjenden, også selvom Østeuropa ikke er Velux's stærkeste marked.

Industrispionage?

Florek og Fakro benægter ikke, at de kontroversielle møder vitterlig fandt sted, men de afviser enhver form for urent trav ifølge Jyllands-Posten.

Møderne begrundes med, at Fakro stadig forsøger at bevise, at Velux bryder EU’s konkurrencelovgivning.

Interesse for prototyper

Hvis lov og orden i EU er Fakros og Floreks ædle bevæggrund, mangler der svar på mindst ét spørgsmål:

Hvorfor handlede møderne blandt andet om produkttegninger, indkøbskontrakter, produktionsprocesser, fotos af prototyper og kvalitetskontrol-data?

I den slags dokumenter finder Fakro næppe de ønskede kartel- eller monopolafsløringer.

Trussel mod danske jobs

Tværtimod kan Fakro bruge den slags viden til at optimere sin egen produktion og presse Velux på konkurrenceevnen, hvilket vil true Velux’s 10.000 arbejdspladser. Læg derfor mærke til, om Velux bliver presset til at fyre i de kommende år.

Læg også mærke til Floreks næste træk. Begynder jorden først at brænde, vil polakken trække i nødbremsen på højeste sted, hvad enten det så for ham er den polske statsminister, EU eller sågar paven.

Læg især mærke til, om EU engang i fremtiden straffer Velux. EU’s konkurrencedomme har gerne en tynd fernis af jura hen over en hård overflade af realpolitik.

Kontroversielle konkurrentmøder

Apropos konkurrenceret er det i øvrigt underligt, at Florek personligt har deltaget i et af de kontroversielle møder.

Den slags kan få EU-Kommissionen på banen, fordi hemmelige møder mellem konkurrenter eller deres agenter kan være tegn på karteldannelse.

EU-arrestordre mod Florek?

Læg til slut mærke til de danske myndigheders tilsyneladende udygtighed.

For det første er det hemmeligt, om Florek er mistænkt, sigtet eller ej. En konkret mistanke kunne kaste en EU-arrestordre af sig.

For det andet hindrer de danske domstole, at andre virksomheder får viden og indsigt, så disse virksomheder selv kan forebygge spionage.

For det tredje er den sigtede blevet løsladt på trods af sagens alvor, på trods af flugtrisikoen, og på trods af risikoen for, at løsladelsen fører til koordination og afstemning af vidneforklaringer.

Dansk justits anno 2017...

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk