Bolighykleriet topper på Amager Fælled

authorimage
BLOGS
Af: Cecilia Lonning-Skovgaard
06. jul 2017

Berlingske bragte i sidste uge nyheden om, at den seneste københavnske Gallup-måling viser et flertal i rød blok for det kommende kommunalvalg. Hvad værre er - rød blok med undtagelse af Socialdemokratiet har tænkt sig at vælte lokalplanen for det planlagte boligbyggeri i Ørestad Fælled Kvarter på Amager Fælled. Vi taler om et lille hjørne af Amager Fælled på ikke-fredet jord, hvor planen er at etablere et bæredygtigt byområde med plads til 5000 københavnere. Et udmærket initiativ som i Venstres øjne kan afhjælpe en mulig boligboble i København.

Løber fra regningen
Venstrefløjens modstand mod byggeriet er temmelig hyklerisk. På den ene side lover partierne velfærd og billige boliger til københavnerne. Men partierne løber nu fra dels en række nye boliger og dels en regning på 1.5 mia. kr. Dette beløb er, hvad byggeprojektet vil indbringe – og pengene er allerede brugt på at bygge Metroen i København, jf. en 25 år gammel aftale fra 1992.
Hvis venstrefløjen efter kommunalvalget vælger at stemme nej til planerne på Ørestad Fælled Kvarter, skal de 1.5 mia. kr. findes ved at skære i velfærden i København. Det er blevet foreslået, at vi da bare skal finde en anden grund at bygge på. Men der er ikke flere ledige grunde - dem har venstrefløjen heller ikke kunnet finde. Derfor vil det være vuggestuerne, børnehaverne, skole rne og plejehjemmene, som kommer til at mærke beslutningen. Kernevelfærden - som rød blok ellers nok går på barrikaderne for, når vi fra blå blok vover at tale om skattelettelser.

Plads til både københavnere og salamandre
Af Enhedslisten Københavns politiske program fremgår det, at København skal være en by, alle har råd til at bo i. At vi skal bygge nu, hvis vi skal sikre billige boliger til studerende, ældre og lønmodtagere. Ja tak! At stemme nej til et nyt boligbyggeri giver derfor ingen mening. Enhedslisten og støtterne taler om, at det er et naturområde med padder og salamandre. Det er også korrekt, og den natur skal vi selvfølgelig værne om. Derfor er det også skrevet ind i planerne for det nye byggeri, at der bliver etableret flere yngleområder for disse arter, så de fortsat kan leve på fælleden. Grunden, der skal bygges på, udgør en brøkdel af Naturpark Amager. Så der er altså fortsat plads til disse arter, også med de nye boliger.

Flere boliger giver billigere boliger
Der bliver allerede bygget i København. Ved Amager Strandpark er man i fuld gang. Det bliver kaldt det nye Manhattan – højhuse skyder op og gør det muligt for Københavns familier at slå sig ned i rolige omgivelser ved vandet, men stadig tæt på byens centrum. I Sydhavnen er der lovende projekter, og i Nordhavnen fortsætter udbygningen. Det er alt sammen positivt - men samtidig advarer økonomerne om, at det københavnske boligmarked er på vej til en overophedning - hvis ikke vi allerede befinder os i den.
Skal vi undgå, at de unge førstegangskøbere og børnefamilierne fravælger København på grund af de høje kvadratmeterpriser - er der i vores optik kun en løsning: Vi må bygge os ud af boligkrisen, så udbuddet stiger og priserne falder. Og derfor skal vi selvf& oslash;lgelig også bygge de 5000 aftalte boliger. Gerne så grønt og bæredygtigt som overhovedet muligt. Vi går ind for en hovedstad, som alle har råd til at bo i og har tiltro til, at landets dygtige byggeingeniører og håndværkere kan forskønne byen med ny arkitektur, som ikke er på bekostning af natur og miljø.

De røde partier bør se at få deres prioriteter i orden. Det er uansvarligt at løbe fra gamle politiske aftaler, som det sker i øjeblikket for SF og Radikale Venstre. Og det er hyklerisk at tale om billige boliger og styrket velfærd, når man som Enhedslisten er med til at bombe et hul i kommunekassen på 1.5 mia. kr. Kunne man håbe, at partierne over sommeren kom til fornuft.

Profil
Cecilia Lonning-Skovgaard authorimage Cecilia blogger om København – og især om hvordan der kan skabes bedre vilkår for erhvervslivet, de selvstændige og alle dem, der bor og arbejder i hovedstaden. Som spidskandidat og politisk ordfører for Venstre i hovedstaden giver Cecilia ”det røde styre” et løbende servicetjek.

Cecilia Lonning-Skovgaard har været medlem af Borgerrepræsentationen siden 2008. Hun er senior director i Dong Energy og har før det været ansat i Codan, Carlsberg og McKinsey. Hun er cand.scient.pol fra Aarhus Universitet og MPA fra Kennedy School of Government, Harvard, USA.
Tidligere bloggere på borsen.dk