Når det er smart at bytte adresse

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
08. jun 2017

Alt er pillet ned nu, men her skal det ikke handle om indholdet, det skal handle om at bytte købmand. Du får min og jeg får din. Befriende og friskt!

Kunstnersammenslutningen Den Frie har siden 1898 holdt årlige udstillinger i den karakteristiske træbygning på Oslo Plads over for Østerport Station. Her har de kunnet udstille i bygningens højloftede rum og boltre sig på de mange kvadratmeter.

I den anden ende af byen holder arbejdsfællesskabet og udstillingsstedet Sydhavn Station til i, ja, Sydhavn Station. Hvor der engang var et billetkontor bliver der nu udstillet kunst i beskedne lokaler ved opgangen til perronen.

Fra Sydhavn til Østerport og retur
De 10 kunstnere fra Udstillingsstedet Sydhavn Station blev inviteret til at udstille i de smukke rum på Østerbro. De takkede ja og tilbød til gengæld at sammenslutningen Den Frie i samme periode kunne udstille i deres lokaler på Sydhavn Station. "Der ligger en vis flabethed i denne adresse-forflyttelse som vi synes er skøn", som det lyder fra Sydhavns kunstnere.

Det endte med at over halvdelen af sammenslutningens 53 kunstnere viste multiples, mindre kunstobjekter, eventuelt produceret som en serie. Udstillingen fik derfor titlen KIOSK.

Sjovt nok er prisskiltene i udstillingen påfaldende store og neongrønne. Selvom sammenslutningens årlige traditionsrige udstilling åbenlyst er en salgsudstilling, hvor en del af overskuddet går til sammenslutningens virke, så plejer det at være mere diskret.

Ferniseringen forløb passende som en grupperejse med s-tog mellem de to udstillingssteder, hvor der blev udleveret gratis togbilletter så festen kunne flyttes fra Østerbro til Sydhavn.

Når værdien af en gestus er større end det som kan måles
Ved byttehandler handler det vanligvis om at begge parter får lige så meget som de giver. Nogle gange er værdien af en gestus større end det, som kan måles og vejes. Som ved denne udstilling, hvor to grupper kunstnere bytter plads mellem ikke umiddelbart sammenlignelige adresser. Det er sympatisk og interessant at kunstnerne på denne vis overlader rum til hinanden og fungerer med midlertidighed.  

Bytte bytte købmand, aldrig bytte om igen? Næ, dette var en engangsforestilling, næste år er Den Frie tilbage i eget hus Østerbro. Men kunstnere har altid og vil fortsat kunne flytte ind og ud af sammenhænge, bytte plads og rykke rundt. For hvem siger alting altid skal være hvor det plejer. Den tanke er værd at tage med sig.

Kunstnerne fra Sydhavn Station, som udstillede på Den Frie, var: Jens Axel Beck, Sonja Lillebæk Christensen, claus ejner, Thorgej Steen Hansen, Ulla Hvejsel, Heidi Hove, Morten Kamper Jacobsen, Mette Juul, Anne Skole Overgaard, Camilla Rasborg og gæst Lasse Krog Møller.

Kunstnerne fra Den Frie, som udstillede på Sydhavn Station, var: Søren Jensen, Torben Ebbesen, Ulrik Heltoft, Pernille With Madsen, Lis Nogel, Jytte Høy, Ebbe Stub Wittrup, Jørgen Michaelsen, Camilla Berner, Henriette Heise, Finn Reinbothe, Mikkel Carl, Lars Bent Petersen, Henrik Plenge, Yvette Brackman, Jesper Christiansen, Mette Winckelmann, Pia Rönicke, Peter Holst Henckel, Maria Finn, Elle Klarskov Jørgensen, Kristine Kemp, Søren Lose, Margrete Sørensen og gæster Louise Harbo, Tanja Nellemann, Franziska Hoppe og Kasper Hesselbjerg. 

Udstillingen varede fra den 22. april til den 4. juni 2017. Undervejs var kunstnere fra Udstillingsstedet Sydhavn Station til stede i Den Frie Udstillingsbygning, ligesom kunstnere fra sammenslutningen Den Frie kom til Udstillingsstedet Sydhavn Station.  


Indgangen til Udstillingsstedet Sydhavn Station.


Kunstnersammenslutningen Den Frie på Udstillingsstedet Sydhavn Station.


Peter Holst Henckel: MARK, 2017.


Mette Winckelmann (t.v.) og Henriette Heise (t.h.), 2017.


Torben Ebbesen: Jeg vil gerne købe en glorie, 2017.


11 plakatstandere på Udstillingsstedet Sydhavn Station.


Indgangen til Den Frie Udstillingsbygning.


Heidi Hove: Familie, 2017 (foto Morten Kamper Jacobsen).


Anne Skole Overgaard: Vinstokke, 2017 (foto Morten Kamper Jacobsen).


Camilla Rasborgs værk til Den Frie Udstillingsbygning (foto Morten Kamper Jacobsen).


Sonja Lillebæk Christensen: Overgang, filminstallation, 2017.


Ulla Hvejsel: Røven anmelder, performance, 2017.  

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk