Theresa May begik Poul Nyrup-fejl

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
07. jun 2017

Sikkert ufrivilligt minder Storbritanniens konservative premierminister Theresa May om Poul Nyrup Rasmussen (S). Begge udskrev valg før tid med en stor føring, som svandt ind.

Da Nyrup udskrev folketingsvalg i 2001, var terror på dagsordenen på grund af 9/11-angrebet mod USA få måneder forinden.

Nyrup troede, danskerne ville se ham som en statsmand, og ganske rigtigt er valg i krisetider ofte præget af en ”statsmands-effekt”.

Imidlertid huskede nogle vælgere Nyrups brudte løfte om efterlønsgarantien fra 1998-99. Samtidig havde Venstre gjort sig selv den tjeneste at udskifte Uffe Ellemann-Jensen med Anders Fogh Rasmussen. Resultat: Exit Nyrup.

Exit May?

Da Theresa May 18. april 2017 annoncerede det valg, som nu finder sted, satsede hun på at vinde stort over både rivalerne i UKIP og socialdemokraterne i Labour.

Men hun forregnede sig. Oven i købet har hun i valgkampen lavet en pensionsfadæse, der minder om Nyrups efterlønsgaranti.

May er stadig favorit, men intet er sikkert.

For det første har valgkampen været for lang til, at hun har kunnet styre begivenhederne.

Statsmands-effekten

For det andet har de islamisk inspirerede terrorangreb i Storbritannien ikke umiddelbart forbedret hendes stilling.

Lektien er, at statsmands-effekten kun virker, hvis vælgerne synes, der er en statsmand (m/k) til stede.

Dvs. for det tredje: Mange vælgere ser hverken den konservative May eller Labours Jeremy Corbyn som egnede sikkerheds-garanter. Det kunne tænkes at gavne UKIP.

Nu er britiske meningsmålinger per definition upræcise.

I de enkelte kredse gælder princippet ”winner takes all”, så selv små stemmeudsving kan blive altafgørende for magten. Derfor er det svært at være meningsmålings-mager.

Sådan afgøres det:

Valgets udfald afhænger især af unge briter.

Ved Brexit-afstemningen i 2016 afgav 90 procent af aldersgruppen 65+ deres stemme, hvorimod kun cirka 64 procent af de 18-39-årige gik hen og stemte.

Det blev afgørende for Brexit-resultatet, og samme alders-kløft ses fortsat.

Mange ældre vælgere foretrækker May, mens de yngre foretrækker Corbyn.

Så hvis mange unge vælger sofaen, vinder Theresa May.

God valgaften!

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk