Se politikernes hemmelige guide til EU's kasser

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
03. jun 2017

Med overskriften ”Messer-shit forever” tryglede Ekstra Bladet forleden Morten Messerschmidt om at komme tilbage. Agurketiden står for døren, så hvorfor ikke sælge aviser på at sparke lidt mere rundt med Messerschmidt?

Sjovt nok har Messerschmidt hørt bønnen.

Han er snart rask, og med sig tilbage har han et notat, der, hvis det er rigtigt, afslører EU-elitens pengemaskine.

Formentlig vil Ekstra Bladet og DR finde notatet mindre interessant end Messerschmidts farverige person.

Notatet rummer en række eksempler indsamlet af den britiske EU-parlamentariker Daniel Hannan.

Hvis Hannans beskyldninger er blot tilnærmelsesvis rigtige, så har nogle store EU-glade partier gjort nøjagtig lige så meget i EU-nælderne som Dansk Folkeparti og Messerschmidt.

Forskelsbehandling

Forskellen ligger kun i graden af medieomtale og den nidkærhed, hvormed EU-systemet efterforsker sager mod EU-skeptikere.

Nogle vil afskrive notatet som en bortforklaring, fordi Hannan er fra samme politiske gruppe som Messerschmidt. Denne kritik kan godt være rigtig, men omvendt nyder Hannan generel respekt hos både venner og fjender.

EU-elitens pengemaskine

Her følger så et enkelt eksempel. Det er lettere eksplosivt, fordi det i givet fald afslører krumtappen i EU-elitens pengemaskine:

Ifølge notatet er den EU-positive tænketank Martens Centre, der bor i Bruxelles, ”indblandet i mistænkelig og muligvis ulovlig finansiering af politiske aktiviteter for SDKU-partiet i Slovakiet”.

Det hele fungerer ved, at en fond med tilknytning til SDKU har givet 312.896 euro til Martens Centret i de seneste fire år. Derved kunne tænketanken klare et krav, der gjorde det muligt at få yderligere 2,1 millioner euro i støtte fra EU-Parlamentets ledelse.

Det går din SKAT til

Disse penge, cirka 18 millioner kroner, stammer altså fra alle europæiske skatteydere, herunder Danmark.

Og disse penge triller ifølge Hannans notat frem og tilbage mellem akademikere og politikere via Martens Centret, som rummer prominente slovakiske politikere fra det kristen-demokratiske parti SDKU.

Det betyder, at når disse politikere ikke lige tjener penge som ministre i deres hjemlande, er de ansat ved europæiske institutioner og tænketanke.

Til gengæld udtaler de sikkert gerne til medierne, at EU er en god ting.

Parlamentets største parti i centrum

I al fairness er det vigtigt at lade de beskyldte komme til orde.

Central er EU-Parlamentets største gruppe, som er den borgerlig-katolske EPP. Gruppen er en paraplyorganisation, som råder over næsten 29 procent af EU-Parlamentets pladser. Blandt EPP’s partier er Slovakiets SDKU og de danske konservative, som har én parlamentariker, Bendt Bendtsen (K).

EPP’s politiske gruppe melder hus forbi og henviser til moderpartiet EPP.

”EPP’s parlamentsgruppe har ingen forbindelse til Martens Centret udover den ideologiske og politiske, idet Martens Centret er en tænketank forbundet medEPP,” skriver pressechef Pedro Lopez de Pablo i en mail.

Ifølge ham deltager EU-parlamentarikere fra EPP ”fra tid til anden” i Martens Centrets møder, men uden direkte viden om ”aktiviteter, finansiering eller ansatte.”

Parlamentsformanden er inde i sagen

Sagen berører også EU-Parlamentets øverste formand, italieneren Antonio Tajani.

Han er også fra EPP, det er ham og hans ansatte, der har fået sagen anmeldt af Hannan.

Tajanis talskvinde, Marjory van den Broeke, skriver:

”De finansielle tjenester er begyndt at se på sagen, hvilket er sædvane, men indtil videre har de ikke fundet noget, som er imod reglerne.”

Ikke altid lige hurtig

Tajani er dog ikke altid årvågen.

Italieneren er kendt for sine gode forbindelser til europæisk bilindustri, og som EU-kommissær ignorerede han interne advarsler om klimaskandalen, hvor europæiske bilproducenter systematisk fuskede med miljøtests.

I en foreløbig reaktion på Hannans notat siger presseansvarlig Anna van Oeveren fra Martens Centret, at "Martens Centret selvfølgelig afviser enhver beskyldning om ulovligheder"

Personlig note fra denne blogger: Som medejer af et ikke-statsstøttet analyseinstitut, Analyseenheden 4V, forekommer Martens Centrets forretningsmodel at være både nem og indbringende. Men statsstøtte kan skade troværdigheden bag selve analysearbejdet.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk