SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Macho-pink som Lars Seier

blogimage
Måske gælder det ikke i Danmark, men i England kan du kan roligt regne med, den pink skjorte sidder for bordenden. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix
authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
26. May 2017

Lars Seier Christensen kan lide den. I Italien - i cykelløbet Giro d’Italia - kæmper de lige nu op og ned ad bjerge for at komme i den. Det handler om at være i lyserød, eller pink, som englænderne kalder farvenuancen.

Hvorfor vil stærke mænd være i pink? Er den ikke en feminin farve?

Den lyserøde forretningsskjorte
Måske ofte i Danmark. I England har pink en anden status. Tag en tur ned ad gaderne Pall Mall og Jermyn Street i London, hvor mænd stadig går i klassisk jakkesæt, skjorte og slips. Jeg kan ikke garantere det, men der er en god chance for, du et par gange noterer en lyserød skjorte bag et skræddersyet marineblåt jakkesæt. Og du kan roligt regne med, skjorten sidder på en mand, der sidder for bordenden.

Pink_skjorte.jpg
Pink forretningsskjorte og marineblåt slips. Set hos skjorteforretningen TM Lewin i London.

Lyserød skjorte i fritiden
I lande som Italien, Spanien og Frankrig støder man også på lyserøde skjorter på mægtige mænd, men almindeligvis i åbentstående udgaver, ikke med slips, og benyttet i fritiden. I Danmark eksemplificerer Fritz og Poul-sketcherne muntert den lyserøde skjortes rolle som en yndet fritidsskjorte i overklassen. Amerikanerne har deres helt egen lyserøde fritidsskjorte i den pink’e oxford-skjorte med nedknappet flip.

obd-1.jpg
Brooks Brothers klassiske lyserøde skjorte i oxford-stof og nedknappet flip.

Historiens magi
Jeg kan ikke - og jeg tror egentlig ikke, der er nogen, der kan - sige entydigt, hvorfor en lyserød skjorte har fået en status som store mænds brynje, der iføres i et passende interval mellem de almindelige hvide og lyseblå skjorter.

Der er dog talrige historiske eksempler på, at en skarp rød farve har været forbundet med styrke og handlekraft. Blot for at nævne tre stykker: Kroatiske soldater skabte europæisk mode med deres røde halsbind i 1600-tallet, da de var i tjeneste hos den franske konge under 30-årskrigen. En mættet rød jakke blev populær blandt engelske mænd på rævejagt i England i 1700-tallet. I starten af 1900-tallet kunne et magasin anbefale, at drengebørn kom i lyserødt tøj, da farvenuancen var “beslutsom og stærk” i modsætning til lyseblå, der var “delikat og yndig” og derfor egnede sig til pigebørn.

Så historien har kastet maskulin magi over en lyserød skjorte. Og den har med tiden har viklet lyserødt tøj, herunder en lyserød skjorte, ind i feminine betydninger.

Det er øjnene, der skuer, der bestemmer.

Se et eksempel på brug af en pink skjorte i London.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk