It-virksomhederne kan blive Skats prügelknabe

authorimage
BLOGS
Af: Kim Ege Møller
18. maj 2017

Det kan blive et meget langt mareridt for de allerstørste offentlige it-leverandører; IBM, KMD, CGI og CSC (DXC), hvis Folketinget igangsætter en undersøgelse af skandalerne i Skat. For selvom undersøgelsen først og fremmest er politisk, ender it-virksomhederne meget let som den helt store skurk. Og det kan de i høj grad takke sig selv for.

En hurtigt arbejdende, men tilbundsgående undersøgelseskommission, der løbende skal rapportere til Folketinget. Set fra et politisk og journalistisk synspunkt lyder kravene fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ganske fornuftige, men for de it-selskaber, der har leveret de store it-systemer til Skat, må det lyde som et mareridt.

Det vil nemlig højest sandsynligt være it-selskaberne, som ministre, departementschefer og embedsmænd vil pege på, når afhøringerne går i gang. For det er it-selskaberne, der skulle have leveret de effektiviseringer og operationaliseringsforbedringer, som var selve forudsætningen for at rationalisere i Skat. ’It-selskaberne har bare ikke leveret varen’, vil de mange tidligere ministre kunne hævde. Det handler først og fremmest om inddrivelsessystemet EFI, som først IBM og siden KMD, CGI og CSC skulle have leveret.

Skandaløst IKKE at rationalisere Skat,

Og it-selskaberne er den oplagte prügelknabe. For hvis vi leger den tanke, at Skat rent faktisk havde fået de systemer, der var bestilt; -til tiden, og med den forventede funktionalitet, ja så ville det have været skandaløst, hvis ikke den ansvarlige minister, havde sørget for at tilpasse Skats organisation, så den passede til de nye opgaver. Men som vi alle ved, leverede it-selskaberne ikke, og da Skat allerede havde tilpasset organisationen, kunne Skat f.eks. pludselig ikke længere løse den kerneopgave det er at inddrive gæld.

Det var i første omgang IBM, og siden KMD, der sammen med CGI og CSC (som nu har skiftet navn til DXC), der skulle have leveret EFI-systemet. Men problemerne i Skat handler ikke bare om det – også andre systemer, og andre leverandører har skullet levere systemer, der er blevet forsinkede, dyrere eller ikke har levet op til forventningerne.

It-selskaberne vil med rette hævde, at de rent faktisk advarerede de skiftende ministre og regeringer om at sætte fx EFI i drift, fordi der stadig var mangler i systemerne. It-selskabernes problem er bare, at de ikke gjorde det markant nok, og at de aldrig offentligt har formået at forklare, hvad grunden er til, at de ikke kunne levere systemerne. Graver man i de evalueringsrapporter som revisionsselskaber og advokater har udarbejdet, finder man nogle delforklaringer, der handler om ændret lovgivning og upræcis kravsspecifikation. Men her har vi for længst bevæget os langt væk fra de journalister, og de almindelige danskere. Og det er skidt, for det bliver dem, der bliver de egentlige dommere i den undersøgelse, som kommer til at løbe over mange år, men som DF og Socialdemokratiet ønsker, løbende skal rapportere sine resultater.

IT-selskaberne må svare igen

It-selskaberne kan først og fremmest takke sig selv for, at de nu kan se frem til et par års kommisionsarbejde, hvor afhøringer og rapporteringer igen og igen vil kaste grå skygger over it-selskabernes arbejde. Ingen af it-selskaberne har nemlig selv kommunikeret offentligt, hverken om deres egen rolle, systemerne, eller grunden til de fejlslagne projekter. De store it-selskaber, der leverer til det offentlige, har nemlig for længst påtaget sig rollen, som den stille, loyale leverandør, der ved, at de sommetider må tage nogle tæsk- også selvom det kan føles urimeligt. Sådan er det, når man arbejder tæt sammen med det offentlige.

Men med den kommende undersøgelseskommission bliver det bare noget andet. Bliver konklusionen, at skatteskandalerne først og fremmest er it-selskabernes ansvar, og bliver den konklusion gentaget igen og igen i rapporter fra undersøgelseskommissionen, vil ingen ansvarlige politikere eller embedsmænd kunne leve med at bruge disse selskaber igen. 

Profil
Kim Ege Møller authorimage Kim Ege Møller er chefrådgiver i MSLGROUP, og har mere end 15 års erfaring med journalistik, strategisk kommunikation og PR.

Hvordan kommunikerer man om nyheder, forandringer, disruption og kriser? Kim Ege Møller skriver om kommunikation i erhvervslivet, om strategier, håndtering og konsekvenser.

Kim Ege Møller, er 44 år, uddannet journalist og har gennem de sidste 20 år været kommunikationschef i en række større danske og internationale virksomheder, og er i dag chefrådgiver i kommunikations og lobby-virksomheden MSLGROUP.

www.mslgroup.com

Få Kims indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk