Jeg tør godt erstatte et menneske med en robot - tør du?

authorimage
BLOGS
Af: Karim Ben M'Barek
03. maj 2017

Når den fjerde industrielle revolution rammer os, vil robotter og algoritmer overtage ca. otte pct. af jobbene her i Danmark, mens 25 pct. vil blive stærkt forandret inden for en overskuelig tidshorisont. Vi kan formentlig ikke gøre så meget ved det, men især som ledere kan – og skal – vi forberede os, så både ansatte og virksomhed kommer bedst muligt gennem forandringen.

Personligt skal jeg nok ikke være bange for, at jeg bliver erstattet af en robot, men jeg skal derimod til at overveje, om jeg vil erstatte nogle af mine ansatte med robotter. Det er noget, jeg har tænkt en del over, men det er ikke let at veje mennesker mod økonomi på den måde.

Jeg tror, at vi skal forvente at se robotternes indtog i de små, unge virksomheder først. Der er ikke så meget infrastruktur endnu, og mindre startups kan hurtigere skifte retning end de store giganter. Rent økonomisk bliver det dog attraktivt for alle direktører. Robotterne er billige i drift, hurtige, begår ikke menneskelige fejl og åbner konstant op for nye muligheder. Hvis vi ikke selv gentænker vores forretning digitalt, kommer drone-Washa f.eks. og overhaler os indenom, før vi ved af det.

Jeg ved, at jeg derfor aldrig vil tøve med at udskifte et menneske med en robot, hvis det er for Washas bedste. På det personlige plan har jeg helt naturligt en interesse i at omgive mig med mennesker på min arbejdsplads, men set gennem de objektive lederbriller er virksomhedens fremtid vigtigere. Og så giver robotten bare mere mening i visse stillinger.

Vi skal vænne os til mekaniske kollegaer

I Washa er vi allerede i gang med at automatisere pakningen til vores ruter, og det betyder, at vi ikke skal have mennesker til at pakke i fremtiden. Vi sparer en mand og får med al sandsynlighed færre fejl i pakkerne. Og selvom robotten til tider vil kræve vedligeholdelse og reparationer af en ekspert, så har vi en arbejdsplads mindre.

Det er en hårfin grænse at balancere på som leder, for hvis du skifter for mange ansatte ud med robotter, vil de resterende nok kigge sig om efter et sted, hvor robottruslen ikke hænger lige så tungt over dem. Så for dem skal du være ekstra meget leder: de skal være så glade og trygge, at de vælger robotkollegaen på det nuværende arbejde frem for en menneskelig kollega på et andet arbejde.

Det kommer til at stille store krav til fremtidens ledere. Heldigvis tror jeg ikke, der kommer til at gå helt ’Westworld’ i den på arbejdsmarkedet. Der er rigtig mange stillinger på alle niveauer, jeg slet ikke kan se robotter bestride – men det ændrer ikke på, at vi skal vænne os til flere mekaniske kolleger. Og at vi som ledere nøje skal overveje, om vi tør erstatte mennesker med robotter i den nærmere fremtid.

Jeg tør godt – gør du?

Profil
Karim Ben M'Barek authorimage Som iværksætter fra den digitale generation har Karim Ben M'Barek en klar holdning til, hvordan en nystartet virksomhed skal ledes og drives til succes. Han blogger om de daglige udfordringer, iværksættere møder.

Karim Ben M’Barek er adm. direktør for og medstifter af onlinevaskeriet Washa.dk, der tilbyder tøjvask og rens via digital bestilling. Han har tidligere arbejdet for den digitale tjeneste Autobutler.

Tidligere bloggere på borsen.dk