Den politiske søsyge

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
24. mar 2017

Jeg tror, politikerne i Enhedslisten var en tur på apoteket forleden. Anledningen var, at der blev indgået ny aftale for udvinding af olie i Nordsøen. Og her faldt aftalen bestemt ikke i god jord hos alle. Faktisk lød flere af kritikerne som om, de blev helt svimle, og måske fremkaldte aftalen endda kvalme hos nogen. Måske en gang ”GoTur” tabletter kan holde maven og følelserne lidt i ro.

Den ny aftale betyder, at DUC vil gennemføre en fuld genopbygning af Tyra-anlæggene i Nordsøen, hvilket vil muliggøre udvinding af op mod 129 mio. tønder olie. DUC består af A.P. Møller - Mærsk, Shell, Nordsøfonden og Chevron.

Men som man kunne se i mediebilledet, var det langt fra alle, der havde maven til aftalen. Og det tror jeg desværre kan få negative konsekvenser for Danmark. 

Når bølgerne går højt, taber danskerne

Man kan selvfølgelig sagtens være uenig i de politiske aftaler, der laves på statens vegne. Og der skal også lyttes til kritik. Men jeg synes, man skal overveje, hvorvidt det gavner det danske samfund, om man tager kritikken i medierne, og – i fald man gør – hvilket toneleje man bruger.

Eksempelvis kunne man på Twitter opleve Enhedslistens Pelle Dragsted basunere, at ”Så tog Mærsk røven på danskerne igen-igen. Desværre med hjælp fra to nye partier S og SF. Sørgeligt, Sørgeligt”.

Udfordringen med denne slags udmeldinger er, at det jo det erhvervsklima, man skaber i Danmark. For det er jo ikke kun de danske vælgere, der læser med. Det er jo også såvel det danske erhvervsliv som det udenlandske. Og når debatten kan være direkte fjendtlig overfor legitime aftaler, som virksomheder og organisationer laver med den danske stat, så synes jeg, det bliver problematisk.

Vækstteamet for Det Blå Danmark

Jeg er med på, at det sikkert også var hensigten for nogen at skure op for retorikken ift. kernevælgere. Men alligevel er de fleste vælgere og politikere – når de lægger hovedet på puden om aftenen – formentligt interesserede i det samme: at Danmark bliver rigere som samfund. Aftalen om olien i Nordsøen vil sikre en lang række nye arbejdspladser og på sigt give staten milliardindtægter – flere medier nævner op mod 26 mia. kr. Så det er jo helt enorme indtægter for staten, der er på spil.

Så min pointe er derfor, at kritik af den karakter som vi har set i denne uge af virksomheder og organisationer er skadeligt for Danmark. Særligt lige nu hvor mange danske – som udenlandske – virksomheder og organisationer inden for ”Det Blå Danmark” sidder og venter på, at det nedsatte vækstteam på området, skal komme med sine anbefalinger for, hvad Danmark kan gøre for at fastholde og udvikle sin position inden for shipping og søfart generelt.  

Og her er det ligeledes også vigtigt, at der ikke går politisk søsyge i den. For det er det simpelthen alt for vigtigt til. Der er mange arbejdspladser og milliardindtægter på spil. Nye initiativer skal selvfølgelig diskuteres grundigt, og der skal lyttes til alle. Men det gavner ingen, hvis vi skræmmer nye investeringer væk, når danske og udenlandske virksomheder sidder og overvejer, om de skal fastholde/placere deres hovedsæde i Danmark. Og det skal jeg hilse at sige, at det gør de altså lige nu.

Så jeg håber politikerne vil tage en ”GoTur” pille, inden de går til nye forhandlinger. Så vi undgår den politiske søsyge.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk