Så er der kage

Steffen Hedebrandt

Airtame er en dansk teknologivirksomhed. Vi vækster og er ekstremt ambitiøse. For få år siden var der fem iværksættere med en idé. Nu er der 40 ansatte fordelt på 19 forskellige nationaliteter, og flere er på vej. Hvor Danmarks tilsyneladende verdensforskrækkede Integrationsminister fejrer stramninger, fejrer vi de udlændinge, som vores virksomhed ikke kunne være foruden.

Et udsnit af Airtames ansatte på kontoret i dag.

Nogle dage er jeg virkelig stolt af at være dansk. Det er jeg på rigtig mange områder, men nogle dage er det en del tungere.

Den famøse kagedag var en af dem. At se Inger Støjberg, stolt (og bevidst egennyttigt) fremvise en kage, der fejrer 50 stramninger af udlændinges adgang til Danmark, gjorde mig flov.

Udenlandsk arbejdskraft er mange penge værd for Danmark

Jeg blev flov, da jeg hver dag går glad på arbejde, fordi den virksomhed, jeg arbejder for, er et velfungerende mikrokosmos af mennesker fra 19 forskellige lande. Disse mennesker lægger blod, sved og tårer i at få en dansk virksomhed til at lykkes. Og når arbejdsdagen slutter, dyrker vi også sport sammen og napper en øl eller to af og til. Sådan er billedet i de fleste virksomheder, jeg kender til.

Jeg forstår mig ikke på politik og kan derfor kun udtale mig om, hvad mine egne øjne ser. Hvad mine øjne ser er, at de udlændinge, der arbejder i Danmark, på trods af hvor svært det gøres for dem at få adgang til landet, knokler med en flid langt højere end den gennemsnitlige dansker. De knokler for at gøre en forskel og for at få danske virksomheder til at lykkes. Det er rigtig mange penge værd for Danmark og ganske afgørende for de enkelte virksomheder.

Det gør mig derfor flov at bevidne det tilsyneladende smålige og forskrækkede menneskesyn, som kagebilledet repræsenterer, men endnu mere ryster det mig, at en regering som proklamerer, at de er der for erhvervslivet, ingen idé har om, hvad mange danske virksomheder har behov for.

De dygtigste mennesker i verden er ikke danske

I Danmark kan og skal vi ikke konkurrere på billig arbejdskraft. Det er vist slået fast ad flere omgange.

Danske virksomheder er derfor tvunget til at være dygtigere og mere innovative end deres udenlandske konkurrenter. Som en følge heraf er disse virksomheder nødsaget til at ansætte de dygtigste mennesker i verden. Med lidt simpel matematik kan man regne ud, at Danmark med 5.600.000 mennesker kun udgør 0,08% af verdens 7.400.000.000 mennesker.

Sandsynligheden for, at de absolut bedste, eksempelvis programmører, i verden er danske, er minimal. Derfor er vi (heldigvis) tvunget til at ansætte folk fra hele verden og bringe dem til Danmark.

Ja, ja, jeg ved, der allerede nu er nogen, der sidder og varmer deres sociale mediekommentarer op for at pointere, at der er forskel på flygtninge og kvalificeret arbejdskraft. Det er der, men vi skal ikke være naive.

Når emner er så tæt relateret, så har, hvad der virker som fiks og billig opmærksomhed på sociale medier, en negativ indvirkning på, hvilke udlændinge vi kan tiltrække til Danmark. Vi taler om det på kontoret. Der tales om det i New York Times. Hvem ved, måske skal vi endda undskylde os selv for det til de næste ansættelsessamtaler, vi afholder? Det er virkelig skidt for Danmarks fremtid, ja, direkte gift, som Lars Seier kalder det i hans kommentar.

Og nej, de nuværende regler for at bringe kvalificeret arbejdskraft til Danmark, er ikke hensigtsmæssige. Jeg anbefaler at læse Advokat Martin Von Hallers betragtninger om dette emne her.

Som en sidste bemærkning, inden der er kage, så er vi hos Airtame lige nu ved at miste en dygtig programmør, fordi hans amerikanske, universitetsuddannede kæreste ikke må blive i landet.

Og...

Så' der kage:

Kagen er lavet i samarbejde med Next Door Café.


 

Se flere blogsProfil

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Endvidere er han stor fortaler for datadrevne beslutninger, særligt når det kommer til marketing.

Som cand.merc. og nu medstifter af Dreamdata.io har Steffen selv hånden på kogepladen hver dag og vil videreformidle disse oplevelser med at etablere en teknologivirksomhed til Børsens læsere.
Steffen er tidligere marketingdirektør hos vækstvirksomheden Airtame og nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.


Få Steffens indlæg
som RSS-feed her