Her er verdens værste diamantkøb

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
14. mar 2017

Mere end nogensinde før bør man være særlig opmærksom, når man køber diamanter og diamantsmykker. En bekymrende og stigende forekomst af diamanter, som er kunstigt fremstillede eller på anden vis kunstigt forbedrede forurener diamanthandlen. Det stiller nye krav til alle, der sælger eller formidler salg af diamanter og diamantsmykker, idet forbrugerne er 100% afhængige af sælgerens vurdering og evne til at opdage disse sten.

Men kan man se forskel på en kunstigt fremstillet og en ægte diamant? Svaret er nej.

Voksende problem

Diamantbranchen har flere udfordringer, og en af dem ser ikke ud til at forsvinde i nærmeste fremtid. Manglende viden om og udstyr, der kan opdage ikke-naturlige diamanter, kan vildlede de handlende og som konsekvens medføre at forbrugeren køber katten i sækken.

Kunstige diamanter og ”lookalikes” har været på markedet i mange år, så det er ingen nyhed, men der har aldrig været så mange som nu og heller ikke i så udbredt grad, at de ligefrem blandes sammen med de ægte. De bliver ikke kun solgt enkeltvis, men de optræder f.eks. både i løs vægt og i smykker, hvor ægte, kunstige eller kunstigt forbedrede diamanter er blandet sammen.

For 3-4 år siden var det fortrinsvis større diamanter, som blevet efterlignet, men i dag er det størrelser helt ned til 0.01ct (ca. 1,3mm), der bliver kunstigt fremstillet. Værst af alt er, at de indimellem optræder i et batch, hvor de er blandet med ægte diamanter, som bliver solgt til grossister, guldsmede og smykkedesignere.

På et af de internationale laboratorier, er der netop blevet opdaget 101 kunstige diamanter i en pakke med 323. Det er første gang, man har set så stor en procentdel af kunstige diamanter, som er blandet med ægte. Diamanterne blev i forbindelse med en handel afleveret på laboratoriet for at verificere deres ægthed. Det er nemlig ikke muligt med det blotte øje at identificere en syntetisk fremstillet diamant, som har den samme kemiske komposition som en naturlig ægte diamant. Med det rette udstyr kan man afsløre en sådan bl.a. ved gennemlysning, hvor stenes ”vokseretning” afslører, om den er naturlig er kunstigt fremstillet.

Kunder vil have den ægte vare

Branchen har egentlig aldrig været synderligt bekymret for, om de kunstige diamanter eller ”lookalikes” kunne true interessen for de naturligt ægte diamanter, selvom førstnævnte er ca. 30% billigere. Forbrugerne ønsker stadig den ægte vare, hvilket vidner om, at om, at kunderne ikke blot køber diamanter for udseendets skyld, men også pga. dens bemærkelsesværdige oprindelse og den sjæl en ægte diamant udstråler.

Size matters

Alligevel er der et marked for de uægte og forbedrede diamanter. ”Jeg vil helst bare gerne have en lille diamant”, har ingen nogen sinde sagt. De fleste vil gerne have så store diamanter som muligt, og det kan de få ved enten at hoste op med det, en sådan koster, eller ved at købe en kunstigt fremstillet eller en ægte, der er kunstigt behandlet for fremme dens farve og brillans.

Real is Rare

At diamanter er sjældne er et faktum hvilket, nogle erkender, mens andre tror, at det er et smart markedsføringsstunt.

Lad mig slå helt fast. Diamanter i industrikvalitet forekommer i overflod. Men diamanter af smykkekvalitet ER sjældne, hvorfor man kopierer dem. Faktisk er smykkediamanter så sjældne, at det kun er ca. 1/5 af alle diamanter, der kommer ud af minerne, som kan anvendes til smykker. Nå de slibes mister de 50% af deres oprindelige størrelse. Ud af disse vil ca. 30% have synlige uklarheder, der kan optræde som sorte, grå eller hvide prikker, streger eller områder i stenen.

Disse uklarheder kan i visse tilfælde fjernes ved, at man foretager et kunstig indgreb, hvor man med laser borer uklarhederne ud (præcis som en tandlæge ville gøre med en karies). Man kan lade dem være herefter, eller man kan herefter fylde hullet op med flydende glas eller olie. Se evt. de korte klip, jeg har sat sammen efter at have besøgt et skummelt sted, der netop foretager dette:

https://youtu.be/9zlK39YzVNg

I takt med at det er blevet enklere og billigere at producere syntetiske diamanter, og at man har fundet nye metoder til at ændre farver og fjerne uklarheder, er forekomsten af disse øget i alle størrelser.

Jeg mener ikke, at forbrugeren skal være nervøs for at finde disse sten hos hæderlige danske juvelerer, men alligevel er der grund til agtpågivenhed. På mit kontor ser jeg flere og flere af dem, når folk kommer ind for at få vurderet deres diamanter, som kan være arvestykker, købt på auktion eller i udlandet. Og de er drilske. Med det blotte øje kan man nemlig ikke se, at de har været ud sat et indgreb. Selv med lup ses det heller ikke. Kun det meget trænede diamantøje, der ved, hvad det skal kigge efter, kan opdage sporene efter de kunstige indgreb.

Udsigterne er dystre

I takt med at der efterbehandles flere og flere sten, vil der også optræde flere af den slags i handlen, ligesom produktionen af de kunstigt fremstillede er støt stigende. Det er fuldt lovlig, men det skal fremgå af certifikatet, hvilket på ingen måde er tydeligt, ligesom det kan være gået tabt med tiden. Derfor vil jeg opfordre danske grossister, juvelerer, auktionshuse og forbrugere til at være særlig opmærksomme, når der er tale om forhandling, køb og salg af diamanter i alle størrelser. 

Vil du have en ”lookalike”?

Hvis man som forbruger gerne vil anskaffe sig en af de ovennævnte sten, skal jeg ikke gøre mig til dommer for, om det er forkert at købe den slags. Kopier af alting ser ud til at være populære, hvis man skal vurdere det ud fra det voksende udbud. Der er da også noget sympatisk over at kunne anvende alle slags diamanter. Med sådan en type sten, kan man få en stor diamant for små penge. ”A lot of bang for the buck”, som vi siger og man sparer omtrent 30-50%. Dog skal man vide, at de er mere skrøbelige end diamanter, der ikke er behandlede. De tåler f.eks. ikke varmen fra en guldsmeds brænder, så hvis smykket f.eks. skal ændres, er der en stor risiko for at stenen går itu. Den samme risiko er der ved farvede diamanter, der har gennemgået stråling eller anden form for efterbehandling for at intensivere eller skifte farve. Disse sten kan på ingen måde sammenlignes med de naturligt farvede, og de kan miste eller få forvrænget sin farve ved opvarming.

Man skal bruge sine penge på det, man har lyst til. Men det gør jo ikke noget, at man bruger dem klogt. Uagtet den lavere pris mener jeg dog ikke, at de er pengene værd ud fra et økonomisk synspunkt. De vil være vanskelige at sælge og gensalgsværdien vil nærmest være lig nul.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk