Offentlig forvaltning: Holy Flying Circus!

authorimage
BLOGS
Af: Esther Dora Rado
26. apr 2017

Skat kradser ikke skat ind, posten sender ikke post, politiet bryder reglerne, togene kører bus, og Arbejdstilsynet har fået en sur smiley. Hvad i alverden er det, her sker? Hvad kan man efterhånden regne med? Det reelle problem er dog straks værre: Vi er ved at miste tilliden til den offentlige fovaltning. Og så kommer det reelle spørgsmål: Hvor længe griner vi - og hvornår bliver det alvor? For selvom det er sjovt, så er det faktisk slet ikke spor sjovt overhovedet.

Smag lige på den én gang til: Mens alle var optagede af valget i USA, fik Arbejdstilsynet en sur smiley (!). Hver femte medarbejder var påvirket af og havde taget fri på grund af stress. Direktøren var på tv og forklare sig - en sparerunde var skyld i det øgede pres. Mens han valgte at give statskassen skylden, så forsøgte jeg at forestille mig en topchef i en dansk virksomhed sidde over for Arbejdstilsynet: Ja, bestyrelsen pålagde mig at spare. Så er det jo klart, det går ud over medarbejderne. Hvis vi havde flere penge, så skulle vi nok behandle dem ordentligt. “Nåja, det er klart, så er det jo ikke jeres ansvar.”

Skatter ;-)

Gad vide, hvordan det går med at tjene pengene hjem på Panama-papirerne? 6 mio. blev der brugt på at gøre et helt samfund skyldigt i hæleri med en kontooverførsel. 300 megabyte senere ved vi, at der i december blev sendt et brev til nogle danskere, hvis navne fremgik af papirerne. Jeg glemmer ikke underoverskriften i en artikel fra december, hvor Skat gjorde status: Skat stiller spørgsmål - lød det lurifaks-agtigt. Jeg tænkte, at det her kommer til at tage lang tid. 

12,3 mia. kr. mangler Skat; pengene er fosset til blandt andet udlandet, og så har man ironisk nok et kuldsejlet inddrivelses-system. Det tog tid at fyre topchefen og kostede penge - blandt andet 2,2 mio. i et gyldent håndtryk. Han kom ikke i hus med opgaven og blev fyret på grund af inkompetence, forklarede skatteminister Karsten Lauritzen dengang. Samme direktør har så efterfølgende rådgivet både Skat og Skatteministeriet. Så kan man tygge lidt på den. I en almindelig virksomhed havde direktion og bestyrelse skulle stå til ansvar for det mistede og måske endda pådrages at betale erstatning. Men ikke i det offentlige system. Siden har Skat oplyst, at de er kommet til at skære ned i den afdeling, der skulle kradse de mange penge ind, som Skat mangler, og at det skulle man nok ikke have gjort. Vi har haft ni ministre for Skat på 10 år, der er rigeligt at bekymre sig om. Hvordan kan vi overhovedet være sikre på, at de arbejder for Danmarks bedste på sigt og ikke blot på, hvad der får dem til at fremstå godt i dag og i morgen?

Tog til tiden

IC4-togene kører ikke torsdag til søndag - de er sat ud af drift og er en fadæse. Men DSB har dykket dybt i den kreative tænkekasse og taget inspiration i fordums GANGbusser. Togbusserne er indsat - til inspiration og mulig redningsplan - for eksempelvis SAS eller taxabranchen, som kan lave lignende cross-transportmiddelfinte og eksempelvis indsætte flyverbusser til Hamborg eller taxabussen til bordershoppen. Gad vide, om det også virker den modsatte vej, så gråhundebusserne, eller hvad de nu hedder, kan indsætte bustog og måske på den måde bidrage med tiltrængt privat konkurrence på togdriften. Altså, hvad skal vi egentlig bruge Innovationsministeren til - fandtes der et kreativt kapløb, ville jeg da sige, vi kunne stå til en guldmedalje her?

*Dansk Vejstidsskrift

Postmand Per søger nyt job

Posten sender ikke post ud, og det er et voldsomt stort problem. Både for os andre og for dem selv. I og for sig svarer det jo lidt til, at jeg i min kommunikationsvirksomhed ikke længere tilbød kommunikationsydelser - eller hvis man i børnehaven ikke længere kunne aflevere børn. Problemet bliver altid lidt større, hvis servicebetegnelsen indgår i firmanavnet, altså hvis de havde heddet Kukuk, så kunne man måske have fundet på noget andet at lave. Som jeg i ugen har kunnet læse mig til, så har posten jo ellers udliciteret en del af deres klageservice til Indien for netop at kunne fokusere på kerneforretningen, men hvor fa’en bliver kerneforretningen af? 

Men det er lidt ligesom DSB - omvendt psykologi-agtigt - at man har problemer, fordi der ikke er brugere nok, så skruer man så lige prisen i vejret engang og udvander servicen, så skal det sgu nok komme. Not. Det værste er, at medarbejdere skal fyres, og jeg har stadig ikke set noget i form af - Nu gør vi det sgu, guys, vi bliver hurtigst og stærkest på pakkepost eller brevlevering og leverer inden for samme dag. Altså blot for at imødekomme, at folk begynder at hente deres breve selv. Denne uge sendte vi to pakker med telefoner med posten - inden for byens mure vel at mærke - og det kostede mere end at levere dem med en taxa, endda en gammeldags én af slagsen med taxaskilt, gemyse und alles.

Politiet - frækkere end de selv tillader

En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, har fået fratrædelse hele to gange på to år. Første gang fordi hun er åremålsansat, hvilket har givet offentlige chefer mulighed for at få fratrædelsesgodtgørelse, selvom de bliver i stillingen. Sikke en fest, det vil jeg da også have! Det andet gyldne håndtryk fik hun i forbindelse med sin fratrædelse efter, det havde vist sig, at hun havde indgået ulovlige kontrakter med konsulenter for op mod 43,3 mio. kr. Lige godt en million har hun fået inden for 2 år i fratrædelse, og hun er ikke alene. 42 chefer i politiet har fået godt 10,1 mio. danskerkroner i blandt andet fratrædelser - selvom de ikke er stoppet i jobbet. Desuden har Rigspolitiet anerkendt, at man har fundet ud af, at kun godt 38 pct. af 240 indgåede kontrakter overholder udbudsreglerne, samt at der vist er problemer med journalisering og dokumentation - 11 yderligere pct. har man simpelthen ikke været i stand til at vurdere på grund af manglende dokumentation i sagerne. Så nu ringer de til et konsulentfirma, som skal rydde op - men lover at overholde udbudsreglerne denne gang. 

Ekstremt problem, når mistillid bliver til skuldertræk

De fleste kan se, at der er noget galt i forvaltningen. For det er efterhånden ligegyldigt, hvor man kigger hen, så er modsætningerne der. Man kunne nævne DR, TV2 og andre, men fortsættelse må følge, inden det her går hen og bliver en bog. Problemet opstår i og med, at kontrasterne og modsætningerne er så ufatteligt store, at man begynder at grine af det. For ja, det kan næsten kun være sjovt, at arbejdstilsynet får en sur smiley, og at politiet begår ulovligheder. Og der er da også flere, der har været ude og gøre sjov med både posten, skat, politikerne og DSB. Men det koster penge. Det koster alt sammen penge, og vi skal sige noget, for hvis vi bare ler og giver op, så legitimerer vi fejlene. Behold den sunde kritiske sans, gør mere end at le: Italesæt det, når der er noget at være utilfreds over. 

Det aldeles usjove

Mon ikke det er tide på at se på den offentlige forvaltning - på de ansvarlige for den. 

For tænk på, hvad man med de penge, der går til spilde - og efterfølgende til oprydning - i det offentlige, kunne give af hjælp til ældre og dem, der skal passe på dem, så de kan få en respektabel alderdom, og til børnene og skolerne og de underbetalte mennesker, der uddanner og opdrager vores børn og ikke mindst til sundhedsvæsenet og sygeplejerskerne, der desperat må sætte en mur op foran sig, fordi de skammer sig over, at der ikke er mere tid til at behandle folk bedre. 

De fleste tror, at alt hvad vi får i samfundet er gratis, men den opfattelse er jo ikke sand - du betaler for det hele igennem din skat hele livet, og ligesom du kan tillade dig at være utilfreds med den vare, du betaler for i dit supermarked, lige såvel kan du sige frem og være utilfreds både ift. rettidig omhu og den service, du får af din stat og kommune - vores fælles anliggende.

Profil
Esther Dora Rado authorimage Esther Dora Rado er erhvervskvinde og CEO for Corporate Communications. Hun er specialist i virksomhedskommunikation og profilering af topledere. Desuden er Esther bestyrelsesmedlem i Board Assure A/S, der arbejder med udvikling af direktions- og bestyrelsesmedlemmer.

Få Esthers indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk