Friske Esben Lunde har en ringe nitrat-sag

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
02. mar 2017

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fortjener ros. Onsdag stillede han op hos 500 landmænd i Bæredygtigt Landbrug og forsvarede sig retorisk stærkt. Desværre for ministeren er velvalgte ord ikke nok. Han har en fagligt dårlig sag.

Lunde forsvarer nemlig sine miljøembedsmænd, selvom de måske vil koste staten et træls nederlag ved domstolene.

Miljøembedsmændene beskyldes for – bevidst – at have indrapporteret urigtige nitrattal til EU om en alvorlig forurening af dansk grundvand.

Alt for meget nitrat er skidt for sundheden, og essensen i Bæredygtigt Landbrugs stævning er, at embedsværket mod bedre vidende giver EU-Kommissionen indtryk af, at 20 procent af dansk grundvand har mere end 50 mg nitrat per liter – dvs. over EU’s grænseværdi.

Bæredygtigt Landbrug mener, det rigtige tal er cirka 1 procent og allerhøjst 4 procent, og at indberetningen af fejlagtige tal rammer landbrugets konkurrenceevne i form af grønne restriktioner.

”Repræsentative” målinger

Som argument henviser bønderne til, at statens data stammer fra prøvesteder, der er bevidst udvalgt og særligt problematiske med hensyn til nitrat.

Statens fremgangsmåde ligner i så fald et klokkeklart brud på EU’s nitratdirektiv fra 1991 (91/676/EF), hvori det hedder sig, at vandprøverne skal være ”repræsentative”.

Og netop dét undlod Lunde at forsvare sig imod, da han onsdag tog til genmæle mod bondeorganisationen:

”Tallene viser, at vandet i 20 procent af de målepunkter, der indberettes under nitratdirektivet på et tidspunkt mellem 2008 og 2011 havde et nitratindhold på mere end 50 mg [nitrat] per liter. De tal er rigtige.”

Lundes logiske lapsus

Ministerens tal kan sagtens være ”rigtige”, uden at de er ”repræsentative”.

Lundes logiske lapsus afsløres, hvis man forestiller sig statens kontrollanter snuse rundt lige i halen på en gyllespreder, der er ved at tømme tanken.

I så fald vil de udvalgte ”målepunkter” resultere i et stinkende højt nitrattal, men ”repræsentative” vil målepunkterne ikke være.

Er det sådan, tingene foregår, bør staten tabe sin sag med højglans.

Overbevis eller opgiv, Lunde

Måske vil Lunde, som er landbrugets og miljøets minister, tjene offentligheden bedst ved bare at opgive.

Så kan skatteyderne spare op til fem millioner kroner i form af advokatsalærer for statens nytteløse nederlag.

Top-underholdende

Dette ændrer ikke ved, at Lunde viste flot politisk overskud ved i det hele taget at stille op til verbal boksekamp med bønderne. Den ellers så vindtørre minister uddelte sågar selv et par verbale ”jabs”.

I det hele taget var Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling, som fandt sted på Bygholm Landbrugsskole, et topunderholdende samfundsindblik i Danmark anno 2017. Der hørtes dialekter fra hele landet.

Gylle Tidende blev væk

Men ganske symptomatisk valgte storbymedierne DR, TV2, JP/Politiken, Berlingske og Information at udeblive.

Den journalistiske kvalitet og nyhedsprioritering på storbymedierne er i disse år uprofessionel, hvilket blev understreget, da Berlingske Tidende vandt Cavlingprisen for det såkaldte ”gyllegate”.

Årets Cavling viser, at parnasset i storbyerne prioriterer journalistisk gylle frem for ytringsfrihed.

"Miljøvisdom"

Onsdag var den folkelige konfrontation mellem Lunde og Bæredygtigt Landbrug klart en landsdækkende nyhed værdig, men denne nyhed blev ikke fortalt godt af andre end landbrugs- og lokalmedier [1].

Det eneste af storbymedierne, som på dagen omtalte Bæredygtigt Landbrug, var dagbladet Information.

Det skete i en lederartikel om et helt andet emne med titlen ”miljøvisdom”.

For intet mindre end "miljøvisdom" kan vel gøre det, når David Rehling, den tidligere leder af Danmarks Naturfredningsforening, skal have sine ord præsenteret i sin avis.

Evig-ængstelige Information

På vegne af det evig-ængstelige dagblad fremførte Rehling gammelkendte nitratargumenter, som med en dosis nervøsitet kunne kædes sammen med fænomenet ”uhyggelig global nutidspopulisme”.

Bingo: Hermed et påskud for at nævne det ”ekstreme” Bæredygtigt Landbrug.

Dette var forudsigelig ”miljøvisdom” fra en partisk storbyavis på en dag, hvis egentlige journalistiske nyhed om dansk landboliv kunne findes et andet sted derude i virkeligheden.

 

[1] Denne nyhedsvurdering kommer fra en tidl. nyheds- og kunderedaktør på Ritzaus Bureau.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk