Trump: Nyd opturen

Henrik Franck
BLOGS Af

Amerikansk økonomi er i vækst og har uigenkaldeligt lagt finanskrisen bag sig. Det er ikke ”fake news”, men det er faktisk ”old news”. Kendsgerningerne er, at amerikansk økonomi gennem 2016 har udviklet sig så positivt, at der nu omsider er fuld beskæftigelse, væksten accelererer, forbruger- og erhvervstilliden er i klar bedring.  

Siden valget af Trump har de dårlige nyheder ellers stået i kø, og konflikterne hober sig op. Præsidenten bliver vurderet som utilregnelig. Han lægger sig ud med store samfundsgrupper på grund af sit syn på kvinder og immigranter. Han spreder usikkerhed over for handelspartnere, allierede og nabolande. 

God fremgang i den amerikanske økonomi
Men en ting kommer præsident Trump godt af sted med: Den amerikanske økonomi er på førkrise niveau. Udviklingen skyldes til dels positive reaktioner på hans løfter om skattelettelser og ekspansiv finanspolitik. 

Men det er faktisk ”old news”, for den positive udvikling var godt på vej allerede inden, at nogen i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at Trump ville bliver valgt til USA's 45. præsident. Valget af Trump har betydet, at optimismen blandt de amerikanske forbrugere og det amerikanske erhvervsliv har fået endnu et nøk op, og aktiemarkederne har reageret med massive kursstigninger siden præsidentvalget. 

For meget af det gode
Trump har proklameret meget ambitiøse vækstmål på op til 3,5 procent og en målsætning om at skabe 25 millioner nye jobs. Den ekspansive finanspolitik indebærer massive investeringer i USA’s infrastruktur, og han vil tvinge amerikanske virksomheder til at producere lokalt for at hindre udflytning af job. 

Men det indebærer risici for at blive ”for meget af det gode”. Der er ikke tilstrækkelig ledig kapacitet i den amerikanske arbejdsstyrke til at skabe millioner af ny job. Så mange ledige er der ganske enkelt ikke. Læg dertil begrænsningerne på indvandring. Så er der grundlag for lønpres og flaskehalse på arbejdsmarkedet. 

Forbedringer af infrastruktur kræver penge til broer, veje, jernbaner og så videre. Penge, der skal lånes samtidigt med, at skatterne nedsættes. Republikanerne er normalt modstandere af at forhøje USA’s gældsloft, hvilket skal ske til marts. Men øgede investeringer kræver øget gældssætning. 

I en økonomi, der allerede var tæt på kapacitetsgrænsen, kan indfrielse af Trump’s valgløfter meget vel vise sig at blive for meget af det gode. 

Nyd opturen
På kort sigt er der gode perspektiver for amerikansk økonomi, og det afspejler sig i aktiekurserne. Derfor har Formuepleje efter valget af Trump øget aktieinvesteringerne. 

Men Trumps politik indebærer risiko for overophedning. Det medfører for eksempel lønpres med deraf følgende inflation samt stigende renter. Det vil ændre perspektivet på længere sigt, men det er sandsynligvis ikke noget, vi skal bekymre os om de første mange måneder. Derfor – så længe det varer: Nyd opturen. 

Seneste blogindlæg

Profil

Henrik Franck

Henrik Franck

Henrik Franck blogger om investeringer, økonomi og politik. Tre forhold, der ikke kan adskilles, når vi skal blive klogere på udviklingen. Henriks indsigt i økonomiske og politiske systemer giver et særligt grundlag for at skabe mening i udviklingen.

Henrik Franck er direktør og partner hos Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, Formuepleje. Han er uddannet cand.polit. og MA i Law and Diplomacy fra The Fletcher School of Law and Diplomacy, Boston. Henrik Franck har mere end 25 års erfaring fra den finansielle sektor. Han har blandt andet arbejdet som makroøkonom og været investeringsdirektør hos både PFA og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse.Få Henriks indlæg
som RSS-feed her