SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Verdens værste vision

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
13. Feb 2017

Ham her beder om mindre bullshit i fredagens udgave af Børsen. 

Mindre bullshit

Han siger nej til møder og arbejdsraseri. Til for lidt søvn og til at blive forstyrret af ligegyldigheder når han arbejder.

Hvor mange tror du gerne ville gøre hans tilværelse og eksempel efter? Leve hans liv? Være i stand til at realisere det, han omtaler i artiklen?

Mange, kan jeg betro dig.

Men uden supermands-præstationen, forudsætningerne og heldet har de ikke muligheden, og derfor er visionen fuldstændig urealistisk for de fleste.

Der skal ledelsesindsigt til

Der er en tendens i dansk erhvervsliv, som ikke vil gå væk. Ledere leder stadig ud fra idealbilleder i stedet for den reelle virkelighed. Vi bliver altså nødt til snart at se på, hvad der er muligt at realisere for almindelige mennesker. De ofte desperate forsøg på at lave om på virkeligheden, som for eksempel når man tror, at 20 mand kan lave 35 mands opgaver, eller af ens medarbejdere kan holde til at arbejde i 14 timer i døgnet, er ikke en holdbar vej at forsætte ad. Lederes skal huske på, at medarbejdere i langt højere grad end lederne selv forholder sig til en virkelighed, der blandt andet består af visheden om, at en fyreseddel meget vel kan være inden for rækkevidde. For medarbejderne ved jo godt, at ledere vil optimere forretningen og øge bundlinjen.

Det er langt fra alle medarbejdere, der vier deres liv til deres arbejde. Heller ikke selvom ledere tror, det er sådan, det er. De fleste medarbejdere har her i år 2017 deres primære opmærksomhed rettet på deres familie, fritidsinteresser og på at (gen)skabe ro og balance i deres hektiske liv. Når de altså ikke lige giver håndslag, nikker anerkendende til alle de nye forandringsprojekter, og lader som om.

Bullshitbingo har taget taget

Vi skal have et kundeorienteret digitalt helhedsfokus, selvmotiverende arbejdsprocesser og en fremadrettet innovationskultur”. Konceptflosklerne lever et iltrigt liv. Men de er svært implementerbare. Det skyldes blandt andet, at de er uspecifikke og abstrakte. Men endnu mere at de dræbes af interne møder, resultatløse projekter, overdreven kontrol, dårlige fysiske og psykiske betingelser samt en naiv tro på at mennesket er selvledende og kan hente motivation i indre kilder af endeløs energi og engagement.

Ind i kampen, undercoverboss

Husker du udsendelserne på TV3? Programmerne præsenterede en topchef, der forklædt som almen medarbejder besøgte dele af sin organisation og derigennem opnåede et meget realistisk billede af, hvordan hans eller hendes virksomhed blev drevet. Langt de fleste af disse topchefer fik sig mildt sagt noget af et chok, da de endelig oplevede, hvordan virkeligheden udspillede sig. Lignende former for realitetstjek kan ledere med fordel lade indgå i deres ledergerning.

Det er så spild af penge og gode ressourcer at indføre - og holde liv i en løgn, som kun topledelsen i sidste ende rigtig tror på.

Det er også virkelig synd at lade dem blive i troen. Det kommer der altså ikke afgørende vækst og succes ud af.

Jo, måske i illusorisk form for racerkøreren, topatleten eller kokainmisbrugeren.

 

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk