Trump ændrer dansk politik

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
07. feb 2017

Dansk politik er ikke det samme efter amerikanernes valg af Donald Trump som USA’s præsident. Det er stadig meget uklart, hvad den nye præsident og hans team egentlig vil. Men skal man tage præsidenten på hans egne ord, så er det ikke for meget at tale om en ny verdensorden. Og det må danske politikere forholde sig til.

Den frie verdens leder?

I disse uger er jeg i USA bl.a. for at deltage i et uddannelsesprogram på Harvard University’s Kennedy School. Det slog mig forleden dag i en diskussion, hvor en af de velestimerede professorer på universitetet omtalte Donald Trump som ”the free worlds new leader”. Jeg gjorde opmærksom på, at Danmark tilhører den frie verden, men vi har ikke været med til at vælge Trump som vores leder. Vi var 72 deltagere fra 26 lande i undervisningen, og jeg var bestemt ikke alene med det synspunkt. Professoren var i øvrigt også enig, hans bemærkning var vist ironisk ment.

Min efterfølgende refleksion var så, at vi jo heller ikke har været med til at vælge nogen af de andre amerikanske præsidenter. Men jeg har altid opfattet USA’s præsidenter netop som den frie verdens leder, uanset om de var demokrater eller republikanere, og uanset om jeg ville have stemt på vedkommende eller ej.

Hvorfor gør jeg det så ikke nu? Nok fordi Donald Trump slet ikke tilbyder et lederskab for andre end amerikanerne, og måske endda kun for nogle amerikanere. Det er ”America first” og ” What is best for America?” og ikke andet, vi hører. Men en leder må tage hensyn til og ansvar for dem, som han/hun vil være leder for, og inddrage dem i en dialog om, hvad der skal ske. Det er ikke den tone, vi hører fra Donald Trump.

Et ledelsesmæssigt tomrum

Det efterlader verden i et ledelsesmæssigt tomrum. Der er ikke nogen, der kan tage over. Hverken Rusland, Kina, Indien, Storbritanien eller andre militært og / eller økonomisk stærke lande er i en position til det. Hvor finder vi så det moralske, økonomiske og sikkerhedspolitiske lederskab?

Svaret blæser lidt i vinden. Men det må i hvert fald i højere grad komme fra os selv. Og det er det, der ændrer dansk politik.

Vi er nødt til sikkerhedspolitisk og militært at tage større ansvar for at klare os selv. Øgede militære udgifter er ikke til at komme uden om.

Vi er også nødt til at indse, at global frihandel ikke ligger lige om hjørnet, selvom vi stadig må bestræbe os på at bidrage til en udvikling i den retning. Det tjener både vores egne og andres interesser. Men mangel på frihandel betyder, at behovet for at styrke vore virksomheders konkurrenceevne bliver større end ellers.

Og når det gælder store og vigtige spørgsmål som klimaet, miljøet og udviklingen i verdens fattige lande er der heller ikke noget moralsk lederskab at finde i USA eller andre steder. Derfor må vi selv bidrage til at udfylde det tomrum med initiativ og handling.

Alliancerne får større betydning.

Afsættet for danske politikere bliver derfor at placere Danmark så stærkt som muligt i den nye verdensorden. Nu ligger det jo ikke lige for, at hverken Lars Løkke eller Mette Frederiksen står til at tage over som den frie verdens nye leder. Vi må altså alliere os med andre. Og alliancer har vi så heldigvis i forvejen. De alliancer får bare nu en større betydning.

Det bliver i de regionale alliancer, at mindre lande som Danmark skal finde deres styrke og beskyttelse økonomisk og militært. Og det bliver via alliancerne, at vi skal bidrage til det moralske lederskab, så vi fortsat kan have et håb om at redde jordens klima og miljø. Og så vi fortsat kan gøre en indsats for at skabe en positiv udvikling i verdens fattigste lande, hvilket også er i vores egen interesse.

Derfor bliver EU vigtigere end før. Og det europæiske ben i NATO kommer i højere grad til at tage et lederskab der, hvor USA ikke gør det. Og så skal man ikke se bort fra, at det nordiske samarbejde med udgangspunkt i Nordisk Råd kan gå hen og få en ny mening.

Det vil kræve nytænkning og reformer i alliancerne. Men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Der kan komme meget godt ud af nytænkning, og hvis Donald Trump viser sig at være den ufrivillige katalysator for det, så er det amerikanske valg måske alligevel godt for noget.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk