30 pct. kan ikke lide mig

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
02. feb 2017
En specialist i foredrag fortalte mig fornyligt, at 30 pct. af mine deltagere ikke kan lide mig. Det kan faktisk blive til uhyggeligt mange mennesker i løbet af et år. 
 
Jeg holder både åbne og lukkede foredrag, hvor der typisk kommer et sted mellem 30-400 deltagere hver gang. Jeg er meget opmærksom på, at når man beslaglægger menneskers dyrebare tid, hvor de måske kunne foretage sig alt muligt andet, er det vigtigt at gøre sig umage. Så selvom jeg har en del erfaring på det område, søger jeg ofte inspiration for at blive bedre. Man kan altid blive bedre. 
Derfor meldte mig til et kursus for foredragsholdere.
 
Vi var en blandet flok, som deltog. Nogle var helt grønne og andre var både kendte og erfarne. På et tidspunkt siger kursuslederen: “I skal være forberedte på, at nogle af deltagerne til jeres foredrag allerede har indtryk og
meninger om jer, når de ankommer. Det kan være gennem medierne, blogs eller SoMe. Nogle af deltagere er slæbt med af partneren, andre er tvunget af arbejdsgiveren, mens nogle kommer af egen interesse.”
 
 “Dig”, siger han og henvender sig til en kendt og erfaren foredragsholder, vi kan kalde Søren: “90 pct. kan allerede godt lide dig, inden de sætter sig i stolen, mens 10 pct. måske har det lidt svært med dig. Det er ok. Det må du acceptere. Du kan nok aldrig vinde de 10% alligevel.” 
 
"Men dig, Katerina", siger han og henvender sig til mig: “70 pct. vil sikkert synes, at det er meget sejt, at du er diamanthandler, men 30 pct. vil på forhånd ikke kunne lide dig. For dig bliver det sværere."
“Okaaayyy?”, svarer jeg, idet jeg kæmper for at ikke at falde ned af stolen.  Han fortsætter: “Ja, de vil have en masse forudindtagede meninger om dig. Derfor skal du, helt fra starten af dit foredrag, arbejde på, at få flere af dem til at kunne lide dig. Men du skal ikke forvente, at du kan komme op på 90/10, som Søren kan."
 
 
 
Katerinas 70/30-regel. Den havde jeg ikke set komme. 
 
Nu sidder jeg så her og forbereder mit næste foredrag, der skal holdes om få dage. Jeg tager udgangspunkt i min bog, "Diamantjægeren", hvor jeg bl.a. beskriver mit arbejde som diamanthandler. Jeg holder mig altid langt fra detaljer om diamantgradering og slibninger, da det hurtigt kan gå hen og blive uvæsenligt og komplekst. I stedet bestræber jeg mig på at informere og underholde ved at fortælle nogle gode historier og indsigter fra et gammelt fag i en meget lukket verden. 
Der kommer 350 deltagere. Ifølge foredragsspecialisten betyder det, at der potentielt kommer til at sidde 105 mennesker, der på forhånd ikke kan lide mig. Det kan man vidst kalde modvind.
 
Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg ikke på ham. Eller, jeg har valgt ikke helt at tro på ham, for ellers får jeg nok svært ved at få mig selv på en scene igen. Så vil jeg stå og være optaget af, hvem de 105 personer er og, hvor de sidder, så jeg hurtigt kan springe i ly for rådne æg og tomater.
 
Spøg til side. Jeg synes faktisk, at hans påstand er lidt sjov og udfordrende (selvom den var ment i ramme alvor), men jeg synes også, at han har en rigtig god pointe.
 
Som foredragsholdere og talere må vi være væbnede til tænderne og gøre os umage. Vi skal gøre os fortjent til at få deltagernes opmærksomhed og medvind. Uanset hvor interessant vi selv synes vores indhold er, skal vi huske, at vi ikke står der for vores skyld. Vi står der for deres skyld. Det er dem, der skal have noget af os - og helst mere end fakta. Hvis ikke vi er i stand til at levere det på en måde, som er forførende, personlig og medrivende, er det nok bedre at sende en mail med indholdet i stedet.
 
Fokuser på osten
Jeg er ikke en person, der typisk fokuserer på hullerne i osten eller i hvad, der mangler, så selvom om kursuslederens udsagn var ment personligt, så tager jeg det ikke sådan. For mig er like-ability ikke et succesparameter. Jeg vil f.eks. langt hellere have, at folk respekterer mig, har tillid til mig, og at de under et foredrag føler sig informeret og underholdt. Jeg håber dog, at hans vurdering blot var et udtryk for hans helt egen personlige forudindtagede opfattelse af mig: At 70 pct. af ham synes, at det er sejt,  at jeg er diamanthandler.
 
Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk