Er topcheferne blevet dummere?

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
27. jan 2017

Man skulle tro, at topcheferne i store virksomheder som Novo Nordisk, VW, Vestas, Pandora m.fl. er blevet dummere. I hvert fald har man de sidste par år ofte kunne læse om den ene topchef efter den anden, der modtager stævninger for dette og hint.

Senest med historien om Novo Nordisk tidligere topchef Lars Rebien Sørensen (samt koncernfinansdirektøren), der sagsøges i USA for angiveligt at have skjult vigtige finansielle informationer for investorerne. Et andet eksempel er med VW i USA og skandalen om ”snyde-software”, hvor chefer hele vejen ned i organisationen nu efterfølgende bliver retsforfulgt personligt. Hvilket med sikkerhed vil føre til personlig konkurs – og måske endda fængselsstraffe – for de implicerede, hvis de bliver dømt. 

Sidstnævnte sag er naturligvis i en liga for sig selv, men det nye er jo nok, at der – bl.a. i lyset af finanskrisen – er opstået et ekstra behov for at vise øjeblikkelig handling, og stille folk til ansvar offentligt. Pointen er, at denne tendens med at gå efter topcheferne personligt og gøre det i fuldt flor, det er altså noget nyt. For hidtil har der overvejende kun været sager mod topchefer i graverende tilfælde, eksempelvis sager, hvor der var mistanke om økonomisk kriminalitet osv. (herhjemme eks. med Roskilde Bank, Stein Bagger, OW Bunker mv.). Men jeg synes, jeg kan mærke en tendens – både når jeg åbner aviserne, men også i min egen dagligdag som advokat – hvor der er blevet meget kortere fra ord til handling, når det gælder stævninger, og at der måske også oftere ligger et ønske om at statuere et eksempel og vise handlekraft.

Ny tendens

På den ene side er det naturligvis vigtigt, at alt foregår efter bogen i virksomhederne. Ingen tvivl om det. Jeg er stor tilhænger af, at virksomheder agerer ud fra et stærkt værdisæt, da det præger medarbejdernes adfærd. Jeg bruger ofte A.P. Møller-Mærsk som et eksempel, hvor værdierne simpelthen bare virker med en positiv effekt. Så når der i sager som ovennævnte er begået noget ulovligt, skal det naturligvis straffes. Når folk investerer deres surt opsparede penge i eksempelvis Novo-aktier eller køber en VW-bil, så skal man kunne stole på de informationer, man har fået fra de pågældende virksomheder. Så på den måde er denne slags opmærksomhed fra offentligheden med til at hæve barren for ansvarlighed og gør forhåbentligt, at virksomheder og organisationer tænker sig mere om.

På den anden side er det en bekymrende tendens, fordi det åbner op for en offentlig gabestok, hvor der efterfølgende hurtigt skal placeres et ansvar, og folk risikerer at blive dømt i offentligheden, inden sagen reelt er undersøgt til bunds. Hvilket jo kan have enorme personlige konsekvenser for de implicerede. Selv hvis de senere bliver renset.

Og nu er det ikke fordi, jeg synes, det er synd for topcheferne, og der skal tages særligt hensyn til nogen. Det skal være ens for alle. Men dels er der perspektivet omkring retssikkerhed, men vi skal også passe på, at det ikke medfører en ”spejder- eller konfirmandkultur”, hvor ingen tør læne sig ud og tage risici mv. af frygt for at blive stævnet. Alene mistanken om noget ulovligt kan jo have alvorlige konsekvenser.

Under lup 24/7

Så jeg tror bestemt ikke topcheferne er blevet dummere. Men derimod er luppen i dag over dem 24/7. Alle handlinger bliver minutiøst undersøgt, vendt og drejet. Og der bliver motivforsket i medierne for fulde gardiner for at trække læsere til.

Ingen tvivl om at topchefer skal følge loven, have et moralsk kompas, der fungerer, og kort sagt opføre sig ordentligt. Men vi skal passe på, at konfliktsamfundet ikke i sig selv driver processen, og det bliver den offentlige gabestok, der definerer, om den ene er helt og den anden er skurk. For i sidste ende, er det kun advokaterne, der vinder på den tendens. 

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk