Digitalt pengeskab skal sikre fremtidens diamanter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
16. jan 2017

En ny teknologi skal reducere risikoen for svindel, tyveri og ulovlig handel med diamanter.

Har du nogen sinde købt noget på auktion eller gennem en fremmed?

Så kender du måske ikke varens historie og ejerskabsrække, ligesom du jo faktisk heller ikke kan vide, om du i virkeligheden har købt en vare, der er stjålet.

På Diamantbørsen www.diamantborsen.dk  formidler vi salg af brugte diamantsmykker af god kvalitet. Vi gør os umage med at vurdere kvaliteten på stenene og gennemgå fatningerne, så køber ikke risikerer at betale for meget for en måske alt for slidt vare eller sten i ringe kvalitet. Hvis smykket ikke står skarpt, kommer det på værksted for at blive efterset og shinet op, inden det sættes til salg. Herefter kan interesserede købere, efter aftale, besigtige smykkerne, og de informeres nøje og detaljeret om stenenes kvalitet og smykkets generelle beskaffenhed. Det skal være trygt at købe brugt på Diamantbørsen.

Men, hånden på hjertet – jeg ved jo ikke altid, hvor smykket kommer fra. Selvom jeg generelt synes, at det ligner hæderlige mennesker, der træder ind ad døren, så kan jeg jo ikke vide, om diamantsmykket, de vil sælge, har en ”ren historie”.

Fremtidens certificering

”Blockchain er fremtidens certificering”. Sådan siger Leanne Kemp, CEO og stifter af det relativt nystartede UK-baserede firma, Everledger www.everledger.io , der har skabt en blockchain-baseret digital sikkerhedsboks. Blockchain er den teknologi, der underbygger Bitcoin. Den kan anvendes til mere end en pseudobetaling uden for de traditionelle banksystemer.

Systemet tilbyder nemlig information og sporing af f.eks. diamanter. Så snart informationen er indtastet, kan den hverken forfalskes eller destrueres. Systemet er designet til at gøre transaktioner eller data mere sikre ved at registrere oplysningerne i ikke bare ét sted, men i et netværk af computere, hvilket gør det sværere at manipulere med. Informationsforsyningskæden består således af flere parter, som skal bevise ægtheden af informationen.

Ved hjælp af to blockchains holdes der styr på data: En privat og en offentlig. Den private skal registrere oplysninger som diamanthandlere deler med købere, men som man måske ikke ønsker offentlig. Den offentlige skal give en ubestridelig godkendelse af de private informationer.

Det svage led

Personligt synes jeg, at det er en genial løsning, hvis ellers man ser bort fra det åbenlyse svage led: Hvad nu hvis kæden bliver brudt, og der er nogen, som glemmer at ”fodre” systemet? Hvad skal motivere folk til at huske at forsyne databasen med information? Mange spørgsmål trænger sig på. Men det kunne jo f.eks. være, at man kunne få billigere forsikring, hvis diamanten var registreret i det lukkede system? Det ville også være både lettere og tryggere for forbrugere at handle brugte diamanter.

Everledger regner med, at diamantregistrering blot er en start. På to år har de registreret knap en million diamanter og tallet er stigende. Men de satser på, at udvide databasen med registrering af kunst, ure, vin og andre kostbare effekter.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk