Efter de rituelle stammedanse.

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
06. jan 2017

De rituelle stammedanse efter statsministerens nytårstale er ved at være overstået. Den nye regerings hvedebrødsdage er forbi. Folketinget er på vej tilbage i arbejdstøjet efter julen. Med andre ord – nu starter den politiske hverdag.

Hverdagen melder sig

Og hvad er det så for en hverdag, der melder sig? Det er ikke et parlament og en regering med stor beslutningskraft. Tværtimod.

Nogle af de politiske temaer, der er på dagsordenen frem mod sommeren, er boligskat og ejendomsvurdering, dansk deltagelse i Europol, placering af den nye politiskole, ny taxalovgivning og nye regler om logning af teledata. Dette blot for at nævne nogle af de konkrete sager, der presser sig på. Alt sammen sager, hvor det kan vise sig vanskeligt nok for regeringspartierne indbyrdes at nå til enighed allerede fordi man er bundet til at lande sagerne på nogle konklusioner, der er klart imod, hvad man gik til valg på. Og når man så har et regeringsudspil, skal man ud og finde et Dansk Folkeparti eller Socialdemokrati, der kan levere flertallet og så må man gå på kompromis med sit eget kompromis.

Ikke at der i og for sig er noget nyt i denne situation i forhold til, hvad tidligere regeringer af forskellig farve og observans har haft som arbejdsvilkår. Men det viser hvor kort, der er fra de festlige dage med skrivning af regeringsgrundlag, præsentation af ministre hos dronningen og indrykning i ministerkontorene til en politisk hverdag med masser af sager og forslag, der skal håndteres.

De store linjer

Og så er der de store linjer. For denne regering gælder det ikke mindst udarbejdelsen af en ny 2025-plan med bedre vilkår for virksomhederne, lavere skatter samt investeringer i infrastruktur. Og alt sammen inden for en begrænset ramme for den offentlige økonomis størrelse og et mål om balance mellem udgifter og indtægter. Det hele skal ifølge regeringsgrundlaget øge velstanden i Danmark med 80 mia. kr. og løfte beskæftigelsen med op mod 60.000 beskæftigede.

Regeringens succes står og falder med, at alt dette, stort og småt, bliver realiseret i en udstrækning, så man lever op til forventningerne. Og det er nu, altså i forår og efterår 2017, at det meste skal gøres. Ellers kommer vi for tæt på et valg til at forvente den store kompromisvillighed.

Bukserne skal holde i 2018

Derfor var det af mindst to grunde klogt, at statsministeren i sin nytårstale ikke svingede sig op til mere, end bukserne kan holde.

Den første grund er, at man efter at have startet en ny regering på et ambitiøst grundlag, nu er nødt til at dæmpe forventningerne. I hvert fald så meget, at der er en vis sandsynlighed for, at man kan argumentere for at have levet op til dem, når valget kommer formentlig i 2018 (i hvert fald ikke senere).

Den anden grund er, at hvis Lars Løkke Rasmussen i nytårstalen havde fremlagt meget højtflyvende planer om reformer på arbejdsmarkedet, af den offentlige sektor og bedre strukturelle forhold for virksomhederne samt en kraftig styrkelse af incitamentet til at arbejde, så er det så sikkert som amen i kirken, at det var blevet skudt ned først og fremmest af Socialdemokratiet men også af Dansk Folkeparti, som regeringen mest sandsynligt skal finde sit flertal med. Og så havde det været langt mere vanskeligt at hale resultater i land ved forhandlingsbordet.

Med andre ord: Hvis man af hjertet ønsker, at den nye borgerlige regering skal nå borgerlige resultater i det kommende år, så skal man glæde sig over, at statsministeren ikke råbte sine ambitioner ud i vintermørket nytårsdag. For så var de nok endt der.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk