Robusthed: kollektiv eller individ?

Lars Sander Matjeka

Hvad er ledelsens ansvar og hvad er medarbejderens? Gennem hele 2016 har der været megen debat om robuste medarbejdere og fokus på, at ansvaret for den enkeltes trivsel er virksomhedens og ikke individets. Med ambitionen om at skabe et sundt arbejdsmiljø, har jeg med stor interesse fulgt debatten, som dog hos mig har skabt flere spørgsmål end klarhed...

Jeg er fuldstændig enig i, at vi som ledere har et utvetydigt ansvar for at skabe arbejdspladser, hvor mennesker trives, har det sjovt og får de bedste rammer til at lykkes. Et ansvar for at skabe gode vilkår, og et ansvar for at se og høre medarbejderne. Jeg er også enig i, at det ikke er tilstrækkeligt at minde medarbejderne om, at de skal passe på sig selv (selvom det er nok så velment), hvis ikke grundvilkårene og strukturen i virksomheden understøtter det. Hvis ikke lederen sætter handling bag ordene.

Hvor er skillelinjen?

Men hvor er skillelinjen mellem ledelsens kollektive ansvar og individets? Selvom en leder ønsker at skabe rum til, at medarbejderne er "hele mennesker", hvordan - og hvornår - skelnes mellem job og privatliv? Er der steder en leder ikke skal bevæge sig hen ift. sine medarbejdere bl.a. for ikke at invadere en privatsfære og indtage en rolle som ligger uden for ledelsesrummet?

Den stress-ramte

Lad os for eksemplets skyld tage en stress-ramt medarbejder... Én af dem, som gerne vil levere gode resultater på jobbet; som har tårnhøje ambitioner for sig selv som far og ægtemand; som gerne vil afprøve fysiske grænser og derfor træner til næste marathon; og én af dem som samtidig er i gang med at efteruddanne sig, for at føle sig klædt på til næste skridt på karrierestigen.

Eftersom den pågældende medarbejder er endt med stress, er han i nogens øjne ikke robust nok til at "klare mosten"... Med de rette greb kan hans leder uden tvivl hjælpe ham til at skabe gode resultater; hans leder kan sikkert også påvirke uddannelsesdelen... Hvad med resten?

Har du input, erfaringer eller kommentarer til de mange spørgsmål, håber jeg, at du vil bidrage!

Glædelig jul!

 

 


 

Se flere blogsProfil

Lars Sander Matjeka

Lars Sander Matjeka

Direktør
DG Media & Datagraf Communications
Lars Sander Matjeka blogger om ledelse, forretningsudvikling og kommunikation, som er blandt de emner, han primært har beskæftiget sig med i sine tidligere jobs som marketing- og kommunikationsdirektør og forretningsudviklingschef

Lars Sander Matjeka er direktør for DG Media og Datagraf Communications, der begge indgår i Aller-koncernen. Han har i en årrække undervist i ledelse og marketing og er desuden aktiv som foredragsholder og bestyrelsesmedlem.