#Voksenlede

Steffen Hedebrandt

De voksne forstår ikke teknologiens indflydelse på samtiden og fremtiden. De undervurderer unges bullshit detektor. Det skaber #voksenlede som kommer til udtryk gennem mistillid mellem generationer og vigende tro på demokrati. Måske er det endda tid til krav om ungekvoter i bestyrelser?

Jeg var ved at få kaffen galt i halsen forleden. Igen var der en voksen, som sagde noget jeg slet ikke kunne relatere til. Noget helt utidssvarende.

Vores nye Kulturminister, Anders's søster, Mette Bock, var i DR2s Deadline. Her formåede hun (i mine øjne) på et lille minut både at optræde selvmodsigende såvel som ude af trit med samtiden.

Det selvmodsigende om, at man ikke vil blande sig i ledelsen af DR, for i samme sætning at følge op med, at der nok skal skæres ned i antallet af kanaler vil jeg dog, for nu, lade ligge.

📺 One size DOES NOT fit all, Mette.

Hvad jeg fandt mere grelt og uden forståelse for samtiden, og ikke mindst fremtiden, var hendes betragtning om, at DR skal have færre kanaler i fremtiden.

Hvorfor jeg blev direkte ophidset af denne udmelding skal jeg prøve at redegøre for nedenfor. Først et par postulater.

Jeg er ret sikker på at forbrugere aldrig har været mere kræsne. Det skyldes at udbuddet og bekvemmeligheden i at forbruge medier, på tværs af platforme, er historisk stor.  Alt konsumeres on-demand. Alt foregår på forbrugernes vilkår. Netflix, HBO, Youtube, DR.dk, Spotify, Podcasts osv. Det er start, og det er stop, når forbrugeren ønsker det.

Samtidig er vi alle ved at blive til medier. Med et klik kan vi skabe vores egen liveudsendelse på Facebook, Snapchat og Instagram. Vi ser allerede nu Youtubere, som bliver fulgt væsentlig mere end de gængse TV-station programmer.

Der er fritvalg på alle hylder. At gå mod en one-size-fits-all, som Mette Bock tilsyneladende foreslår, er ikke måden man rammer nutidens medieforbruger.

📡 Unge har verdens bedste bullshit detektor

En af de voksne som jeg dog lader mig indflyde af er Shane Smith, VICE.com's CEO. I et interview med The Guardian ramte han i den grad hovedet på sømmet:

Skærmbillede 2016-12-01 kl. 21.53.48.png

Generation Y, unge nu til dags, dem som er født i 80'erne og 90'erne, har to karakteristika som de voksne ikke synes at respektere.

For det første er der blevet markedsført mod os fra den dag vi blev født.

For det andet har vi et tættere forhold til vores teknologi, smartphone og internettet end vi har til noget andet (mennesker inklusiv) i vores liv. Det betyder når vi bliver præsenteret for en ny teknologi, så lærer vi at bruge den omgående. Det betyder at hvis vi fornemmer du forsøger at stikke mig en halv sandhed, så fanger vores "bullshit detektor" det og så har vi faktatjekket dig på Google om et minut.

📝 De voksne stemmer, de unge hæfter

Nå, men tilbage til afstanden mellem de voksne og de unge. Politisk har vi de sidste få år set en række eksempler på afstemninger, som er blevet afgjort af at voksne stemmer og unge ikke rigtig forstår vigtigheden af demokrati.

Først lidt om unge der ikke vægter demokrat højt, siden eksempler på hvilke konsekvenser det har.

William Easterly der er økonomiprofessor på New York Universitet og ekspert i demokrati tweetede måbende for nylig:

Skærmbillede 2016-12-02 kl. 11.57.55.png

På tværs af lande er der ifølge graferne en klar tendens til at de voksne stemmer, mens de unge kun gør det i mindre grad.

Her er et par eksempler på konsekvenserne af denne tendens:

Englands udtrædelse af EU "Brexit" blev stemt igennem af de voksne:

Unge og Brexit.png

De voksne valgte Trump i USA:

Herhjemme er Dansk Folkepartis stigende indflydelse på dansk politik bygget på et fundament af ældre, voksne mennesker.

Man kan mene sit om de konkrete politikkers konsekvenser. Og at demokrati ikke vægtes højt blandt unge, det virker... Historieløst.

Derfor skal vi tale om det her;

Den vælgergruppe som kommer til at leve længst med konsekvenserne af de demokratiske afstemninger, har (for nu) mindst indflydelse på resultaterne.

👔 Flere unge i bestyrelser?

"Det hjælper ikke, at man får 30 års erfaring ind, der er 10 for gammelt", sagde en af Danmarks mest feterede bestyrelsesmedlemmer, Ole Andersen, for nylig til Business.dk.

Jeg tror han har ret, Ole Andersen.

Vi lever i en samtid, hvor teknologien aldrig har udviklet sig hurtigere. Sjældent har flere skreget disruption.

De voksne forsøger krampagtigt at forbyde UBER, mens internettet bryder grænser ned og får det til at knage i etablerede virksomheder. Nogen tror på at verden er rund, andre gør ikke. De gamle løsninger dur ikke længere.

De unge forstår. De voksne misforstår.

For mig er det åbenlyst, at virksomheder bør invitere flere teknisk dygtige, unge mennesker med indenfor. Man ikke kan løse fremtidens udfordringer, med gårsdagens værktøjer.

Måske strækker jeg mig for bredt i dette blog post. Måske rammer jeg ikke helt hovedet på sømmet - Jeg er dog ganske sikker på en ting. Hvis ikke de voksne begynder at tale op, tale med indsigt og ærlighed, så ryger det direkte i unges bullshit detektor og så vil vi opleve en stigende #Voksenlede.

Hvis du også har det sådan, så kan du passende starte med at retweete her:

Har jeg ret? Tager jeg fejl? Lad mig høre herunder 👇

 

 

Se flere blogsProfil

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Som cand.merc. med iværksættererfaring er Steffen Hedebrandt nu marketingdirektør hos Airtame, der har udviklet en wireless HDMI-løsning til virksomheder. Han er desuden tidligere nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.

Få Steffens indlæg
som RSS-feed her