4V ramte plet med sin Brexit-analyse

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
23. nov 2016

Nøjagtig fem måneder efter Brexit-afstemningen kan det konstateres, at Analyseenheden 4V tilbage i april lavede en præcis økonomisk prognose.

”Nogle spåede recession på nuværende tidspunkt, men konklusionen i vores rapport var, at Brexit måske ville påvirke britisk BNP med cirka plus-minus én procent,” siger Hother Hennings, en af partnerne i 4V. [1]

Analytikere med brune striber

Dengang i april var mange medier, bank- og brancheanalytikere nærmest paniske over risikoen for en britisk udmeldelse af EU.

Ingen nævnt, ingen glemt. Her en overskrift fra dagbladet Børsen:

Britisk BNP viste sig imidlertid at stige mod forventning med 0,5 procent i tredje kvartal i år, og beskæftigelsen har ligeledes været bedre end forventet.

Katastrofen er udeblevet hidtil.

Lige efter 23. juni-afstemningen stak 4V på ny ud ved at købsanbefale britiske aktier ud fra en vurdering af, at FTSE-indeksene ville gå frem efter det første chok. Det holdt stik.

Men træerne når ikke himlen

I de forløbne fem måneder har man kunnet i iagttage mestendels pæne britiske nøgletal. Men træerne vokser ikke ind i himlen.

Importdrevet inflation vil stige, og det vil bidrage til at mindske væksten til kun 1,4 procent i 2017 ifølge den britiske regerings finanslovsudkast udgivet tidligere i dag.

Det er imidlertid ganske godt i forhold til de 1,5 procents vækst, som den overoptimistiske EU-Kommission spår for de 19 lande i Eurozonen i 2017.

Hårdt mod hårdt

Nogle analytikere mener dog fortsat, at Brexit-problemerne først rammer den dag, briterne aktiverer EU-traktatens artikel 50 om udmeldelse.

Det er næppe sandsynligt. Artikel 50 vil i sig selv næppe skabe problemer, men de følgende to års forhandlinger kan blive både svære, kaotiske og forhastede, især hvis politikerne i Bruxelles og London fortsætter deres nuværende ”brinkmanship” frem for at forhandle seriøst.

Alvorlig regning for Danmark

For Danmark venter der en regning under alle omstændigheder.

Når de hidtidige britiske handelsallierede træder ud, vil Danmark stå erhvervsmæssigt og politisk isoleret i EU. Denne regning vil i givet fald før eller siden starte en debat om Danexit, hvilket også var blandt Analyseenheden 4V’s konklusioner i aprilrapporten.

Vent og se.

 

[1] Note: Denne blogskribent arbejder selv i 4V og er således ganske ubeskeden :-)

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk