Magthavere: Retorik om Trump er uacceptabel

authorimage
BLOGS
Af: Esther Dora Rado
18. nov 2016

®

Det er en skræmmende talemåde, politikere, medier og magthavere lægger for dagen, når de kaster USAs næste præsident for had. Det har ikke blot en negativ interkulturel effekt - det ødelægger også vores relation med USA. Respektløst - over for præsident, vælgere og debatten i sig selv. 

En uhørt farvet dækning a USAs valg med et kølvand af kommentatorspor, ekspertudmeldinger og politikere, som alle - uden skelen til public service-grundlaget om objektiv information, delte ud af egne meninger, var allerede under valgkampagnen med til at polarisere og i den grad stigmatisere den ene parts tilhængere - selv i Danmark. 

Den feterede anti-Trump

Vi har ramt et lavmål, hvor vi tiljubler, at et dansk parti anvender midler til at tilkendegive deres for- og ringeagt af en kandidat til præsidentposten i USA uden tanke for, hvad den udenrigspolitiske - for ikke at tale om den økonomiske - konsekvens kan blive for os i sidste ende. Og befolkningen bliver revet med i fingerpegningen på de sociale medier, der var Trumps egen slagmark. 

Det kan da ikke undre, at der er mange spøgelsestilhængere, som ikke tør tilkendegive, hvad de stemmer på - I har jo skabt dem selv! Det er jeres arrogante og negative retorik omkring både den ene kandidat, og dermed også hele hans vælgerskare, som er skyld i de fejlslagne analyser, som vi nu skal bruge tid på at høre bliver forsvaret med den ene og den anden tilfældighed. 

Kære medier, politikere og opinionsdannere, magthavere - hvad nu, hvis der er mennesker, som er trætte af et nepotistisk, lobby- og spinbefængt politisk regime, og som mener, at der skal en højtråbende konfrontator som Trump til, for at rydde op i det?

Good luck med fremtidigt samarbejde

Det er tåkrummende at se, at ydmygelserne og tilsodningen ikke stopper, efter valgkampen er overstået, og at EU-toppen og vores egne politikere udtaler sig vidt og bredt om hans manglende kompetencer uden noget egentligt arbejde at bedømme ham på. At det, at være præsident elect ikke indgyder til mere respekt - om ikke for ham så over for den rolle han har og den magt, han repræsenterer. 

Samme politikere galer op, som mener, at befolkningen er tjent med, at vi fx kan skifte Skatteminister hvert eneste år siden 2010 uden, at det har betydning for, hvordan embedet bliver bestridt. Hvor er egentlig den realpolitiske analyse af forskellen, hvis Hillary Clinton havde vundet?

Kom nu i arbejde i stedet for

Hvad med i stedet at komme i arbejdstøjet og finde ud af, hvad manden egentlig kan? Hvormeget han har sagt for at komme til, som jo desværre er et velkendt vilkår for at blive valgt i et popularitetsstyret demokrati. Accepter udfaldet og stop denne splittende, opildnende og ødelæggende retorik og adfærd. Det bliver svært at finde fælles fodslag oven på sådanne angreb. Der mangler dialog. 

Det er lige før, man fristes til at tro, at politikerne i en stor sammensværgelse forsøger at utroværdiggøre Trump i frygt for, at han rent faktisk udstiller mangler, korruption, venneaftaler, middel- og magtmisbrug, nepotisme, manglende erfaring og kompetencer hos politikerne.

Hvad er konsekvensen - måske skal I ændre jer selv?

Det store mantra i erhverslivet, hos arbejdstagere og dele af den offentlige sektor er, at man skal være forandringsvillig for at møde fremtidens udfordringer og kunne forstå markedet for ikke at blive udsat for disruption inden for sit virke, men hvor er forandringevnen og villigheden hos politikerne?

Måske man som politikere kunne begynde at tænke over, om folket i virkeligheden er ved at tage magten tilbage til sig selv. At folket ikke er en styret masse, men har egne holdninger og ønsker, som ikke altid stemmer overens med politikernes. At de ofte heller ikke har tillid til, at politikerne er kompetente til at dømme bedre end dem selv.

Respekten er væk

Og for at gå helt ind til det, som jeg rent faktisk synes er kernen i det her. Hvor er vores respekt egentlig blevet af? For hvordan vi taler, udkæmper kampe og fremstiller folk. Hvor er vi henne i dag? Vi er blevet soldater, der går i krig for vores ytringsfrihed for at forsvare vores ret til at misbruge den! Hver gang vi peger på andre i denne tid, så peger vi egentlig på os selv. 

Profil
Esther Dora Rado authorimage Esther Dora Rado er erhvervskvinde og CEO for Corporate Communications. Hun er specialist i virksomhedskommunikation og profilering af topledere. Desuden er Esther bestyrelsesmedlem i Board Assure A/S, der arbejder med udvikling af direktions- og bestyrelsesmedlemmer.

Få Esthers indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk