Størrelsen ER afgørende

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
18. nov 2016

Foretrækker du den mindre, men rigtig god? Eller vil du hellere have den stor, så andre ikke kan undgå at se, at du har fået den?

 

Hvis du skal ud i et kompromis, skal du så vælge størrelse eller kvalitet, når du køber diamanter? De ædle sten optræder i mange tusinde størrelser og kvaliteter. Faktisk så mange, at det siges, at en diamant, i en given størrelse, kan optræde i 16.000 forskellige kvalitetskombinationer.

Det tilbagevendende spørgsmål for mange er derfor: Hvilken diamant skal jeg købe? Hvor stor skal den være? Hvad med kvaliteten? Og hvad må den egentlig koste?

Hvis man som diamantkunde oplever at være på Herrens mark, er det en god idé at gøre sig klart, hvad det er, man gerne vil opnå med købet. Er formålet investering? En gave? En kombination af begge?

Tre kundertre formål:

1)  Diamantkøber, hvis primære formål med diamantkøbet er investering. Denne køber har et ønske om at sprede sin investeringsportefølje og sikre sine penge. Her er der fokus på både at sikre sig mod inflation og et ønske om, at spekulere i den stadigt voksende ubalance mellem udbud og efterspørgsel på den lille og sjældne kategori af diamanter, som er særligt egnede til dette, og som fortsat viser imponerende resultater.

2)  Gaver – her er den største gruppe købere. De køber diamanter i et smykke, for at give det som gave. For denne gruppe er smykket i sin helhed det vigtige, og diamanten må gerne være af god kvalitet – hellere lidt mindre, for at få en god kvalitet, end større og ringere kvalitet.

3)     I denne kategori er det størrelsen, der er afgørende. Diamanten skal være så stor som muligt – en rigtig eye catcher, og køber går gerne på kompromis med kvaliteten for at få mere størrelse.

 

High flashlow cash

Sidstnævnte gruppe er helt klart voksende og tendensen er tydelig.

Den kunde, der i 2005 købte en diamant til 100.000 kr. var i kategori 2 og valgte kvalitet frem for størrelse.  Samme kunde bruger i dag 150.000 og er nu i kategori 3. Der er altså mange flere diamantkøbere, der foretrækker store sten, frem for mindre sten i lavere kvalitet.

I Skandinavien har farven Top Wesselton altid været den foretrukne farvekvalitet og dermed også den kvalitet, de fleste juvelerer har lagerført som standard, men nu køber flere og flere større sten i lavere kvaliteter. Og med rette! Diamantsliberne har forfinet og præciseret deres slibeteknikker gennem de sidste 10-15 år, og man kan være heldig at finde nogle meget smukke og top performende sten i lavere kvalitet for langt færre penge.

 

Værd at huske

 

Uanset om man foretrækker størrelse, kvalitet eller endda begge dele, er det en fordel, at gøre sig klart, hvad formålet med købet er, og hvilket beløb man kunne tænke sig at bruge på projektet. Det kan selvfølgelig være svært at vide, hvis ikke man har noget begreb om, hvad tingene koster. Her er nogle eksempler, der matcher de 3 kategorier:

Et beløb - tre muligheder:

Hvis du har 150.000 kr., kan du f.eks. vælge en af disse tre muligheder:

1) Køb en investeringsdiamant på ca. 0.30ct. Den er lille, men helt korrekt som investeringsobjekt. Denne type sten er aldrig, i de sidste 25 år, faldet i værdi, og man forventer fortsat pæne stigninger fremover.

2) Køb en 1.3ct ct. i en rigtig god smykkekvalitet. Det er en betragtelig størrelse og er som regel en meget flot sten med et flot certifikat.

3) Køb en diamant på 2 ct. som stadig er flot performende og en imponerende størrelse, men i mindre god kvalitet.

Selvom diamanter er verdens dyreste naturprodukt pr. gram, kan man godt købe klogt ind. Prisrekorden er pt. 136 millioner kroner pr. gram.

Men hvis du ved, hvad du vil med diamanten og har dit formål klart, behøver du ikke betale mere end højst nødvendigt.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk