Farvel til PSO er godt for erhvervslivet

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
17. nov 2016

Senest fredag ventes politikerne at fjerne PSO-energiafgiften på 8 mia. kr. om året. Det er godt for konkurrenceevnen, for tiden og markedet løb fra den grønne omstillings-skat.

PSO-afskaffelsen efterlader et hul i statskassen, som skal deles nogenlunde ligeligt af virksomheder, forbrugere og både rige og fattige skatteydere.

Sidstnævnte stod for skud under forhandlingerne, men det har S og DF rettet op på. Omvendt ser DF og Venstre ud til at acceptere kystnære vindmøller.

Bæredygtigt Landbrug

Under alle omstændigheder er afskaffelsen af PSO (Public Service Obligation) god for konkurrenceevnen.

Eksempel: En gennemsnitslandmand i Bæredygtigt Landbrug sparer 50.000 kroner om året ”under forudsætning af, at de store andelsvirksomheder lader pengene gå videre,” siger formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Forhistorien

PSO-skatten gik amok og blev firedoblet siden 2006.

Nok er pengene gået til grøn omstilling, vindmøller, solceller osv., men forvridningen blev værre i takt med elprisernes fald. Eksempelvis skal producenter af vedvarende energi kompenseres med én øre, hver gang elprisen falder med to ører.

Optimistiske regnedrenge

I 2012 lød beregningen, at PSO’en i 2016 ville være 3,5 milliarder kroner. Tallet blev i stedet 8 milliarder kroner. Uholdbart.

Omvendt tror Venstre-regeringen lettere naivt, at PSO’ens bortgang vil øge erhvervslivets indtjening så meget, at statskassens tab i 2025 kun er ca. 3,2 milliarder kroner i stedet for otte. Hmm.

Trækker Trump-kortet

Nu genopstår klimadebatten naturligvis, hvilket kan ses af at, grønne organisationer og rødgrønne politikere trækker Trump-kortet over for de blå.

Fraset al Trump-snakken er kritikken ikke uden berettigelse, men alligevel letkøbt. Hele PSO-sagen er nemlig en uundgåelig variant af det gamle ordsprog om ”de faktiske forhold i jernindustrien”.

Danmark har ikke råd til at sætte sin konkurrenceevne over styr bare for at spille international klimaduks.

Massefyringer

Skrevet på en anden måde er det nemmest at nyde synet af en velfungerende dansk vindmølle, hvis man er aktionær i Vestas og ikke arbejdsløs i en globaliseret verden.

Apropos Vestas’ massefyringer onsdag.

 

PS: Når du har læst hertil, så husk i øvrigt, at PSO-aftalen er del af en forhandlingsramme, hvor intet er aftalt, før alt er aftalt.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk