Er vi cyborgs?

Steffen Hedebrandt

Der er noget undervejs. Måske tænker du ikke over det. Måske har du end ikke overvejet det endnu. 

Vi er ved at blive cyborgs. En del maskine. En del menneske.

Lyder det for sci-fi-sølvpapirshat agtigt? 

Giv mig et par øjeblikke til at forklare.

Helt banalt kan du spørge dig selv: Har du din smartphone eller computer på dig konstant? Bevæger du aldrig nogen steder uden høretelefoner i ørene? Sidder du med støjbegrænsende høretelefoner på, når du arbejder?

Alle disse redskaber ændrer virkeligheden for os. For lidt information? Spørg internettet. Støjer verden? Tag hovedtelefoner på. 

Hvis du på alle tidspunkter har teknologi på dig, er du så ikke defacto blevet til en cyborg?

Teknologien flytter ind (i os)

For nu er disse ting stadig synlige og klodsede. Lad dig dog ikke narre. Vores teknologiske hjælpemidler bliver mindre og mindre. De vil blive så små, at vi ikke længere kan se dem, og lige pludselig flytter de ind i vores kroppe.

Lad os tage et par eksempler.

Apples nye høretelefoner, Airpods, har ingen kabler længere. De er designet til, at vi skal bevæge os frit rundt, mens vi har dem i ørerne. Lad os antage, at brugerne lader dem sidde i deres ører uafbrudt. Er de så egentlig høretelefoner? Eller er de implantater?

Danske Oticon har dygtigt hjulpet hørehæmmede i mange år med at ændre på virkeligheden. Det gør de fortsat, men de er også igang med at undersøge nye forretningsområder. Denne video fik mig til at tabe kæben da min veninde, Fremtidsforsker Mette Sillesen, præsenterede den for mig. Lad mig kort forklare det.

Hvor høreapparatet traditionelt har været for de hørehæmmede, så har Oticon nytænkt det. Høreimplantatet (eller hvad det i fremtiden vil blive kaldt) skal være vores fjernbetjening til alt omkring os. Tænd fjernsynet, sluk lyset, det ringer på døren, din computer mangler strøm. Alle disse ting forestiller Oticon sig, at man om lidt kan gøre med et implantat i øret, der er forbundet til internettet.

Foto af Neil Harbisson, som hævdes at være verdens første cyborg.
 
Af andre eksempler kan også nævnes robotarme styret af din hjerne. Chips der kan åbne døren for dig, når du kommer hjem. Eller Playstations virtual reality headset, der gør den analoge tid "røvkedelig", som Bodil Jørgensen slutter af med at sige her.

Fremtidsforskrækket 

Teknologien hamrer derudaf. På den ene side, så bringer den en hel masse fantastiske ting med sig. Livet bliver bedre og mere spændende for mange mennesker. Virksomheder bliver mere effektive, og opfinder samtidig nye forretningsområder, der kan skabe nye jobs.

Omvendt vil fabriksstormerne mene, at brødet tages ud af munden på det arbejdende folk. Hvad skal taxachaufførerne lave, når bilerne kører selv? Eller hvad med regnskabsdamen, når kunstig intelligens kan bogføre for os? Eller hjemmehjælperen, der bliver erstattet af en robot? Og hvad med vores manglende lyst til at omgås andre, fordi den forvrængede virkelighed på smartphonen trækker mere i os?
 
Jeg går selv og bliver lidt fremtidsforskrækket af og til. Teknologien accelererer. På mange måder har verden det bedre end nogensinde (se her), men hvad skal det hele ende med? Er vi som race på vej et ønskeligt sted hen?
 
 
Er det positivt, at en person med et trist analog liv, digitalt kan skabe sig det liv han/hun drømmer om? Hvis man kan leve et bedre liv digitalt end analogt, skal man så ikke gøre det? Eller bør man flå det Virtual Reality headset af hovedet og komme i gang med at ændre den analoge virkelighed?

Styrer vi teknologien eller styrer teknologien os? Ja, er teknologi i det hele taget godt for os mennesker? Og hvem er du egentlig uden din digitale forstærkning?

Der er mange spørgsmål som melder sig. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke kender svarene på bare en brøkdel af dem. Lad os dog, som SIRI Kommissionen anbefaler, tage hul på diskussionen og snakke om, hvordan vi forbereder os på denne fremtid. Den kommer snart. Om vi vil det eller ej.

Måske er vi allerede Cyborgs?


 

Se flere blogsProfil

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Som cand.merc. med iværksættererfaring er Steffen Hedebrandt nu marketingdirektør hos Airtame, der har udviklet en wireless HDMI-løsning til virksomheder. Han er desuden tidligere nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.

Få Steffens indlæg
som RSS-feed her