SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Fake it til you make it......eller hvad?

authorimage
BLOGS
Af: Michael Stausholm
11. Nov 2016

Skal vi lade som om, vi ved hvad vi snakker om, indtil vi faktisk gør det?

Fake it til you make it. Kender du også det udtryk? Jeg hører det ofte; især blandt unge og uerfarne. De skal bare lade som om, så skal de nok blive til noget.

Det virker som om, at udtrykket er mere og mere populært. I dag handler det mere om at komme ud over stepperne, end om at have en reel erfaring indenfor et givent felt.

For mange år siden, da jeg var i midten af tyverne og boede i Asien, skiftede jeg karriere fra shipping til tøj og tekstilbranchen. Jeg vidste en masse om shipping, og havde en del kommerciel erfaring, men var blank, da jeg pludselig mødte udtryk som overlock, pique, zig-zag-syning og stenvask.

Til at starte med forsøgte jeg at lade som om, jeg havde styr på det hele overfor kunder og fabrikanter, men blev naturligvis hurtigt set igennem.

Du kan måske” fake it til you make it” i en periode, men over længere tid, ser folk altid igennem dig og ser, at du er fake. Det giver ikke point, tværtimod.

Folk har generelt meget mere respekt for at du er i gang med at skabe dig en karriere indenfor et felt, og derfor i gang med at erhverve dig erfaring. Folk med erfaring elsker at dele ud, og vil derfor hjertens gerne lære fra sig, men det kræver, at du er åben og ærlig omkring din baggrund.

Hvordan gjorde jeg dengang? Jeg tog på fabrikker hver evig eneste dag i tre måneder. Brugte tid sammen med syersker, direktører, salgsfolk, indkøb og med egne kunder.

På den måde lærte jeg på kort tid og meget intensivt en masse om tekstilbranchen, der betød at jeg ikke behøvede at fake, men rent faktisk havde en ide om, hvad jeg talte om.

Så er fake it til you make it bare noget pop, som vi skal holde os for gode til?

Både ja og nej. Talemåden stammer fra psykologien, og henviser til, at vi rent faktisk kan snyde hjernen til at tro noget andet end virkeligheden.

Et kendt eksempel er den nervøse studerende, der skal til jobsamtale. For at virke mere selvsikker, kan han via sin påklædning, kropssprog og vejrtrækning lade som om han har styr på det, og så vil han faktisk få mere selvtillid.

En af mine bekendte fik faktisk drømmejobbet ved netop fake it til you make it-metoden. Som nyuddannet søgte han en stilling som lærer i tysk og dansk ved en af landets mest eftertragtede skoler.

Han VILLE have det job, men udfordringen var, at han ikke var særlig god til tysk. Det sagde han dog ikke til jobsamtalen; her fremhævede han sin sønderjyske baggrund og sagde, at det kunne han sagtens klare.

Det viste sig at holde stik. Da han til sin egen overraskelse fik jobbet, gik han i to måneders intensiv træningslejr for at få styr på sit nye fag. Og da han mødte op på til sin første undervisningstime, talte han et udmærket tysk og var mere forberedt end sine kolleger.

Jeg ville nok ikke selv have is i maven til det, men konklusionen må være, at hvis du vælger at fake, så forpligter det. Siger du til jobsamtalen, at du har salgserfaring uden at have det, så forpligter du dig til at arbejde benhårdt på at søge al den erfaring og træning inden for salg, som er nødvendig for at lykkes.

Der hvor jeg sætter grænsen er dog, når folk lyver om deres eksamensbeviser, kursusdiplomer og referencer – lad være med det, også selvom det booster selvtilliden på kort sigt.

Når du pynter på sandheden uden at tage ansvar for at leve op til dine løfter, så bliver du opdaget før eller siden. Og det kan skade din karriere på sigt.

Hvad er dine erfaringer med fake it til you make it? Er det noget du er stødt på eller selv har praktiseret?

Jeg vil meget gerne høre din holdning.

Profil
Michael Stausholm authorimage Michael Stausholm er stifter af Sprout, en grøn virksomhed bag verdens første blyant, som kan plantes og spire. Sprout sælger i dag 450.000 blyanter om måneden til 60 lande. Michael Stausholm har arbejdet sammen med bl.a. Nike og Walmart om omstilling til mere bæredygtig tøjproduktion. Han er udlært inden for shipping hos A.P. Møller/Mærsk.

Michael Stausholm blogger om bæredygtighed, iværksætteri og karriere.

Få Michaels indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk