Trump vinder, eliten taber

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
09. nov 2016

Som USA-journalist har jeg dækket samtlige amerikanske præsidentvalg i tiden 1988-2008. Donald Trump personificerer den globale samfundselites hidtil største nederlag. Heldigvis.

Jeg har boet i USA i næsten 10 år og ved, at man ikke skal forfalde til at tro, at amerikanerne er mere sære end os selv.

Således minder valget af Trump om Brexit og EU-folkeafstemningerne i Holland og Danmark.

Hvis der endelig er noget særligt over årets USA-valg, så er det, at Trump nok ville have vundet, selv hvis han havde lukket hvad som helst ud af tossede og krænkende udsagn (hvilket han jo faktisk gjorde).

Mega-trend:

Sejren til Mr. ”Sig Hvad Som Helst” er således udtryk for, at mange amerikanere, ligesom danskere og europæere, har fået nok af de pengegriske eliter. De har levet i sus og dus uden at dele ud af globaliseringens goder. De mæsker sig i lempelig pengepolitik, mens almindelige mennesker ikke kan få et realkreditlån.

Dermed efterlader valget to mulige såkaldte mega-trends:

Enten mere protektionisme eller en mere fair international handelspolitik.

USA er vores sikkerhed, ikke EU

En anden udløber handler om sikkerhed og militær. Trump har krævet, at europæerne efter årtiers slendrian nu skal overholde indgåede aftaler og investere mere i NATO og militær. Fair nok. Vi skal gøre vores til at imødegå truslen fra Vladimir Putin og islamismen, og de nye investeringer vil i øvrigt være en chance for dansk erhvervsliv.

Allerede nu kan man dog også forudse ny splid. Den danske EU-elite vil benytte Trump som påskud for at tilbyde os meget mere EU frem for at satse fuldt ud på vores sikre allierede, USA.

Mere frihandel mulig under Trump

Så er der frihandel. Stik imod hvad vi har fået ørerne tudet fulde af, kan Trump ende med at skabe både amerikanske og danske arbejdspladser.

Trump har som bekendt lovet at sætte gang i amerikansk økonomi, og han vil opdage, at frihandel er en del af svaret.

Faktisk vil Trump i teorien kunne levere en bedre og mere fair aftale end den såkaldte TTIP, som var eliternes seneste bud på transatlantiske handelsrelationer.

Nyd at se medierne æde deres ord

I de kommende dage skal man nyde showet. Danske mediers enstonige hylekor, anført af aviser som Politiken, såvel som mange ”eksperter” og ”analytikere” på TV skal til at synge en ny melodi.

Det har heddet sig, at Trump ville blive en katastrofe. Første tegn på, at det kan være forkert, kom onsdag morgen. I sejrstalen var Trump forbavsende forsonlig over for Hillary Clinton. Derudover var han afdæmpet, ja nærmest ”præsidentiel”.

Ro på

Ligeledes har medierne underholdt os med, at Brexit ville blive en katastrofe (læs evt. her og her), og at Danmark ville blive slaraffenland for kriminelle, hvis vi stemte nej 3. december sidste år.

Ro på.

Når demokratiet har talt, har livet det med at gå videre.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk