Sådan sikrer du julefreden i din virksomhed

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
01. nov 2016

Mange frygter den kommende højtid. Ikke kun på grund af kalorieindtaget, men fordi det betyder flere dage i selskab med familien. Der er jo en grund til at antallet af anmeldte husspektakler stiger ved højtiderne, når familien er samlet, og der diskuteres alt lige fra folkeskole, børneopdragelse, politik og religion. 

Følelserne kommer i spil og folk kan miste besindelsen. Og den cocktail forekommer ikke kun i familierne, men også i erhvervslivet. 

Familien skræmmer mange

I efterårsferien var jeg en tur i udlandet sammen med familien i anledning af min fars 75 års fødselsdag. For nogen kan udsigten til en (hel) uge i selskab med familien måske være en anelse skræmmende. Men jeg glædede mig, og turen var fantastisk.

Dermed ikke sagt, det ikke kan være udfordrende at være sammen med familien i så lang tid. Min familie er ingen undtagelse, her er diskussionslysten stor og engagement ligeså. Og så kan bølgerne godt gå højt. Jeg må indrømme, at jeg indimellem lige havde brug for en puster, fordi jeg måske selv i en diskussion eller to lod mig rive med. Men kort efter er stemningen jo hurtigt tilbage i det vante høje humør - og det er nok netop dét, der kendetegner en sund familie.

Men det fik mig til at tænke på, jeg hellere må tage min egen medicin. For et af mine specialer som advokat er håndtering af konflikter, hvor der er meget på spil, og her er det enormt vigtigt at isolere følelserne og fokusere iskoldt på håndteringen af situationen. Men kan der være situationer – hvis man har følelser involveret – hvor man ikke kan agere 100 % rationelt?

Følelser kan være fatale

Når jeg bliver hentet ind til at håndtere en konflikt for en virksomhed – der måske har kørt igennem et godt stykke tid og er endt i hårdknude – er en af mine kæpheste, at det gælder om at få alle følelserne ud af situationen. Og hvordan harmonerer denne approach så med, at jeg selv i eksemplet ovenfor kan lade mig rive med?

Jo, det gør den, fordi det netop er kernen: når en virksomhed har en konflikt, som er kørt fast, og der er følelser på spil, så skal man få en udefra til at tage over. Det kan også være en person fra en helt anden afdeling, der ikke har været involveret før. Det vigtigste er blot, at få følelserne ud af ligningen, fordi det slører ens fokus. 

Det er nok de færreste, der bruger advokaten som rådgiver inden julefrokosten. Og jeg skal nok undlade at kloge mig på, hvad der kan bevare julefreden i de danske hjem. Men i erhvervslivet, hvor en konflikt kører af sporet, der kan den følelsesmæssige involvering være fatal. Og jeg synes faktisk, at den faktor ofte bliver undervurderet i dansk erhvervsliv. 

Derfor er mit råd, at juridiske konflikter, som en virksomhed måtte have med en kunde, samarbejdspartner eller konkurrent håndteres af personer uden følelsesmæssig involvering i sagen – så sikrer du måske julefreden i din virksomhed.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk