SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Er det smart at spinde guld på andres affald?

authorimage
BLOGS
Af: Michael Stausholm
21. Oct 2016

Sidste år brændte de danske kraftvarmeværker over 340.000 ton importeret affald af. 340.000 ton udenlandsk affald! Er det virkelig en god ide?

Jeg blev ret målløs, da jeg lyttede til P1 Morgen på vej til arbejde i onsdags.

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at import af affald til forbrænding er næsten firdoblet de seneste tre år, fordi de danske kraftvarmeværker har manglet affald.

Det drejer sig blandt andet om ikke-genanvendeligt affald så som vådt karton og plastik, primært fra England og Tyskland. Jeg var klar over, at vi importerer mange specielle ting til Danmark, men ligefrem andres affald og i så store mængder, overraskede mig.

Fortalerne for importen fremhæver, at det er en god forretning både for kraftvarmeværkerne, borgerne, statskassen og miljøet. Ifølge en samfundsøkonomisk rapport fra 2014 giver øget import af affald Danmark en samlet gevinst på 1,1 mia. kroner, fordi de danske affaldsenergianlæg udnyttes bedre.

Og det giver billigere fjernvarme til danskerne. Samtidig er det bedre for klimaet at brænde affald af end at smide det på en losseplads, fordi deponering af affald udleder den kraftige klimagas metan. Og endelig er det godt for miljøet, fordi værkerne ellers ville fyre med kul og olie, som forurener mere end affaldet.

Det lyder jo alt sammen meget godt. I hvert fald på kort sigt.

De fleste er dog enige om, at der på sigt ikke er nogen miljømæssig fordel i at brænde andres affald af, når Danmark er gået over til renere energikilder som sol og vind. Folketinget sigter mod, at 30 procent af Danmarks samlede energiforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2020 og at det i 2050 er 100 procent.

Indtil vi når så langt, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om vi kunne gøre noget andet og mere bæredygtigt end at importere plastikholdigt affald og brænde det af over Danmark?

Kunne vi gøre mere for generelt at reducere vores forbrug af energi? Her tænker jeg både på virksomheder, kommuner og borgere. Og skulle det i så fald være via gulerod eller pisk?

Kunne vi gøre mere for at genbruge affald?

Jeg så for nylig en statistik fra et tysk analyseinstitut, der havde ranglistet 15 lande i EU efter, hvor gode kommunerne var til at genbruge affald. Danmark fik en samlet midterplads som nummer seks, overgået af Sverige, Belgien, Tyskland, Østrig og Holland.

Mens Holland genbruger over 61 procent af det kommunale affald, ligger Danmark på 41 procent. Hvis vi kunne genbruge mere affald, ville det give os en større gevinst økonomisk og miljømæssigt end at brænde det af.

Jeg kan se udfordringen i, at vi stadig producerer størstedelen af vores strøm via kraftvarmeværkerne i dag, så hvis vi ikke kan lide tanken om hverken kul, olie eller affald, hvad gør vi så?

Jeg har ikke den forkromede løsning, men tanken om 340.000 ton importeret affald begejstrer mig ikke.

Hvad mener du?

Profil
Michael Stausholm authorimage Michael Stausholm er stifter af Sprout, en grøn virksomhed bag verdens første blyant, som kan plantes og spire. Sprout sælger i dag 450.000 blyanter om måneden til 60 lande. Michael Stausholm har arbejdet sammen med bl.a. Nike og Walmart om omstilling til mere bæredygtig tøjproduktion. Han er udlært inden for shipping hos A.P. Møller/Mærsk.

Michael Stausholm blogger om bæredygtighed, iværksætteri og karriere.

Få Michaels indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk