Vildt opbrud i politik

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
23. sep 2016

Der går næsten ikke en dag, hvor der ikke er nye vidnesbyrd om et dansk politisk system i opbrud. Nye partier dukker op, og vi har set, hvordan de kan storme ind i Folketinget med stærk opbakning fra vælgerne, mens konkurrerende etablerede partier ser til. Vi ser også nye alliancer – eller mulige alliancer på kryds og tværs af de ellers etablerede blokke. Vi er samtidig vidner til, at partierne fra den ene dag til den anden ændrer syn på tingene, især når det gælder udlændingepolitikken. Og man kan i dag have synspunkter, der næsten ikke kunne hviskes for få år siden.

Eksemplerne er oplagte. Alternativet kom til alles overraskelse i Folketinget ved sidste valg, og det endda med relativt stort mandattal. Nye Borgerlige har nu samlet tilstrækkeligt antal underskrifter til at blive godkendte som opstillingsberettigede ved næste valg, og meningsmålinger tyder allerede på, at de har gode chancer for at komme i Folketinget. Dansk Folkeparti er ved at bryde ud af blå blok og skabe relationer til Socialdemokratiet, der kan ende med et regeringssamarbejde. Konservative har væltet en Venstre-minister, uden at der kom et valg ud af det. Liberal Alliance truer med et mistillidsvotum mod den siddende Venstre-regering, hvis de ikke får deres vilje med topskatten. Socialdemokratiet går i dag ind for en stram udlændingepolitik, som de fordømte for få år siden. Kort sagt – det, der foregår, er ret vildt!

Politisk disruption

I begyndelsen af sommeren skrev jeg et indlæg i Børsen om disruption i politik. Og det er præcis det, vi ser, helt på linie med, hvad vi oplever i erhvervslivet. Nye aktører kommer til og gør tingene på en ny og anderledes måde. Og det får ”kunderne” i de etablerede partier til at flytte over til de nye partier.

Set ud fra hensynet til vort demokrati er der ingen grund til bekymring. Det viser tværtimod, at der er liv i demokratiet. Og opbruddet har egentlig været længe undervejs. Når det ikke har materialiseret sig mere tydeligt før, er det på grund af den konservatisme (i ordets ikke-politiske forstand), der gør sig gældende i systemet. Tanken om at bryde mønsteret mellem rød og blå blok har været et tabu, selvom de politiske realiteter egentlig længe har talt for i hvert fald en mindre fast opdeling.

Ballade, økologiske øl og frække kapitalistiske ord

Mens jeg var konservativ partiformand lavede jeg i begyndelsen af valgkampen i 2011 et interview sammen med den daværende radikale leder, Margrethe Vestager. Her talte vi begge for at arbejde på tværs af de politiske blokke hen over midten i dansk politik, når vi på nogen områder ville det samme. Der var ikke tale om et politisk samarbejde men blot om at se fordomsfrit på samarbejdspartnerne på tværs af de eksisterende blokke. Det vakte stor ballade, men de, som var stærkt fortørnede over den tankegang på det tidspunkt, praktiserer det selv i dag.

I den efterfølgende valgperiode var jeg selv med til at indgå aftaler med den socialdemokratisk ledede regering og venstrefløjen uden om de andre borgerlige partier om både planlov og klimalov.

Det er længe siden, jeg fik min første erkendelse af, at noget i den retning var på vej. Som direktør for Finansrådet i 90-erne var jeg til møde i Folketinget en sen fredag eftermiddag hos Christine Antorini, som på det tidspunkt var erhvervsordfører for SF. Ærindet var at fortælle om behovet for at tillade gebyrer ved brug af dankortet. For det første startede Christine Antorini med at åbne to kolde økologiske øl; sådan nogen havde jeg ikke smagt før. Det var en ting. Men da jeg så begyndte meget pædagogisk at tale om det hensigtsmæssige i at kunne bruge gebyrer på kortområdet, afbrød hun mig og sagde: ”Det forstår jeg godt, ellers kan man jo ikke får markedsmekanismerne til at fungere på betalingskortområdet”. Ja så blev jeg et øjeblik tavs, og svarede så, at jeg slet ikke vidste, at SF-ere kendte sådan nogle frække kapitalistiske ord.

Så giver det overhovedet mening at tale om rød og blå blok; eller for den sags skyld borgerlige og socialister? Det gør det naturligvis til en vis grad; der er fortsat ideologiske forskelle mellem borgerlige og socialister. Men vil f.eks. alle socialdemokrater kalde sig selv for socialister? Nogle vil – men ikke alle. Og er alle partier i blå blok borgerlige? Nej – i hvert fald ikke i traditionel forstand, når det gælder fordelingspolitikken.

Nyt navigationskursus

Det er ikke blot de politiske aktører selv, der skal have et nyt politisk navigationskursus. Det er i høj grad også aktørerne uden om – ikke mindst lobbyisterne fra erhvervsliv og NGO-ere m.v. Man skal i langt højere grad end før kunne slå automatpiloten fra og se mulighederne fra sag til sag. Men vi ved jo godt, at det er sundt og kan give ny energi at bryde vanetænkningen. Så mon ikke, der kommer noget godt ud af det?

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk