Tillykke med ligusterhækken, Johanne

Lisbet Røge Jensen

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen har ifølge Se og Hør købt bolig til 6,415 mio. kr. Arkivfoto: Emil Hougaard/Scanpix


Ifølge Se og Hør har Enhedslistens tidligere frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen købt villa i Valby. Stort tillykke med det!

Mursten, græsplæne og æbletræer til en værdi af hele 6,415 mio. kr. er nu Johanne Schmidt-Nielsens. Det er fantastisk. Lykønskningen er oprigtig, også selvom den kommer her fra kapitalismens højborg. Når en af landets mest forbenede socialister omfavner den private ejendomsret og omkranser sig med den småborgerlige ligusterhæk, så er der håb forude.

Enhedslisten er som bekendt ellers ingen fan af den private ejendomsret, og retorikken er fuld af svulstige formuleringer. Her eksemplificeret i den del af det rød-grønne partis principprogram, der omhandler "miljøkampen" (min fremhævning):

"Den private ejendomsret gør det meget dyrt for samfundet, når der skal ændres i råderetten eller indføres nye måder at udnytte ressourcer på. Gevinster fra samfundets positive udvikling tilfalder i høj grad de, der råder over privat ejendomsret, derved mister staten muligheden for at gen-investere sparede ressourcer."

Staten mister altså, i Enhedslistens optik, muligheder, når individer som Johanne Schmidt-Nielsen ejer ejendom. Til gengæld opnår hun selv muligheder: God plads til venner og familie, små barnefødder i det bløde græs en dag, lange lyse grillaftener i haven og alle de andre måder, hvorpå vi hver især "udnytter ressourcerne".

Hendes valg af bolig er vel det man i økonom-jargon vil kalde "afslørede præferencer". Nok taler hun varmt om kollektivisme og statsligt ejerskab, men når hun selv skal handle, vælger hun at slå sig ned på sin egen lille plet. Hun må have overvejet det sociale alternativ, f.eks. det almennyttige boligbyggeri, og valgt det fra. Hun er nu den lykkelige ejer af 1 stk. privat produktionsmiddel med alt hvad dertil hører af glæder og forpligtelser. Det er hende vel undt. Og alle vinder! For med Johannes borgerlige boligvalg er Danmark blevet en lillesmule mere blåt.
 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.