Danskere kan blive snydt med pink diamanter

Katerina Pitzner
BLOGS Af

Advarsel! Pas på med pink diamanter. Den er helt gal, og jeg kan ikke lige gennemskue, om de implicerede er i ond tro eller blot dybt uvidende.

Der er kunstigt behandlede farvede diamanter på det danske marked. Der er nogen, der snyder, og det er formentlig den danske forbruger, der i sidste ende kommer til at betale prisen.

Fakta

En kunstigt behandlet diamant er en diamant, der oprindeligt er af meget lav kvalitet, som ofte har en meget kedelig brun- eller grålig uensartet farve, måske også fyldt med uklarheder. I stedet for at kassere disse, kan man udsætte dem for et særligt lys, tryk og i visse tilfælde varme, så de skifter farve.

Jeg bliver ofte kontaktet af ivrige diamantsælgere fra især Indien og Afrika. De sender lange lagerlister, som kan indeholde alt fra rå diamanter, slebne, farvede og kunstigt behandlede. De er ofte meget insisterende, men respekterer heldigvis, når jeg beder dem holde op med at ringe og i stedet sende besked via mail eller What’s App.

Forleden besluttede jeg mig for at læse nogle af de mange beskeder, der var tikket ind i løbet af de sidste par uger.

Ud over at tilbyde mig denne terning af en sort og hvide diamanter (til en overpris, der svarer til 140.000 kr.) forklarede sælgeren mig også, om hvilket lukrativt marked for kunstigt farvede diamanter, han anser Danmark for at være. Han hævdede, at det danske marked er vilde med hans kunstigt behandlede diamanter, særligt fordi de naturligt farvede diamanter er væsentlig dyrere.

Det er korrekt at farvede diamanter er blevet særledes eftertragtede i de senere år – særligt som investeringsobjekt, og det er en tendens, der ser ud til at eskalere i takt med markedets manglende kapacitet til at imødekomme efterspørgslen. Men her er der tale om de sjældne, ægte naturlige farvede diamanter.

Selvom jeg synes, at jeg har fingeren pænt meget på pulsen i det danske marked, var jeg ikke klar over, at danske kunder skulle være vilde med disse kunstige varianter. Faktisk så vilde, at en dansk grossist har købt 15ct. via samme sælger. Det svarer til ca. 500 stk. kunstigt behandlede diamanter, der nu skal sive ud i den danske smykkehandel.

Det er her, jeg bliver bekymret. Der er så meget i denne sag, der er forkert, at jeg ikke ved, hvor jeg skal starte? Her er et screen shot af sælgerens besked til mig:

 

En hurtig forklaring:

Den insisterende indiske handler oplyser, at han lige har solgt 15ct. diamanter i blandede størrelser fra 0.02 – 0.05ct. hvilket svarer til ca. 500 diamanter. Han har solgt dem til en indisk kollega til usd 1600 pr.ct., som svarer til ca. 325 kr. pr. sten. Denne kollega har solgt dem videre for 2100 pr. ct. som svarer til ca. 430 kr. pr. sten til en dansk kunde (formentlig grossist), som skal sælge dem videre til danske butikker og forbrugere.

Kunstige farvede diamanter til overpriser

Det betyder at slutprisen for en dansk kunde i butikken, efter normale kalkyler inklusiv moms, bliver ca. 1300 kr. for en sten.  Det er mere end dobbelt så meget, som den burde koste, idet at, når man beregner priser på behandlede diamanter, skal de koste de samme, som de ville koste i sin naturlige form, dvs brun/grå med mange ulkarheder -plus et mindre tillæg for den kunstige behandling.

Men den indiske sælger argumenterer, at det er en super deal, fordi en tilsvarende naturlig farvet diamant vil koste mellem 55.000 -60.000 pr. ct. dvs. ca. 38 gange så meget. Nu er det jeg bliver rigtig træt, fordi man kan ikke anvende ordene ’kunstig’ og ’naturlig’ i samme sætning. Man kan jo heller ikke sammenligne prisen på et guld doublé (guldbelagt)ur med et ægte guld ur.

Forbrugeren kommer til at betale

Det løber mig koldt ned ad ryggen at tænke på, at der er kunstigt behandlede diamanter i omløb til overpriser, men jeg håber, at den danske grossist snart opdager, at han har betalt alt for meget. Samtidigt vælger jeg at tro, at han er klar over, at de sten han har købt, er kunstigt behandlede, så han husker at fortælle det til butikkerne, så de oplyser deres kunder om, at de er kunstigt behandlede. Indtil da må forbrugeren leve med at betale alt for meget, men forhåbentlig ikke også foranlediges til at tro, at de har købt en naturlig pink diamant.

Seneste blogindlæg

Profil

Katerina Pitzner

Katerina Pitzner

Diamanthandler
Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen "Diamantjægeren – en rå verden i glimt".

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her