SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Var den danske pavillon i Rio pengene værd?

authorimage
BLOGS
Af: Michael Stausholm
24. Aug 2016

Jeg er netop hjemvendt fra en uge på stranden i Rio. Det klinger umiddelbart af samba, liggestole og caipirinhas, men sandheden er knap så eksotisk.

Jeg tilbragte nemlig en god del af tiden i et 300m2 telt sammen med en række andre virksomheder, der skulle repræsentere Danmark og dansk erhvervsliv over for de tusindvis af besøgende, der lagde vejen forbi den danske pavillon.

VisitDenmark var vært for pavillonen Heart of Denmark, som havde fået tildelt en fremragende placering på Ipanema Beach. Placeringen af det Henning Larsen-tegnede telt var unik, og Danmark var sammen med Tyskland de eneste lande med pavilloner på stranden.

I år var et af temaerne bæredygtighed, hvilket var grunden til at min virksomhed Sprout – som laver kort og blyanter, der kan plantes - var inviteret til at deltage.

Var det millionerne værd?

Pavillonen var et flot og ambitiøst arrangement, og med udgifter i størrelsesordnen 15-20 millioner kr. er det naturligt at diskutere, om det har været pengene værd?

I en blog på Business.dk i sidste uge opponerede journalisten Claus Skovhus imod hele set-up´et og de penge, der er brugt. Han mener, at den danske pavillon drukner i alle de indtryk, som de besøgende bombarderes af under OL, og at det er spild af penge at sende politikere til Rio på betalt ferie.

Selv mødte jeg to ministre; udenrigsministeren samt erhvervs & vækstministeren, og mit indtryk var, at begge var der for at arbejde og repræsentere Danmark, ikke for at bade på Ipanema.

Det kan være svært at måle den eksakte værdi af penge brugt på markedsføring af en virksomhed eller i dette tilfælde et land, men da jeg selv deltog og så, hvordan pavillonen blev modtaget, har jeg en anden holdning til, hvad værdien af den slags er.

Den danske pavillon var et attraktivt trækplaster, som til fulde indfriede forventningerne til antal besøgende i de tre uger, OL varede.

10.000 besøgende om dagen

Hver dag kom omkring 10.000 mennesker forbi, hvilket giver rundt regnet 200.000 besøgende. Folk stod i lange køer i varmen for at opleve dansk musik, gastronomi , Lego, Christianiacykler, og den fantastisk populære virtual reality tour rundt til Danmarks seværdigheder.

Over 130 forskellige medier fra hele verden besøgte pavillonen og skrev om eller viste indslag fra den.

Hvad ville et reklamestunt med samme reach ellers koste? Og hvornår ville man få samme mulighed for at invitere så mange til at lære om Danmark både som turistland og mulig samhandelspartner?

Fortællingen om Danmark som bæredygtigt land

Jeg mødte folk fra hele verden i pavillonen, som var begejstrede for Danmark, og imponerede over, hvad vi som land kan tilbyde.

Og det var ikke kun giganterne der fik en plads i udstillingsvinduet. Også mindre virksomheder som Butchers & Bicycles, Christianiacykler, GreenWay og Sprout fik opmærksomhed, og kunne bidrage til fortællingen om Danmark som et bæredygtigt land.

Efter min mening kan vi virkelig gøre en forskel fremover i brandingen af Danmark som et af verdens førende lande indenfor bæredygtighed (vi toppede OECD’s halvårlige liste over de mest bæredygtige medlemslande i slutningen af 2015).

Der findes mange grønne og bæredygtige virksomheder i Danmark, som har potentialet til at gå internationalt, og derfor er det vigtigt, at vi eksponeres og fremhæves på en event som OL i Rio. Tænk hvis vindmøller, delebiler og økologi dukkede op i folks bevidsthed sammen med den lille havfrue og Tivoli, når folk tænkte på Danmark.

Lille kendskab, stor interesse

Det er klart, at sporten var i fokus i Rio, men OL er så meget mere end det. Tusindvis af mennesker var til stede af andre årsager end de sportslige. Dagligt talte jeg med indflydelsesrige journalister og erhvervsledere fra især Sydamerika, som er et kontinent vi i Danmark traditionelt set ikke kommer så naturligt i berøring med, og alene den mulighed er enestående.

Kendskabet til Danmark var ikke stort, men det var interessen til gengæld, og derfor mener jeg, at de 15-20 millioner kr. (som primært er betalt af fonde) er en lille udgift i forhold til den samlede værdi.

Man kan argumentere for, at brandingværdien af en håndbold guldmedalje er mere værd for Danmark, men den kan aldrig på samme måde sætte fokus på, hvad Danmark har at byde på turist-og erhvervsmæssigt.

Personligt resulterede et interview jeg gav til en brasiliansk journalist fra avisen Valor - Brasiliens svar på Børsen - i en god artikel. Efterfølgende har vi fået mange henvendelser fra brasilianske og sydamerikanske virksomheder, og det er kun begyndelsen.

Heart of Denmark var et vigtigt fingeraftryk i Rio og jeg er overbevist om, at det nok skal tjene sig selv ind i form af øget turisme og forretning i tiden fremover.

Jeg glæder mig allerede til at se, hvad VisitDenmark har af planer til OL i Tokyo om fire år.

Profil
Michael Stausholm authorimage Michael Stausholm er stifter af Sprout, en grøn virksomhed bag verdens første blyant, som kan plantes og spire. Sprout sælger i dag 450.000 blyanter om måneden til 60 lande. Michael Stausholm har arbejdet sammen med bl.a. Nike og Walmart om omstilling til mere bæredygtig tøjproduktion. Han er udlært inden for shipping hos A.P. Møller/Mærsk.

Michael Stausholm blogger om bæredygtighed, iværksætteri og karriere.

Få Michaels indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk