Dit iværksætter-eventyr overlever med en mentor

authorimage
BLOGS
Af: Karim Ben M'Barek
22. aug 2016

Iværksættervirksomheder har størst sandsynlighed for at fejre 2-års fødselsdag, hvis de har haft en mentor ombord fra begyndelsen til at drøfte strategi og forretning. Det læste jeg for nyligt i en undersøgelse, og det fik mig til at tænke på, hvor velsignet Washa og jeg egentlig er. Ja, vi har arbejdet hårdt og fået fortjent succes, men vi har også fået hjælp udefra. Jeg har en mentor. Jeg har faktisk flere. Og det har været en stor gevinst for Washas og min udvikling.

Når jeg fortæller, at jeg er virksomhedsejer og iværksætter er det første jeg får at vide ”Så må du arbejde i døgndrift og træffe alle beslutningerne selv?”. Det er på sin vis rigtigt, men en dygtig iværksætter er ikke så egenrådig, som mange måske tror. For mig skal en dygtig iværksætter prioritere sin tid og sine arbejdsopgaver rigtigt, og det kan man ikke uden hjælp udefra.

Jeg er dagligt i dialog med rigtig mange dygtige mennesker, og jeg vender næsten dagligt forretningen med mine mentorer. Jeg fortæller dem om mine strategiske overvejelser for Washa og lærer af deres erfaring. Og jeg kan tydeligt mærke den positive effekt og den tryghed, det giver mig.

Mine mentorer har gjort mig klogere på, hvordan man griber jagten på investeringer an, hvordan man lægger et ordentligt budget, og hvordan man trimmer forretningen. Men vigtigst af alt har de lært mig at prioritere min tid rigtigt og have styr på samtlige tal. Som ung med en nystartet virksomhed vil man bare gerne udover rampen, men hvis du vil drive det til noget, skal du have styr på alle dine tal! I dag er det dem, vi måler os på. Det er vores retningslinje for, hvad der kan gøres bedre i næste måned.

Den altdominerende chef brænder ud

Det gode ved en mentorordning er, at du selv bestemmer, hvordan den fungerer. Der er interne og eksterne mentorer, og du kan diskuterer alt fra forretning til følelser.

Det bedste råd jeg kan give til de unge, håbefulde iværksættere et at få en mentor, der kan rådgive og vejlede dig, når hverdagen som iværksætter er sværest.

Iværksættere kan fremstå som egenrådige, der har fingrene med i det hele. Sådan var jeg også i starten, men det tror jeg ikke, er den rigtige vej. Man brænder ud, og eventyret er slut, før du får set dig om.  Luk andre ind i maskinrummet og diskutér, hvordan din forretning kan forstærkes. Kun sådan kan du fejre din virksomheds 2-års fødselsdag og mange flere.

Hvis du selv kunne vælge – hvem ville din ideelle mentor så være? 

Profil
Karim Ben M'Barek authorimage Som iværksætter fra den digitale generation har Karim Ben M'Barek en klar holdning til, hvordan en nystartet virksomhed skal ledes og drives til succes. Han blogger om de daglige udfordringer, iværksættere møder.

Karim Ben M’Barek er adm. direktør for og medstifter af onlinevaskeriet Washa.dk, der tilbyder tøjvask og rens via digital bestilling. Han har tidligere arbejdet for den digitale tjeneste Autobutler.

Tidligere bloggere på borsen.dk