Psykopater går efter manden – særligt hvis du er rookie

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
19. aug 2016

Der er episoder i ens professionelle liv, man husker særligt godt. Og ikke bare de gode oplevelser. For mit eget vedkommende er der særligt én episode, der lærte mig vanvittigt meget bagefter, men var decideret ubehagelig i situationen: Da jeg for første gang stod overfor en modpart med psykopatiske træk.

Først lidt om episoden, der ligger mange år tilbage.

To parter var blevet rygende uenige om det fremtidige samarbejde, og min part stod til at tabe millioner af kroner, hvis samarbejdet ophørte. Men omvendt havde modparten stillet helt urimelige krav, der ikke ville skabe et godt samarbejdsklima efterfølgende.

Mødet foregik langt væk fra Danmark, så vi var klart på udebane. Min rolle var at bidrage med juridiske og friske øjne på sagen. At forsøge at se udover et uskønt forhandlingsforløb, der var kørt fast, og identificere den vej, som begge parter kunne se sig selv i. 

Jeg rejste med en kollega, der stod for det kommercielle, og vi skulle så mødes med modparten og hans advokat og forhandle en tirsdag morgen. Modparten var kendt for at reagere uforudsigeligt. Og det hidtidige gode samarbejde havde pludselig fået en hel del ridser i lakken, særligt pga. én bestemt advokat hos modparten.

Vi havde derfor lagt en grundig og indøvet plan. Intet skulle være op til tilfældighederne. Vi ville tage en grundig og saglig diskussion, da vi klart havde den bedste sag. Og vi skulle have lukket en aftale i dag. 

Så vi ankommer tirsdag morgen til mødet, og der er umiddelbart god stemning. Min kollega går i gang med at ridse situationen op som baggrund for forhandlingen. Men allerede efter få minutter er det kørt af sporet. For nu begynder modpartens advokat at angribe mig, og beskylde mig for at have sagt noget, der gik over grænsen. Jeg skulle have fornærmet ham personligt.

Så det var tydeligt for mig, de forsøgte at intimidere os, og deres taktik var så at gå efter mig, da jeg var en trussel, der stod i vejen for, at de fik deres vilje. Modparten krævede sågar, at jeg forlod mødet med det samme. Det ødelagde faktisk hele stemningen, og vi kom ikke videre den dag.

Det er enormt ubehageligt i situationen at blive beskyldt for at have brudt regler, fornærmet folk eller ødelagt et godt samarbejde. Men det blev efterfølgende tydeligt for os, at modparten og hans advokat, var utilregnelige. Og jeg var udpeget som prygelknabe, da jeg var ny mand på holdet. Modparten forsøgte på den måde at få en bedre aftale.

Der blev efterfølgende indgået et forlig i et uskønt forløb, hvor der blev givet og taget på begge sider. Men selvom modpartens adfærd tilbage på mødet havde påvirket os i situationen, var glæden kort for dem. For det resulterede simpelthen i et dårligt samarbejdsklima efterfølgende, da tilliden mellem parterne var væk. Vi gik jo hjem i vores bagland og fortalte, hvordan de havde reageret og behandlet os – deres mangeårige samarbejdspartner. Og man kan spørge sig selv, om det er smart at alliere sig med advokater, der går efter manden. For det er en kortsigtet gevinst, der kun drejer sig om at virke intimiderende og sejre i situationen. Og ikke tænke på virksomhedens langsigtede interesser. Og derfor var modparten i min optik en dårlig repræsentant for den pågældende virksomhed. 

Jeg har efterfølgende ofte tænkt på, at det var mit første møde med en person med psykopatiske træk. Og det påvirkede mig faktisk en hel del i situationen. Men bagefter ville jeg faktisk ikke have været den foruden. For jeg lærte at man simpelthen ikke må hoppe med på modpartens adfærd, når man har at gøre med den type personligheder. Man må ikke lade sig hidse op eller blive ked af den slags beskyldninger. Lad dem køle af, og få sat et nyt møde i kalenderen med en dagsorden, I er enige om. Insister derefter på at følge den dagsorden, der er lagt. Og bliv ved med at dreje alle diskussioner tilbage til kernen af forhandlingen. For går du med på deres små lege, så taber du. 

Interesserer du dig for feltet, der handler om psykopater, og hvordan man håndterer dem i erhvervslivet, så afholder jeg den 8. september et gå-hjem-møde over netop dette emne. Arrangementet er åbent for alle og gratis at deltage i. Der er fortsat ledige pladser. Du kan tilmelde dig her.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk