SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Verdens bedste jakkesæt

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
18. Aug 2016

Det bedste af det bedste. I Thorkild Thyrrings hjulspor fra Italien til Savile Row i London.

“Den er fra Brioni.”

Thorkild Thyrring, tidligere racerkører og i dag mediefænomen, viste forleden aften sin garderobe frem i en udsendelse på DR K. Udsendelsen demonstrerede, at Thorkild Thyrring, der er en mand, der generelt signalerer “Jeg har styr på det hele”, også har styr på klassisk tøjstil. Hans manchetknapper og slipsenål er udsøgte sager, og jakkerne altså fra Brioni, et italiensk firma med en stolt tradition for at forarbejde eksklusive jakker og jakkesæt.

Det hele klikkede sådan set for Thorkild Thyrring i udsendelsen på DR K. Fortællingen “Jeg har styr på det hele” hang sammen.

Og så alligevel var det svært at være helt tilfreds. Brioni leverer nok kostbare og fornemme jakkesæt, der handles for over 20.000 kr. eksemplaret. Men Brioni kan ikke bejle til titlen verdens bedste jakkesæt. Brioni er avanceret målkonfektion, det vil sige fint fabrikssyet tøj delvis tilpasset kundens mål, og ikke ægte herreskrædderi.  

Thyrrings garderobefortælling ville med andre ord have høstet ekstra autoritetspoint, hvis et par skræddersyede jakkesæt fra Savile Row havde hvilet på bøjlen i stedet for fabrikat fra Brioni.

Det tænkte jeg da. Måske fordi jeg netop har besøgt Savile Row. Gaden i det gamle Mayfair-distrikt i London huser stadig en mængde traditionelle herreskrædderier, som håndsyr jakkesæt efter original formel. Den indebærer, at man opmåler kunden, lader ham vælge stof og udformning af jakkesættet, og trækker ham igennem to-tre prøver af jakkesættet, før man syr det helt færdigt i skrædderiets værksted.    

Davide_Taub_Savile_Row_af_Torsten_Grunwald.JPG

Herrekrædder Davide Taube, der arbejder for Gieves & Hawkes på Savile Row. Foto: Torsten Grunwald

Savile Row er i praksis mere end selve gaden Savile Row. Flere Savile Row-skræddere ligger i dag i nærliggende gader, fordi huslejen på Savile Row har presset dem væk fra matriklerne der. En af de mest kendte Savile Row-skrædderier, Anderson & Sheppard, ligger fx i parallelgaden Old Burlington Street. Og en af de mest berømte Savile Row-skræddere, Edward Sexton, befinder sig flere kilometer borte i kvarteret Knightsbridge.

Richard_Anderson_Savile_Row_af_Torsten_Grunwald.JPG

Man laver et individuelt papirmønster til hver kunde i et rigtigt skrædderi. Richard Anderson, der har eget skrædderi på Savile Row, i sving. Foto: Torsten Grunwald

Heldigvis magter nogle skrædderier at holde fast i deres gamle adresser. Henry Poole, Dege & Skinner, Maurice Sedwell og Richard Anderson er fire af navnene. De er alle selvstændige herreskrædderier med fuldt fokus på de skræddersyede jakkesæt.

Andre berømte navne som Huntsman, Kilgour og Gieves & Hawkes ligger der stadig, men har indvilliget i at lade sig købe op for at overleve, og for Kilgours og Gieves vedkommende er herreskrædderiet nu blikfang for at sælge ready-to-wear-tøj. Det gælder også nye Savile Row-navne som Richard James og Ozwald Boateng, der begge tilbyder at skræddersy jakkesæt, men reelt tjener pengene på salg af stangvarer og målkonfektion.    

Så man skal være varsom, hvis man drager til Savile Row for at købe et rigtigt skræddersyet jakkesæt. Der er flere dyre almindeligheder i omløb. Og i duel med en Brioni-habit er en dyr almindelighed fra Savile Row ikke at foretrække. Det vil jeg give Thorkild Thyrring.

Mere om skrædderierne på Savile Row her.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk